20 frågor med Jonas Arntzen

Publicerad: 2023-11-26
20 frågor
Jonas Arntzen förlängde nyligen sitt kontrakt med Örebro till 2027 och nu ska vi lära känna den 25-årige målvakten lite bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar han om spontanköpen, varför han blev målvakt, att han kan byta om på fyra minuter samt mötet med Alexander Ovetjkin på ett gym i Bratislava.

1. Om du är sportchef i ett SHL-lag och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.
– Det känns lite konstigt att inte ta mig själv som målvakt. Jag måste ändå tro lite på mig själv. Jag tar Anton Lindholm från Leksand som back. Vem ska jag ta som forward? Jag är nog den sämsta att fråga hockeyfrågor, men jag tycker David Tomasek i Färjestad har varit riktigt bra. 

2. Varför ska man inte fråga hockeyfrågor till dig?
– Jag tycker det är jättekul att spela hockey och att vara en del av ett lag, men av killarna i laget är jag nog den som tittar minst på hockey. Jag hittar hellre på annat. Dagen efter match blir det ofta samtal om de andra matcherna som har spelats, men jag har ingen koll på var som har hänt. 

3. Hur många hockeymatcher ser du på ett år?
– Här hemma är det väldigt ovanligt. Min tjej brukar fråga vad det är som händer om jag sätter på en hockeymatch. Om vi har besök av någon som är hockeyintresserad kanske jag sätter på en match för att det är trevligt. Men sitter jag själv hemma är en hockeymatch det absolut sista jag skulle titta på.

4. Vilken är den senaste serie du såg?
– Just nu ser jag dokumentärserien ”Stalker” som handlar om en kille i Skellefteå. Den är spännande. Det var faktiskt (lagkamraten) Filip Berglund, som kommer från Skellefteå, som tipsade om den. Jag har inte sett klart serien än, men jag blir lite osäker på om Filip är inblandad på något sätt.

5. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-målvakt, vad hade du valt?
– Nu spelar jag med Jhonas Enroth, och en sak som han verkligen är grym på är hans instinkt och det här fokuset. Han är grymt bra skolad och har bra grundspel, men är det någon som är bra på att plocka fram de här stora räddningarna är det han. Enroth är en oerhörd vinnarskalle. Det är väl det, sättet han kan vinna matcher på. Ingen annan målvakt i ligan är bättre på det.

6. Vilka rutiner har du en matchdag?
– Jag gör inte så stora grejer. Jag försöker tänka att det inte ska vara så stor skillnad på om jag spelar eller inte spelar. Morgonvärmning, sova en timme och många gånger är barnen hemma och då leker jag lite med dem. Väl på hallen stretchar jag lite, spelar fotboll med de andra grabbarna och lyssnar på skön musik.

7. Vem är bäst respektive sämst i tvånudd i laget?
– Vi har oerhört många dåliga fotbollsspelare i laget. Absolut sämst är Philip Holm, men det är tajt mellan honom och Mathias Bromé. Filip Berglund är duktig. Jag brukar oftast hamna i mitten.

8. När har du varit som mest starstruck?
– Mitt första VM var i Bratislava (2019) och många länder hade med sig massvis av NHL-spelare. Sverige hade Henrik Lundqvist och Ryssland hade ett helt gäng. Jag var tredjemålvakt och en gång skulle jag ner och köra lite extra i gymmet och när jag kom in var det bara en massa röda träningsoveraller. Då var det ryssarna som körde. Jag lastade på för en ganska lätt knäboj – bredvid Alexander Ovetjkin. Han hade lastat på betydligt mycket mer vikt än mig. Då var jag lite starstuck och sneglade mot honom.

9. Gav du Ovetjkin lite knäböjstips?
– Haha, nej. Det kändes som att han hade bättre koll på det där än mig. Han var stark.

10. Vilken del i utrustningen är du mest noggrann med?
– Det är bra om suspen sitter bra, men annars vet jag inte. Jag fixar nog mest med plocken skulle jag säga, men jag lägger inte supermycket tid på den eller något annat. Jag kan byta om på fyra minuter. Ibland tävlar jag lite mot mig själv i att byta om snabbt.

11. Har du någon rekordtid på ett ombyte?
– Inför en match för inte alltför längesen skulle vi ha en värmning på morgonen. Vi trodde att vi skulle gå på klockan elva, men det visade sig att vi hade tid från klockan 10 till 11. Så när klockan var 10:31 började jag byta om och jag var på isen 10.35 eller 10:36.

FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Jonas Arntzen är inne på sin femte raka säsong i Örebro.

12. Vad var det senaste du googlade?
– Unikum. En förskolegrej. Det är ett julkalas på förskolan snart så jag skulle kolla upp vilka tider det är.

13. Vilket är ditt sämsta köp?
– Var ska jag börja? Frågar du killarna i laget vet de om att jag spontanköper grejer. Många gånger köper jag något, använder det en stund och sedan säljer jag ganska snabbt, med lite förlust. Oftast är det speldatorer eller Playstation jag köper. Sedan förstår jag rätt snabbt att jag inte har tid att spela. Nu har jag precis köpt ett nytt Playstation, så jag hoppas det funkar den här gången.

14. Men du har en spontanköparsida i dig?
– Är det en tråkig dag tycker jag att det kan liva upp att köpa någonting, och det behöver verkligen inte vara något dyrt. Fast är det en bra dag kan det vara likadant. Jag brukar vara mån om mina pengar, men när det gäller någonting jag tycker är lite trevligt brukar jag inte var den svåraste. Är det däremot sambon som vill att vi ska köpa något till hemmet som jag absolut inte är intresserad av är jag mer svårflörtad.

15. Vad unnade du dig efter det nyskrivna kontraktet?
– Det måste vara det nya Playstationet. Jag köpte det inte långt efter att jag skrivit på så folk undrade om det var min sign on-bonus. Annars har jag inte köpt några stora grejer.

16. Vad är det för grejer din sambo vill köpa just nu som du försöker skjuta fram?
– Det är så mycket grejer. Det finns en lista på telefonen där hon bockar av varje gång hon får till något. Den har varit lång i två år. Nu är det lite julstjärnor och pynt som ska införskaffas. Det är väl trevligt, för det är ändå jul en gång om året.

 17. På tal om julen, vad önskar du dig i julklapp?
– Jag märker så fort att vi fick barn har ens egen önskelista blivit mindre och mindre. Så det har blivit mer barnens grejer på min lista. Jag fyller år i morgon (läs: i tisdags) och då har morsan och farsan kört vinteroveraller till barnen i present – tack så mycket för det. Det blir mest sånt, men jag behöver inte mer grejer.

18. När var du riktigt lycklig senast?
– Jag är lycklig hela tiden skulle jag säga, men min tjej var nyligen på praktik i tre veckor och den första dagen vi fick tillsammans efter det var väldigt trevligt. Då var hela familjen återsamlad.

19. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?
– En svår fråga. Men det är dumt att inte säga när våra barn föddes. Den känns given och det förväntas att man säger det när man är pappa. Det är mina två bästa dagar. Inom hockeyn har jag många roliga minnen, men ett som sticker ut är när vi med Norge vann en VM-match mot Kanada. Det var inget som någon förväntade sig och att få spela den matchen var stort.

20. Varför blev du målvakt?
– Jag var fotbollsmålvakt först. Det var några i laget som höll på med hockey. När fotbollssäsongen var över hände det inte så mycket. De övertalade mig att testa hockey och jag började när jag var 10 år. Jag började som utespelare, men de andra var ganska mycket bättre än mig. Jag hade inte riktigt skridskoåkningen. En av de sista träningarna den säsongen slutade målvakten och då frågade de om jag ville testa att stå i mål – förmodligen för att jag inte bidrog med så mycket annat. Då kände jag att det var min grej och jag trivdes bra med det.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners