Berg om MoDos segerrad: "Jobbar mer för varandra"

Publicerad: 2024-02-21
Intervju
Inledningen på 2024: Elva matcher i rad utan trepoängare. Förra veckan: Tre segrar under ordinarie matchtid – och den vinstsviten gör att MoDo är uppe på tionde plats i tabellen. ”Att få spela slutspelshockey hade varit skitkul”, säger MoDos August Berg, 24.

MoDo möter Skellefteå i morgon och Ö-vikslaget kommer till matchen med tre raka trepoängare, vilket är första gången den här säsongen som de har lyckats ta tre segrar under ordinarie matchtid i följd. En poängstreak som kom minst sagt lägligt eftersom MoDo inför den förra veckan inte hade en enda trepoängare under 2024.

– Klart att det blir lite dystrare i omklädningsrummet när man förlorar mycket och man känner att det studsar lite stolpe ut i stället för stolpe in för många. Folk känner kanske att man inte får ut det bästa av sig själv eller av laget. För vi vet att vi kan spela bra. Sådant tär på en lite, men jag tror alla inför förra veckan kände att vi har tre matcher och vi ska göra det bästa vi kan av det, säger Modobacken August Berg.

Hyllar Lassi Lehtinen

Årets första trepoängare kom i tisdags mot Örebro (2-1), och det följde MoDo upp med segrar mot Oskarshamn (3-1) samt Timrå (7-1).

– Lassi (Lehtinen, målvakten) har spelat väldigt bra och hållit oss kvar när vi har spelat lite sämre i matcherna. Han har varit sjukt bra de här matcherna. Vi jobbar lite mer för varandra tycker jag. Vi har försökt hålla nere på bytena och få upp farten, säger Berg.

MoDos segerrad har gjort att de har klättrat till tionde plats, och avståndet till HV71 på kvalplats är åtta poäng.

– Jag har koll på var vi ligger, men man får inte stirra sig blind på tabellen. Vi har pratat mycket om att ta en match i taget. Man kan fira eller vara sur den kvällen, men därefter är det nytt jobb som måste göras. Klart vi har haft lite möten och snackat tabelläget när det gick tyngre, men jag tror att det mesta handlar om att vi ska ha ett bra go i gruppen, göra det vi har kommit överens om och kämpa för varandra, säger Berg.

Är målet slutspel nu eller är det fortsatt att hålla sig kvar?
– Man vill alltid vinna nästa match och vinner vi resten av matcherna blir det slutspelet, haha. Nä, men att få spela slutspelshockey hade varit skitkul, det är det man älskar mest av allt. Fast det är jämnt och många lag som kämpar om det, både uppåt och nedåt. Det kommer att bli sjukt tajt, säger Berg.

JONAS FORSBERG / Bildbyrån

Förlängde kontraktet: "Trivs jättebra"

För MoDo väntar i morgon hemmamatch mot Skellefteå. Vilket betyder att det blir en match mellan ligans bästa powerplay och ligans sämsta boxplay. Skellefteå har 35,48 procent i powerplay, medan MoDos boxplay står på 64,37 procent sett över hela säsongen. Den senaste veckan har MoDo dock förbättrat sitt boxplay-spel. De hade ett insläppt mål på sju numerära underlägen (85,71) förra veckan.

– Boxplay är mycket självförtroende. Vi har gjort lite små ändringar till och från beroende på vilka powerplay vi har mött. Nu på slutet tycker jag att vi har haft bra kommunikation. Vi har bra känsla där och ska försöka hålla kvar vid det, säger Berg som snittar 1:13 minuters istid per match i boxplay.

Berg är inne på sin andra säsong i MoDo och förra veckan blev det klart att 24-åringen stannar ytterligare en säsong.

– Skitkul. Jag och tjejen trivs jättebra. Vi bor bra i Ö-vik. Tjejen har ett bra jobb, det är sköna lagkamrater och det är en trevlig stad. Man kan få många trevliga kommentarer. Fast det gick tufft ett tag kom folk fram och hejade på en, vilket är kul, säger August Berg.

FEM SNABBA

Vad har måste en matchdag?
– Jag käkar alltid middag vid kvart i tre om det är match 19:00. Då har jag god tid på mig att smälta maten.

Äter du alltid samma sak?
– Nej. Det spelar ingen roll, men oftast blir det pasta.

Vad har för flex på klubban?
– 87.

Vem är den bäste spelaren du har mött?
– Det kan nog vara Elias Pettersson. Jag mötte honom i J20 och redan då var han bra. 

Vem styr och musiken i omklädningsrummet och hur sköter han sig?
– Känsligt ämne, haha. Nä, men Erik Jinesjö Karlsson sköter musiken och han gör det bra. Om någon har något önskemål brukar han spela det.

Torsdagens SHL-omgång

Luleå Hockey-IK Oskarshamn
MoDo Hockey-Skellefteå AIK
Örebro Hockey-Leksands IF
HV71-Timrå IK
Växjö Lakers-Färjestad BK
Rögle BK-Frölunda HC
Malmö Redhawks-Linköping HC

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners