Sandberg Skellefteås övertidshjälte

Publicerad: 2024-03-22
#SKELHC
Skellefteå fick en drömstart på den första kvartsfinalen och hade 3-0 efter tre minuter. Därefter förde Linköping spelet och gick rättvist ikapp till 3-3. I övertiden drog Linköping på sig två utvisningar och i fem mot tre avgjorde Filip Sandberg. Matchen slutade 4-3.

Period 1

1-0 SKE 00:33 (EQ) 44 Elias Salomonsson (1)
Assist: 52 Arvid Lundberg (1), 96 Rickard Hugg (1)

2-0 SKE 02:24 (EQ) 29 Dylan Sikura (1)
Assist: 22 Jonathan Johnson (1), 17 Pär Lindholm (1)

3-0 SKE 03:06 (EQ) 96 Rickard Hugg (1)
Assist: 40 Anton Heikkinen (1)

3-1 LHC 09:30 (EQ) 17 Sebastian Strandberg (1)
Assist: 22 Vilmos Gallo (1), 25 Filip Bystedt (1)

Period 2

3-2 LHC 20:25 (EQ) 3 Linus Hultström (1)
Assist: 39 Ty Rattie (1), 61 Markus Ljungh (1)

Period 3

3-3 LHC 57:44 (PP1) 41 Broc Little (1)
Assist: 19 Patrick Russell (1)

Period 4

4-3 SKE 67:33 (PP2) 43 Filip Sandberg (1)
Assist: 24 Oscar Lindberg (1), 22 Jonathan Johnson (2)

Det har nog inte undgått många att Linköping kommer till spel i slutspelet utan Marcus Högberg. Och hans ersättare Jesper Myrenberg fick en tuff start. Skellefteå gjorde nämligen tre mål på de tre första minuterna. Redan första skottet gick in, när backen Elias Salomonsson kastade in en puck från dålig vinkel som gick in under Myrenberg. Än värre blev det för gästerna när Linus Hultström gav bort pucken till Jonathan Johnsson framför egen bur och efter en snurr och backhandpassning kunde Dylan Sikura peta in 2-0. Och av bara farten kom trean när Anton Heikkinen slog en snygg passning till Rickard Hugg som hade öppet mål. Men trots resultatet på tavlan skapade Linköping nog så mycket som Skellefteå i första perioden, och när reduceringen kom var det välförtjänt. Jesper Pettersson slängde in ett skott som styrdes och på andra returen skyfflade Sebastian Strandberg in 3-1. Senare i perioden fick Jesper Myrenberg lite revansch, när han stoppade Jonathan Johnsson i ett rent friläge.

Om starten på första perioden var en mardröm för Linköping var starten på den andra desto roligare. Linus Hultström tog nämligen revansch för sitt misstag i första perioden när han pricksköt in 2-3 efter knappa halvminuten. Ytterst nära kvittering var det när Broc Little kom sopren, och när Linus Söderström räddade förstaläget kom Anthony Greco på returen och då var det Oskar Nilssons klubba som räddade. Linköping hade ett rejält grepp om spelet under andra perioden, men trots flera stora chanser fick östgötarna inte in fler mål i perioden.

Den tredje perioden liknade i stora delar de övriga två, där Linköping hade det mesta och bästa av spelet. Men det skulle ända dröja ända in i slutet innan kvitteringen kom. Då var det i powerplay bortalaget fick utdelning. Och vem om inte Broc Little dök upp på rätt ställe och tryckte dit en retur till 3-3. Bortalaget skapade ytterligare ett par högkaratiga chanser innan signalen för 60 minuter, men matchen gick till övertid.

I övertiden blev det ett dramatiskt avgörande. I numerärt underläge och uppställt för tekning drog William Worge Kreü på sig en tvåa för hög klubba - och i fem mot tre avgjorde Filip Sandberg.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Fantastiskt skönt! Det känns som vi får gräva djupt idag. Vi hade en fantastisk start där det studsar vår väg. Sen får de spelet dit de vill, och det är nåt vi måste förbättra till match två, sa segerskytten Filip Sandberg.

– Vi gör match av det trots en tuff start. Vi får leva med att det är 1-0 till Skellefteå. Vi ska nog kunna ha chansen att vinna nån match här, vi ska nog bevisa för er att vi kan vara med, sa Linköpings tränare Klas Östman efter matchen.

- Skellefteå har vunnit 8 av de 9 senaste slutspelsmatcherna mot Linköping.

- Senast Linköping besegrade Skellefteå borta i slutspel var i mars 2013.

- Linköping gjorde sin första slutspelsmatch sedan 26 mars 2018.

- Skellefteå hade inte släppt in mål i boxplay på tio raka matcher - innan Broc Littles 3-3 i den spelformen.

- Skellefteå har vunnit 7 av 9 slutspelsmatcher som gått till övertid mot Linköping.