"Ser stor potential i det här laget"

Publicerad: 2024-09-17
Lagpresentation
Fjolåret innebar en tillbakagång för Örebro som landade in som tia i tabellen. Inför den här säsongen tippar många experter laget långt ner igen. "Vi kanske får en underdog-stämpel, men inget vi kommer reflektera över", säger spetsvärvningen Patrik Karlkvist.

Efter att Örebro blivit fyra i tabellen, bästa placeringen någonsin i SHL för klubben, och nått semifinal under 2022/23, så blev förra vintern ett steg tillbaka. Örebro landade in som tia i tabellen och föll i åttondelsfinalen mot Luleå.

Ser vi till poängsnittet mellan 2019 och 2023 (1,63 - 1,67 - 1,56 - 1,60) så har det varit ganska stabilt, men i fjol blev det en dipp med 1,29 poäng per match.

Då är frågan: kan Örebro studsa upp igen?

– Vi har en bra känsla. Tycker vi har fått ihop en bra grupp, säger nyförvärvet och offensive spetsforwarden Patrik Karlkvist.

Det är många experter som placerar Örebro långt ner i tabellen. Argumenten? Dels nedgången i fjol, dels listan med spelare som försvunnit (Rasmus Rissanen, Samuel Johannesson, Philip Holm, Mathias Bromé och Jonathan Lekkerimäki).

– Att vi är nederlagstippade av en del är inget vi bryr oss om. Det är kul att folk tänker och tycker, men vi litar på den process vi är inne i. För oss handlar det om att bygga en bra daglig verksamhet, ta match för match, och alla vill spela slutspel när vi summerar grundserien. Vi kanske får en underdog-stämpel, men det är inget vi kommer reflektera över.

Hur är målsättningen?
– Vi har inte sagt något speciellt, utan att vi kan bli bättre hela tiden och att vi ska vara som bäst när det närmar sig slutet av grundserien. Vi får se vad det leder till.

"Härlig harmoni i föreningen"

Många rubriker kring Örebro under våren handlade om dispyten med Philip Holm och Mathias Bromé. De tilltänkta stjärnspelarna petades från laget och spelade inte i slutspelet, och frågorna handlade mer om dem än lagets prestationer. Nu har båda, efter ekonomiska uppgörelser, lämnat klubben.

Något som skapar lite mer lugn och ro.

– Jag var inte här i fjol, men jag förstår om många tycker det är skönt att den diskussionen är avslutad och att vi kan fokusera på här och nu. Jag har inte märkt något utan måste säga att det är härlig harmoni i föreningen just nu. Det finns ett lugn som smittat av sig på mig också.

Patrik Karlkvist Örebro Hockey

Nyförvärvet Patrik Karlkvist blir en offensiv nyckelspelare i årets Örebro.

Örebro har förstärkt internationellt: finske backen Peetro Seppälä, amerikanske backen David Quenneville, norske talangen Noah Steen och finske forwarden Patrik Puistola, men den stora värvningen är just Patrik Karlkvist.

Forwarden fick chansen i SHL som 29-åring för tre år sedan, och tog ligan med storm där han gjorde 52 respektive 61 poäng under sina två första år i Oskarshamn. Förra vintern blev förstörd av skador.

– Det var en tuff fjolårssäsong. Dels att Oskarshamn som klubb åkte ur, dels att jag hade så mycket problem med skador att jag inte kunde fullfölja säsongen. Jag vill inte skylla på saker, men jag spelade halvskadad och spelet kom aldrig igång, det blev bara fel.

Hur mår kroppen nu?
– Bra, har inget alls att klaga på.

Vad har du för egna förväntningar?
– Klart jag vill göra en bättre säsong än i fjol. Mina två första säsonger i SHL var väldigt bra, den tredje var skadedrabbad och utan flow, nu gäller det att hitta tillbaka igen. Jag sätter sällan personliga mål när det gäller mål och poäng, men det är klart jag vill vara med och leverera, både i fem mot fem och powerplay.

Behöver lyfta powerplay-spelet

Med spelare som Mathias Bromé och Jonathan Lekkerimäki borta, så blir Patrik Karlkvist den stora offensiva stjärnan i Örebro.

– Det är klart att jag känner lite press. Jag förväntas göra mål och poäng, se till att vi levererar framåt. Jag tycker ändå att vi har många skickliga spelare och bredd på spetsen, så det handlar inte bara om mig. Örebro hade ett litet off-år i fjol, men jag ser stor potential i det här laget. Det finns mer att hämta, det syns i både träning och match. Det är något bra på gång.

Karlkvist blir också en viktig bricka i powerplay som är en stor förbättringspunkt jämfört med förra säsongen. Då var Örebro sämst i ligan i den spelformen med en blygsam effektivitet på 15,2%. 32-åringen brukar leverera mycket poäng i just powerplay, och får också med sig radarpartnern David Quenneville till Örebro.

– Jag och "Q" har spelat tillsammans i Oskarshamn i tre år, vi vet var vi har varandra. Jag tycker det se bra ut hittills, och en spelare som Patrik Puistola bidrar mycket med sin skicklighet. Jag och "Q" tar med oss lite av våra tanka och idéer, men det finns fler som har tankar. Vi kan nog få ihop något spännande.

Det är alltid bra tryck i Behrn Arena, något Patrik Karlkvist ser fram emot att få uppleva som hemmaspelare istället för motståndare.

– Känslan har varit att när man kommer hit så gäller det att hålla i grejerna för det är bra tryck på läktaren, och det är nästan alltid fullt. Det går ganska fort där ute när de drar igång. Det är något vi ska trycka på i år, att det ska vara riktigt jobbigt att komma och spela i Behrn Arena. Det ska märkas att det är vår hemmaplan.

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om Örebro?
– Örebro känns som ett jämnt kollektiv som måste få ut max på alla positioner för att undvika botten. Det saknas en del spets och de har tappat starka namn som Rasmus Rissanen, Samuel Johannesson, Philip Holm, Mathias Bromé och Jonathan Lekkerimäki. Ser vi på målvaktssidan så hade Jhonas Enroth ett tufft fjolår, där Jonas Arntzen kom i kapp och börjat köra om. De kommer nog dela ännu mer på målvaktsjobbet i år. På backsidan är det viktigt att Filip Berglund får till en stark säsong och att värvningen av Peetro Seppälä faller väl ut, samt att David Quenneville kliver in och gör skillnad i Örebros svaga powerplay. Ett annat ungt framtidsnamn som kan få chansen i powerplay är Luka Radivojevic som har spelet med puck som sin största styrka. Han är född 2007 och kommer få växa in i det. Spetsen in framåt är Patrik Karlkvist från Oskarshamn. Han kommer från en tung säsong men precis som Quenneville så förväntas han höja Örebro i powerplay. Patrik Puistola är ett annat finskt nyförvärv som är i en fin ålder (23) och som kommer från en bra säsong i Finland där han gjorde 19 mål, och tre säsonger i rad varit över 15 mål. Hannes Björninen är en stark spelare som kan sätta upp fasta situationer och ge Karlkvist skottmöjlighet efter tekning. Underifrån kommer tre juniorer som klarar av att göra saker med pucken. Jag tänker på Liam Danielsson och Melvin Fernström som båda är högerfattade och skickliga med pucken, nu återstår det att se om de tar plats. 
De infekterade relationerna med Philip Holm och Mathias Bromé är lösta och de har lämnat klubben, viktigt att det är utrett?

– Det betyder oerhört mycket. De spelade inte i slutspelet och många frågor handlade om just dem, det tog energi från ledarna som fick svara på frågor om de är med nästa match, men nu kan de lägga det åt sidan och ha fokus på truppen man har. Jag tror Örebro lärt sig en del och kommer tänka en extra gång innan man binder upp en spelare på ett långt kontrakt.

240224 Örebros Hannes Björninen deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Örebro den 24 februari 2024 i Karlstad. 
Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0284
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league färjestad örebro  depp FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Hannes Björninen.

Vad tror du blir nyckeln för att lyckas?
– Det offensiva spelet, där jag tidigare nämnt powerplay. Men även att klara av att utveckla spelet med puck i spelet fem mot fem för att skapa målchanser.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– Patrik Karlkvist som kommer från en rätt fri roll i Oskarshamn till ett mer strukturerat och defensivt Örebro. Hur det gifter sig ska bli spännande att se.

Förra säsongen

Poäng: 67 (10)
Gjorda mål: 115 (13)
Insläppta mål: 138 (9)
Powerplay: 15,2 % (14)
Boxplay: 73,3 % (11)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners