Nu är han bäst i SHL: "Det är inte det viktiga"

Publicerad: 2024-10-23
Intervju
Jonas Arntzen har tagit stora kliv senaste året i Örebro - och just nu är han bäst i SHL. I alla fall när det kommer till räddningsprocenten. "Det är några som sagt det till mig nu, det är kul", säger Örebro-keepern.

Okej, säsongen är alltjämt i sin linda, men det känns ändå läge att skriva rubriken nu:

Jonas Arntzen har fått sitt genombrott i SHL.

Den norske keepern har länge stått i skuggan av rutinerade Jhonas Enroth i Örebro och fått sparsamt med matcher, men det vände under säsongen i fjol. 

Enroth stod majoriteten av matcherna innan nyår, men efter årsskiftet blev fördelningen jämnare och när det väl blev slutspel så var det Jonas Arntzen som fick chansen i buren.

Trenden har fortsatt i höst där Arntzen startat sju av elva matcher. Statistiken är också imponerande och med 95,2 % i räddningsprocent så är han bäst i hela SHL.

– Det är en del som sagt det till mig nu, det är kul. Som spelare tittar man ganska lite på statistiken under säsongen. Inte för att jag skulle störas av det, men det är inte det viktiga, det är hur spelet känns och hur laget presterar. Sedan har vi bara spelat sju matcher, du får komma tillbaka och snacka om det där efter säsongen, säger Jonas Arntzen och skrattar.

Lång väg... eller inte?

Men ärligt, visst kollar man i statistiken?
– Alltså, man har hyfsad koll på hur det går, men för min del är det inget viktigt. Det finns viktigare saker att lägga sitt fokus på.

Jonas Arntzen kom till Sverige från Norge som junior och har sedan tagit den långa vägen till att bli förstamålvakt i SHL. Han har gått igenom J20, HockeyAllsvenskan och flera år som backup i SHL.

Fast han själv håller inte med om det varit en lång väg.

– Det beror ju på hur man ser det, men jag tycker det gått fort. Jag kom som junior till Leksand och fick ganska snabbt ett A-lagskontrakt där, och det med en av Sveriges största och mest anrika föreningar med allt vad det innebär med press och publik. Sedan ganska snabbt till SHL efter det, där jag varit sedan dess, säger 26-åringen.

– Det finns säkert många som tycker att det stått lite still under flera år, men det är mest för att de sett det utifrån. Jag har känt stort förtroende i Örebro och jag har utvecklats mycket. Målet har varit att få spela mer, och det får jag just nu.

240917 Örebros Jonas Arntzen under SHL:s upptaktsträff den 17 september 2024 i Stockholm. 
Foto: Sara Damne  / BILDBYRÅN / kod SD / SH0521
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league season kick off upptaktsträffen upptaktsträff 2024 SARA DAMNE / BILDBYRÅN

Jonas Arntzen har fått belöning för sitt tålamod i Örebro.

Berätta om tålamodet du haft?
– Jag har velat stanna kvar i Örebro för jag har sett min potential att utvecklas. Jag har inte velat byta bort det, även om det varit år med mindre speltid. En del har sagt att Jhonas Enroth är det värsta som hänt mig eftersom jag haft en så bra målvakt framför mig, men det är tvärtom: jag har lärt mig väldigt mycket av honom, både på isen och i det mentala tankesättet.

"Nu är jag mest Arne 2..."

Du och Enroth har hängt ihop fem år, det är länge?
– Ja, det är speciellt, men jag är otroligt glad att det varit så. Vi vet var vi har varandra och tävlar med varandra hela tiden.

När någon skriker Jonas på träningen, vem tittar upp då?
– Haha, det namnet är det nästan ingen som använder. Vi är Arne och Roten. Men det har varit värre med Linus Arnesson som kommit in i år, han kallas också Arne. Så nu är jag mest Arne 2.

Tålamodet i Örebro har gett resultat för Jonas Arntzen som fått och tagit chansen.

– Det har funkat bra hittills i år och jag är trygg i det system vi har. Det gynnar målvakter på många sätt. Jag hade gärna haft med mig någon seger till, det har varit några tajta matcher, men i det stora hela känns det bra.

Ni var nederlagstippade inför säsongen, vad det något du noterade?
– I dagens samhälle är det omöjligt att inte se sådana saker, det kommer upp saker hela tiden i sociala medier, men på något sätt är det skönt att slå lite i underläge. Det ger lite lugn och ro. Vi i laget har aldrig tvivlat på oss själva, vi vet att vi kan spela hockey.

BÄST RÄDDNINGSPROCENT I SHL

1 Jonas Arntzen, Örebro, 95,2 %
2 Arvid Holm, Rögle, 92,7 %
3 Jacob Johansson, Timrå, 92,5 %
4 Erik Källgren, Brynäs, 91,6 %
5 Hugo Alnefelt, HV71, 91,5 %
6 Joel Lassinantti, Luleå, 91,4 %
7 Adam Åhman, Växjö, 90,6 %
8 Linus Söderström, Skellefteå, 90,5 %
9 Lars Johansson, Frölunda, 90,4 %
10 Christoffer Rifalk, Rögle, 89,8 %

SHL-TORSDAG 24 OKTOBER

19.00 Skellefteå - Färjestad
19.00 MoDo - Rögle
19.00 Timrå - Malmö
19.00 Leksand - Linköping
19.00 Örebro - Växjö
19.00 Frölunda - Luleå
19.00 Brynäs - HV71

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners