"Har goda erfarenheter från att möta Skellefteå i slutspel"

Publicerad: 2024-04-06
Head2Head
Av många hemvändare inför säsongen målades Henrik Tömmernes, Frölunda, och Oscar Lindberg, Skellefteå, ut som två av de främsta. Nu möts duon i semifinal. Här berättar storstjärnorna om sina tankar inför matchserien, hur de ska stoppa varandra samt plockar ut en potentiell semifinalsjoker.

När 52 grundseriematcher var spelade skiljde bara en poäng mellan trean Skellefteå och fyran Frölunda och nu möts lagen i semifinal. Gemensamt för de båda semifinallagen är att de inför säsongen fick hem en återvändare i europeisk toppklass. Skellefteå fick hem Oscar Lindberg, 32, från tio år utomlands medan Henrik Tömmernes, 33, återvände efter sex år i Schweiz, och de båda stjärnorna har bra koll på varandra

– Vi känner varandra bra, har spelat ihop många gånger och har gjort någon VM-turnering ihop, säger Lindberg.

– Tömmernes är deras ledande spelare och han har sin styrka offensivt. Duktig i powerplay. Han har varit med och vunnit förut. Det gäller att vi ligger på honom, för det känns som att det är han som leder Frölunda.

Har ni någon i ert lag som du tror kan komma under skinnet på Tömmernes?
– Han har varit med länge så det krävs nog något extra för att komma under skinnet på honom, men får vi chansen att fullfölja några tacklingar på honom kommer vi försöka ta chansen att trötta ut honom, säger Lindberg, som nog får räkna med samma behandling från Frölundaspelarna.

– Oscar är en nyckelspelare för Skellefteå och han har haft en fantastisk säsong. Jag visste att det fanns ett offensivt spel i honom och det har han verkligen visat upp den här säsongen. Framförallt i deras powerplay är de skickliga, och så klart kommer vi att ha en extra bevakning på Oscar, säger Henrik Tömmernes.

240330 Frölundas Henrik Tömmernes under kvartsfinal fem i SHL mellan Frölunda och Leksand den 30 mars 2024 i Göteborg . 
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0637
frölunda ice hockey ishockey kvartsfinal leksand quarterfinal quarterfinals shl svenska hockeyligan swedish hockey league MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Henrik Tömmernes återvände inför den här säsongen till Frölunda efter sex år i Schweiz.

"En chans till att tvåla dit dem"

Lagen slutade alltså trea respektive fyra i tabellen, med Skellefteå en ynka poäng före Frölunda.

– Det känns som att vi har följts åt hela året, och det har varit lite upp och ner. Ett lag har gått förbi och sedan har det andra laget gått om igen, säger Lindberg.

Den poängens skillnad gör att Skellefteå nu har hemmaplansfördel i semifinalen.

– Det är en fördel och den är vi glada att vi har. Man gillar att börja hemma, och jag gillar att det är ändrat till att man inleder med två hemmamatcher. Den där hemmaplansfördelen tar vi alla dagar i i veckan, säger Lindberg.

– Vi vet att vi är starka i Scandinavium, vilket vi har bevisat hela året. Klart vi kommer att försöka knipa en match där och komma hem i en bra sits, säger Tömmernes. 

Frölundabacken minns gärna tillbaka till de senaste gångerna lagen har mötts i slutspelssammanhang – i final 2016 och kvartsfinal 2017, båda gångerna med Frölunda som segrare.

– Vi har goda erfarenheter från att möta Skellefteå i slutspel. Vi är många som har varit med och slagit dem i kvartsfinal och final. Nu får vi en chans till att tvåla dit dem, och det ska bli kul, säger Tömmernes.

Tror du att den historiken kan spela in här?
– Nja, inte så mycket mer än att man försöker ge sig själv goda minnen. Samtidigt är det nya spelare varje år och det är nya slutspelsrundor. Så det spelar inte så stor roll, men det brukar alltid bli roliga matcher mot Skellefteå och det lär det bli nu också.

Om du får plocka ut en spelare du tror kan bli en joker i semifinalen för er, vem blir det då?
– Spontant säger jag Erik Thorell. Han satte en härlig kasse i match sju mot Leksand. Han har haft en tuff säsong med många skador. Han är spelsugen och det finns mycket hockey i honom. Jag hoppas att han kan bli en joker, säger Tömmernes.

Även Oscar Lindberg väljer en forward när han ska plocka ut en potentiell joker.

– "Marty" (Martins Dzierkals). Vår lettländare. Han har sett pigg ut under slutspelet och det är en spelare som kan göra skillnad. Han är stark på pucken, säger Lindberg.

240324 Skellefteås Oscar Lindberg under kvartsfinal två i SHL mellan Skellefteå och Linköping den 24 mars 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0154
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals skellefteå linköping OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Oscar Lindberg vann poängligan i grundserien.

TRE HETA PUNKTER INFÖR MATCHSERIEN

Hjärnornas kamp

Roger Rönnberg och Robert Ohlsson var tränare i Frölunda mellan 2014 och 2016, och sista säsongen ihop vann de SM-guld tillsammans. I den här semifinalen står de på varsin tränarbänken.

Henrik Tömmernes
– Klart att det blir en extra krydda. Framförallt media gillar att ta upp den, att de är kompisar och har mötts mycket genom åren. Skellefteå har gjort det bra med "Robban". Båda har mycket slutspelsrutin, men sedan är det vi på isen som ska göra det.

Oscar Lindberg
– ”Robban”” är väldigt detaljerad, bra förberedd och strategiskt bra. Han har styrt upp powerplay. Roger hade jag för längesen, i juniorlandslaget, men det är lite för längesen för att minnas hur han var. Av det jag har hört känns det som att de är av ganska samma skola."

Målvaktsmatchen

I samtliga slutspelsserier är målvaktsmatchen intressant, men extra i den här. På isen har vi nämligen de två senaste årens vinnare av Honken Trophy – Linus Söderström (2023) och Lars Johansson (2024). Båda har dessutom imponerat stort så här långt i slutspelet.

Henrik Tömmernes:
– Statistiken och utmärkelserna talar för sig självt. Lasse vann bataljen mot en väldigt duktig målvakt i Leksand (Filip Larsson) och det klart att målvaktsspelet blir viktigt för båda lagen. Det känns väldigt tryggt att vi har Lasse där bak. Han har mycket rutin och har varit med och vunnit mycket.

Oscar Lindberg:
– Den blir väldigt spännande. Två väldigt bra målvakter, som har lite olika stilar. Som vi såg i serien mot Linköping klev Söderström upp med ett väldigt bra spel. Att målvakterna hittar rätt och spelar sin bästa hockey kommer att bli en viktig del. Vi får försöka hitta ett sätt att knäcka Lasse.

Olika tuffa kvartsfinaler

Skellefteå vann sin kvartsfinalserie med 4-0 i matcher och har inte spelat match på över en vecka medan Frölunda spelade match sju i onsdags mot Leksand. 

Henrik Tömmernes:
– Båda lagen har väl sin syn på vad som är bäst. De har fått vila en vecka medan vi har spelat många betydelsefulla matcher och är igång på ett annat sätt. På förhand är det mest spekulation, vi får väl se hur det påverkar. Båda lagen kommer att vara redo, men vi känner oss trygga med var vi står, så får vi hoppas att de är lite ringrostiga. 

Oscar Lindberg:
– Vi har kunnat vila upp oss och tränat bra. Vi är fräscha både mentalt och fysiskt. De är inne i det på ett annat sätt, men får vi bara beta av första perioden är vi inne i det. I det långa loppet tror jag det är fördelaktigt att spela fyra matcher i stället för sju.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners