Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2024-03-04
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Färjestad förlängt med två spelare, Ty Rattie är överens med LHC om ett nytt kontrakt och Jack Connolly har meddelat att han slutar efter den här säsongen.

Färjestadsduo stannar

I fredags gick Färjestad ut med att både August Tornberg och Jérémy Groleau har förlängt sina kontrakt med klubben.

24-årige Groleau anslöt till Färjestad inför den här säsongen från fyra raka säsonger i AHL. Groleau har gjort elva poäng på 37 matcher. Han snittar drygt 16 minuters istid och har imponerat så pass mycket att kontraktet nu är förlängt med två år.

– Jeremy kom in sent i somras, och både vi och han har varit väldigt nöjda med utfallet så långt. Hans fysiska spel och förmåga att vinna puck är hans styrka, men det finns också en uppsida i att ytterligare utveckla spelet med puck som är bra för en defensiv back, säger FBK:s sportdirektör Rickard Wallin.

Tornberg debuterade i SHL som 30-åring i Färjestad 2022. Förra säsongen gjorde han nio poäng på 42 matcher och den här står han noterad för tolv poäng. Precis som Groleau har Tornberg förlängt avtalet med två år.

– August har växt in i SHL-kostymen väldigt bra efter att ha kommit in senare i ligan rent åldersässigt. Han är en tvåvägsback med bra storlek och en lugn och stabil kille att ha i laget, säger Rickard Wallin.

Forsmark förlänger med Timrå

Simon Forsmark kom till Timrå under förra säsongen, och har tagit kliv i utvecklingen i Medelpad. 20-åringen har gjort 19 poäng – bara Axel Rindell har gjort fler poäng bland lagets backar. Noterbart är att Forsmark redan hade kontrakt över nästa säsong – men nu förlängs det alltså ytterligare. Det nya avtalet gäller till våren 2026.

– Med Simon får vi en spelare som följer Timrå IK:s planer för nutid och framtid till vår backsida. Simon har visat mycket god utveckling och har tagit en plats i vår topp 6, jag tror dessutom vi kommer att få se ännu mer utveckling från Simon i framtiden också, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

Connolly lämnar Luleå efter säsongen

Jack Connolly har spelat sex raka säsonger i Luleå – men det här kommer att bli hans sista. I en intervju med NSD säger 34-åringen att han har meddelat klubben att han bryter kontraktet efter den här säsongen.

– Jag älskar allt med den här klubben och staden. Att spela här har varit fantastiskt, och jag kommer verkligen att sakna alla, men jag måste göra omprioriteringar för min familjs skull, säger Jack Connolly till NSD.

Connolly meddelar samtidigt att han inte kommer att spela vidare någon annanstans utan att han kommer att avsluta hockeykarriären.

– Jag kommer sakna hockeyn, men jag har haft en bra karriär och känner mig färdig. Jag vill fokusera på att vara pappa. Sedan får vi se vad jag ska göra i stället för att spela hockey, säger Connolly.

Connolly har under karriären spelat 541 SHL-matcher. Förutom Luleå har han representerat Färjestad, Leksand och Rögle.

Här finns en längre intervju med Connolly från i höstas, i samband med att han spelade sin 500:e SHL-match

240229 Luleås Jack Connolly deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Luleå den 29 februari 2024 i Örebro. 
Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119 / JB0177
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league örebro luleå depp JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Jack Connolly.

Rydén tillbaka i Oskarshamn

Oskarshamn lånade in Tomas Rydén från Tingsryd under mellandagarna. Den 30-årige målvakten fick stå en match och den vann Oskarshamn. Nu är Rydén tillbaka i Oskarshamn och han kommer att bli kvar resten av säsongen.

– Tomas kommer vara med oss fram till dess att säsongen är slut. Marek (Langhamer) fick barn i natt så han återansluter till laget inom kort, säger Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt.

Rydén har den här säsongens stått 30 matcher för TAIF i HockeyAllsvenskan

Rattie blir kvar i LHC

Linköping ska för första gången på många år spela slutspel. En stor anledning till det är Ty Rattie, 31. Den 31-årige kanadensaren är tvåa i poängligan (43 poäng) och trea i skytteligan (20 mål) och under lördagens rivalmöte mot HV71 blev det officiellt att Rattie stannar i Linköping i två år till. Han hade sedan tidigare kontrakt över säsongen 2024/25, men det ny avtalet sträcker sig alltså sig till våren 2026. I det nya avtalet har också "out-klausulen" till Schweiz plockats bort, meddelar LHC via sin hemsida.

– Att Ty Rattie förlänger med Linköping Hockey Club känns fantastiskt bra. Han hade en möjlighet att välja spel utomlands efter den här säsongen, så det känns väldigt bra för vår del att vi någonstans kan stänga den dörren. Ty är en av ligans farliga skyttar och en spelare som krigar i den absoluta poängtoppen, säger Peter Jakobsson, sportchef i Linköping.

Notiser från den gångna veckan

- Luleåsupportern Kent Jonsson nådde i lördags den mäktiga milstolpen 1000 matcher på plats. Under de 40 år han följt Luleå Hockey har han bara missat 37 hemmamatcher. Otroligt!

- En annan snackis från i helgen är tekningsduellen mellan bröderna Christian och Niklas Folin. Här kan du se hur backarna skötte sig i tekningscirkeln.

- Domaren Mikael Andersson gjorde i helgen sin 400:e SHL-match – och det blev också hans sista. 

- Man kan inte bara spela ishockey i SHL-arenorna – man kan gifta sig där också. Fråga bara Magdalena och Stefan som valde att gifta sig i Skellefteå Kraft Arena.

- Dags för Frölundatränaren Roger Rönnberg att bära hjälm i båset? Här är det nära att han träffas av pucken – och efteråt kan han skratta gott åt bilderna.

- Ännu en vecka med imponerande publiksiffror runt om i vårt avlånga land! De 20 SHL-matcherna den gångna veckan sågs av 120 829 åskådare. I sju av de 20 matcherna var det slutsålt.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners