Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2024-02-19
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. I torsdags stängde transferfönstret och det hände en del i slutet av det. Exempelvis plockade HV71 in en back, Martin Johansson skrev på för Oskarshamn och MoDo värvade Kyle Topping.

Topping till MoDo

Kyle Topping har imponerat i Västerås den här säsongen. Han står noterad för 36 poäng på 35 matcher i HockeyAllsvenskan. Strax innan transferfönstret stängde blev det klart att den 24-årige kanadensaren tar klivet upp till SHL och MoDo. Kontraktet gäller resten av säsongen.

– Topping är en spelare med riv i som kommer kunna förstärka vår offensiv ytterligare, säger MoDos sportchef Henrik Gradin till klubbens hemsida.

Mer MoDo: De har brutit kontraktet med Logan Hutsko, som anslöt till Ö-viksklubben från en tuff period i Oskarshamn. Men Hutsko fick det inte att lossna i MoDo heller. Hutsko fortsätter karriären i finska KalPa.

Back klar för HV71

Colby Sissons, 26, är HV71:s senaste nyförvärv. Han har de två senaste säsongerna spelat i finska KaIPa. Dit gick han efter en fin säsong i Vita Hästen där han nästan snittade en poäng per match. Den här säsongen står han noterad för 28 poäng på 44 matcher i Liiga.

– I Colby får vi en spelskicklig back med passningsspelet som sin främsta styrka. Han har följt upp sin fina säsong i HockeyAllsvenskan med två starka säsonger i den finländska högstaligan. Vi är övertygade om att han kommer att höja vår backsida i slutskedet av säsongen, säger Kent Norberg, sportchef i HV71.

Kontraktet gäller säsongen ut.

Johansson tillbaka i SHL – klar för Oskarshamn

Oskarshamn har haft en tung säsong och smålänningarna går mot ett kval. Inför slutet av säsongen har sportchefen Thomas Fröberg valt att skriva kontrakt med rutinerade Martin Johansson. Den 36-årige forwarden tillhörde förra säsongen TPS (tolv poäng på 37 matcher), men har inte spelat den här säsongen. På meritlistan har Johansson 576 SHL-matcher (Färjestad, Örebro samt Brynäs). Han har varit med och vunnit tre SM-guld, två med FBK och ett med Brynäs. 

– Jag har velat spela och velat hitta något som jag varit sugen på. Så det känns roligt att komma till Oskarshamn. Jag har varit med och spelat kval förut och varit med och gått långt i slutspel. Första fokus för egen del är att lära känna grabbarna och komma in i systemet, säger Martin Johansson till Oskarshamns hemsida.

Det står också klart att Oskarshamn släpper målvakten Niklas Lundström till Västerås.

FREDRIK KARLSSON / Bildbyrån

Martin Johansson spelar resten av den här säsongen i Oskarshamn.

Fyra kontraktsförlängningar

Färjestads Joel Nyström var först ut att förlänga sitt kontrakt den gångna veckan. Den högerfattade backen har spelat 161 SHL-matcher i Färjestad – och fler kommer det att bli. Nyström och Färjestad är överens om ett nytt kontrakt som sträcker sig till våren 2026.

– Jag älskar att spela för Färjestad BK. Jag trivs bra här på hemmaplan, och det är väl egentligen inte svårare än så, säger Nyström till klubbens hemsida.

En annan back som har förlängt sitt avtal är Frölundas Tom Nilsson. Han är inne på sin andra säsong i Frölunda och han kommer att stanna i Göteborgsklubben i ytterligare två säsonger.

– Vi är glada över att ha hittat en lösning, det var ett ömsesidigt intresse. Tom är laglojal och en väldigt duktig hockeyspelare, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Bildbyrån

Tom Nilsson stannar i Frölunda

MoDo har i veckan gått ut med att August Berg blir kvar i klubben i ytterligare en säsong. Berg var med och spelade upp MoDo i SHL den gångna säsongen och har den här säsongen gjort nio poäng på 43 matcher.

Den fjärde spelaren som har förlängt sitt avtal den gångna veckan är Jeremy Boyce. Han kom till Timrå 2009 och har gjort flest matcher i klubbens historia. Nu är Boyce och Timrå överens om ett nytt tvåårskontrakt.

– Jag är jätteglad och stolt över att ha förlängt två år till med Timrå. Det är en förening jag spelat i i över 15 år och som jag har kommit till att älska och se som mitt hem, säger Boyce till klubbens hemsida. 

ARON BROMAN / BILDBYRÅN

Utlånade spelare

Skellefteå lånar ut backen Anton Olsson till AIK. Lånet gäller resten av säsongen, men Skellefteå har möjlighet att kalla hem honom.

Färjestad har fått tillbaka målvaktsduon Max Lagacé och Carl Lindbom från skador. Därför har värmlänningarna nu valt att låna ut Victor Brattström till BIK Karlskoga. 

Notiser från den gångna veckan

- Ingen som följer SHL missade nog att de var SHL Pride Week den gångna veckan. Här är en samlingssida för initiativet. SHL och de 14 klubbarna auktionerar ut spelarnas och domarnas matchtröjor. Klicka här för att ta chansen och buda hem en unik matchtröja som burits av SHL-klubbarnas ambassadörer!

- Inför matchen mellan HV71 och Skellefteå AIK uppmärksammades HV71:s Sanni Hakala. Efter en olycklig situation under säsongen blev hon förlamad från bröstet och ned, och tvingades avsluta karriären.

- "Lite frakturer och så..." stoppar inte HV71-talangen Wilhelm Hallquist från att göra bra ifrån sig i SHL.

- Under SHL Pride Week spelades 20 matcher. Dessa matcher sågs av sammanlagt 122 452 personer.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners