Möt människan: Benny Boquist

Publicerad: 2023-12-31
#Mötmänniskan
Drömmen väcktes när han som liten såg Leksands materialförvaltare, resten beskriver han som en rad tillfälligheter. Efter att ha blivit en stor profil i Oskarshamn är Benny Boquist nu professionell materialförvaltare i EV Zug. Här berättar han om vägen fram till drömjobbet och vilken klubb som egentligen ligger närmast om han skulle flytta tillbaka till SHL.

Många ungdomar drömmer om att nå SHL, det gjorde även Benny Boquist. Skillnaden var att han inte gjorde sig några illusioner om att nå dit som spelare.

– Jag kunde inte åka skridskor, men jag såg att det stod en kille och jobbade på bänken och tänkte att jag kanske kunde göra det han gjorde, berättar profilen.

Hockeyintresset väcktes tidigt. Han växte upp i småländska Gislaved med en morbror som var inbiten leksing.

– Han tog med mig till Jönköping när Leksand spelade där och första matchen jag såg fick jag en flaggkäpp på läppen och började blöda. Jag var inte mer än 8-10 år och ville bara åka hem, men på nåt sätt fastnade jag för hockeyn ändå, säger Benny med ett skratt.

Fick kontrakt med Leksand - av en slump

Idag är Benny Boquist professionell materialförvaltare i schweiziska EV Zug, en toppklubb i NL och kanske den klubb i Europa med bäst förutsättningar. Det jobbet landade han efter sex framgångsrika år i IK Oskarshamn, där han växte ut till en stor profil. Men vägen till drömjobbet beskriver han som en slump.

– Jag fick göra praktik i Gislaveds SK via skolan och eftersom jag var leksing tänkte jag att jag kunde testa att skicka ett mail till Leksand och se om jag kunde få komma dit och prova på. Jag fick komma upp fyra dagar på prao och det var ju stor skillnad jämfört hur det var i Gislaved, konstaterar Benny.

– Sen var det sån slump att deras dåvarande materialare skulle åka över och testa hos Detroit Red Wings, så Leksand behövde någon som kunde hoppa in över landslagsuppehållet. Tommy Salo frågade om jag kunde stanna och ja, det kunde jag ju, garvar Benny.

"Kände verkligen att jag levde min dröm"

Det var enkla sysslor i början, men Tommy Salo och Leksand gillade vad de såg hos den unge materialaren så när det uppstod ett behov i samband med hockeygymnasiets morgonpass blev Benny Boquist tillfrågad.

– Det var tillfälligheter som gjorde att jag helt plötsligt hade ett kontrakt med Leksand, och säsongen efter flyttade jag upp permanent, berättar Benny. Jag var mest på hockeygym och juniorerna, men fick hjälpa till lite hos A-laget. Där och då kände jag verkligen att jag levde min dröm.

SUVAD MRKONJIC / Bildbyrån

Det blev fyra säsonger i Dalarna för Benny Boquist, men i samband med att klubben inte skrev nytt kontrakt med sportchef Tommy Salo gick Boquist samma öde till mötes.

– Jag och den nye sportchefen kom inte överens lika bra och jag behövde se mig om efter ett nytt jobb. Jag hade en kille som hjälpte mig med lite kontakter ute i Europa och han frågade om jag var sugen på att testa med ett lag i Österrike. Det blev en bra erfarenhet och ett riktigt roligt år där nere.

Var nummer två på listan

Precis som för spelare lever materialförvaltare ofta med kortare kontrakt, och sejouren i Österrike blev bara ettårig. Således stod Benny Boquist utan kontrakt igen våren 2017.

– Då såg jag att Oskarshamn la ut ett inlägg på sin Facebook om att de sökte en materialare. Jag tänkte att jag ju måste skicka nåt, jag behövde ju ett jobb. När jag fått iväg en ansökan ringde Per Kenttä upp och sa att jag var nummer två på listan, och att de ville få svar från den som var nummer ett först.

– Jag vet fortfarande inte vem det var, men det var ju rent tur att han tackade nej, annars vet jag inte vad jag hade gjort idag. Jag kanske hade suttit i kassan på Coop eller vad som helst. Återigen hade jag enorm tur, och känner stor tacksamhet till Kenttä också som satsade på mig. Jag var ju fortfarande ganska ung, säger Benny.

Efter att ha levt sin dröm uppe i Dalarna och provat lyckan utomlands landade Benny Boquist återigen hemma i Småland inför säsongen 2017/18. Och kanske finns det fog för det gamla talesättet borta bra, men hemma bäst.

– Första året var jag så jäkla nöjd att ha jobbet, och jag började väldigt snabbt älska det här stället.

Det blev knappast sämre av att Oskarshamn något oväntat tog klivet upp till SHL efter Benny Boquists andra säsong, våren 2019.

– Jag pratade med Oskar Nilsson om det där för nån vecka sedan. Vi hade så jäkla roligt den säsongen, och allt bara flöt på. Spelargruppen och tränarna munhöggs på ett skönt sätt och jag tror att stämningen i gruppen var en stor anledning till att vi lyckades så bra, berättar Benny.

Bakgrunden till uppmärksammade segersången

Kanske var det här Benny Boquist etablerade sig som en stor profil i hela Oskarshamn, då han i det vilda firandet ryckte av sig tröjan och med en sällan skådad inlevelse ledde lagets segerramsa.

– De körde alltid zigge-zagge efter seger, även innan jag kom dit, berättar Benny. Jag hade sagt att om vi slår Leksand borta så tar jag segerramsan, och jag gjort det någon gång med J20 i Leksand också. Man får bjuda lite på sig själv och det blir bra stämning.

– Sen var det väl inte meningen att teve skulle vara med i omklädningsrummet utan nåt jag gjorde för spelarna och ledarna, men det var inga problem. Det är en kul grej som jag gärna bjuder på.

Men att det skulle ske i andra sammanhang än efter hockeyvinster tillbakavisar Benny Boquist.

– Haha, nej, det skulle mycket till i så fall. Det är efter matcher man kan dra av sig tröjan och köra en segerramsa.

Hyllar sammanhållningen mellan SHL-matrisarna

Hastigt och lustigt var IK Oskarshamn en SHL-förening och Benny Boquist en materialförvaltare i en SHL-klubb – precis som förebilden han sett på Leksands bänk i Jönköping som barn. En sak han blev varse var den goda sammanhållningen mellan materialarna i ligan.

– Den är enormt bra. Vi är kollegor och hjälper varandra. Det är en sjukt fin sammanhållning och vi kan sitta nån timme och surra innan matcherna.

– Gubbarna i Färjestad, Fidde i Rögle och de i Leksand känner jag väldigt väl, men jag har väldigt bra kontakt med alla egentligen, säger Benny.

Det händer inte ofta, men några gånger har bortalaget dykt upp till match utan tröjor och fått låna reservställ av hemmalaget, men Benny Boquist menar att han varit förskonad från såna misstag.

– Vi glömde packa ner träningsdamasker och var lite kort om såna, men det var ingen fara. Jag har faktiskt inte varit med om att glömma nåt viktigt. I Oskarshamn var det Philip Törmänen som var ansvarig för packningen och han hade stenkoll. Jag ansvarade mer för slipning och beställningar.

– Men jag har faktiskt sluppit spelare med konstiga eller jobbiga krav kring sin utrustning också, haha.

"Många sömnlösa nätter"

Efter förra säsongen gick Benny Boquists kontrakt med Oskarshamn ut. Samtidigt stod det klart att den svenskamerikanske materialförvaltaren i EZ Zug inte heller skulle vara kvar där.

– Så jag tänkte att jag testar väl. Jag vet att de ringde han som var i Rögle först, men han tackade nej och återigen fick jag chansen lite på ett bananskal, berättar Benny.

– Det var många sömnlösa nätter och ett tufft beslut, men när en sån chans kommer måste man ta den.

Och med förutsättningarna som råder i Zugs träningsanläggning lär det knappast vara något Benny Boquist ångrar.

– Jag har inget att gnälla på, jag får det jag vill. De sa åt mig att jag fick beställa vad jag ville, men att beställa det jag skulle ha på en gång. De var väl lite trötta på fraktkostnader, säger Benny och skrockar.

– Men det är världsklass på allting här nere. Framförallt har spelarna överlägsna förutsättningar.

Lite har det ändå spillt över på Benny Boquist själv, som lagt om livsstilen en aning.

– Jag var så jäkla stor och när jag kom ner hit och fick hjälp av klubben med ett mat- och träningsprogram kände jag att det inte fanns nåt att skylla på. Det blir många promenader, lite cykel och så bra mat, förklarar han.

"Har gått på moln de senaste dagarna"

I mellandagarna visade han sig återigen i BeGe Hockey Center när Oskarshamn besegrade Färjestad. En populär visit, inte minst hos Oskarshamnsfansen.

– De skrev till mig innan matchen att jag skulle komma upp till klacken och jag kände väl att mja… Men sen när jag fått i mig nån enhet gick jag upp dit och det var sjukt kul. Jag har nästan gått på moln de senaste dagarna här hemma och blivit känslosam över mottagandet.

Under hösten i Schweiz har han naturligtvis följt sitt gamla lag, och lidit med dem när det gått dåligt.

– Jag har fortfarande väldigt bra kontakt med de flesta spelarna. David Quenneville och Patrik Karlkvist har jag väldigt mycket kontakt med och det är väl ett gott betyg när man fortsätter vara kompisar även när man inte jobbar ihop varje dag.

– Jag är mer nervös när Oskarshamn spelar än när vi spelar själva. Jag är ju en supporter nu. Samtidigt är jag säker på att de kommer att lösa det.

Slutligen, med tanke på uppväxten som Leksandssupporter och de många åren i Oskarshamn. Frågan är, om Benny Boquist skulle vända tillbaka till SHL, vilken klubb ligger då närmast?

– Just nu är det faktiskt Oskarshamn, det är hemma nåt enormt för mig nu. Men jag älskar fortfarande Leksand också, avslutar Benny Boquist.

Johan Hagesund
SHL:s huvudpartners