Leksand tvingade fram sjunde avgörande

Publicerad: 2024-04-01
#LIFFHC
Leksand var piskade att vinna eftermiddagens sjätte kvartsfinalmatch mot Frölunda. Då inledde gästerna från Göteborg starkast, men Leksand kom in i matchen även de. Ett tidigt drömmål och ett sent powerplaymål i den andra perioden gjorde att Leksand byggde upp ett försprång på två mål inför den tredje perioden. Väl där lyckades Leksand knyta ihop säcken och vann med slutsiffrorna 5-2. Därmed kvitterar de matchserien, vilket innebär att det blir en högdramatisk “game seven” i Göteborg på onsdag, där en plats i semifinalen finns i potten.

Period 1

0-1 (EQ) FHC 07:53 21 Jere Innala (4)
Assist: 32 Noah Hasa (1), 2 Christian Folin (1)

1-1 (EQ) LIF 14:13 26 Patrik Norén (1)
Assist: 16 Felix Unger Sörum (2), 27 Marek Hrivík (1)

Period 2

2-1 (EQ) LIF 00:27 8 Matt Caito (1)
Assist: 22 Lukas Vejdemo (2), 34 Peter Cehlarik (1)

3-1 (PP1) LIF 18:01 16 Felix Unger Sörum (1)
Assist: 38 Olle Alsing (3), 10 Anton Johansson (2)

Period 3

4-1 (EQ) LIF 06:17 15 Max Veronneau (2)
Assist: 9 Patrik Zackrisson (2), 16 Felix Unger Sörum (3)

4-2 (EQ) FHC 13:39 67 Jayden Halbgewachs (1)
Assist: 39 Mikael Ruohomaa (2)

5-2 (PP1) LIF 17:17 10 Anton Johansson (2)
Assist: 15 Max Veronneau (2), 9 Patrik Zackrisson (2)

Highlights

2024-04-01
Leksands IF - Frölunda HC

Tegera Arena fullständigt kokade när pucken släpptes mellan Leksand och Frölunda i den sjätte kvartsfinalmatchen. Då satte Leksands Lukas Vejdemo tonen direkt när han delade ut en stenhård propp i offensiv zon. Spelet lämnade däremot en hel del att önska från Leksands sida då de inledde slarvigt med puck, vilket gästande Frölunda tog vara på i snabba spelvändningar. Gästerna var senare otroligt nära en tidig ledning, men Filip Larsson klev fram med en vass sidledsförflyttning. Strax därefter skulle Frölunda däremot ta ledningen. Seriens stora skyttekung, Jere Innala, gav Frölunda ledningen med sitt fjärde mål i kvartsfinalserien och tystade en chockartad hemmapublik. Leksand fick inte maskineriet att fungera, men trots det kom kvitteringen. Lite slumpmässigt fångade backen Patrik Norén upp en retur i målområdet och kunde lägga in 1-1 i en till synes tom målbur. Målet gav hemmalaget, men även hemmasupportrarna energi - och Leksand låg på för ytterligare en kasse, men likaläget stod sig till periodvila.

Leksand fick en riktig drömstart på andra perioden. Matt Caito plockade ner pucken på volley, gjorde en dragning och skickade upp en backhand i krysset, vilket gjorde att Leksand tog ledningen med 2-1 blott 27 sekunder in i mittenakten. Frölunda jobbade sig in i perioden och såg farligare och farligare ut allt eftersom minuterna gick. Drygt halvvägs in i perioden fick Frölunda även chansen i matchens första powerplay. Då var Leksand hundraprocentiga i sin defensiv och gästerna lyckades inte kapitalisera med en man mer på isen. Mot periodslut blev det istället Leksands tur till spel i numerärt överläge. Väl där behövde hemmalaget bara 30 sekunder innan Felix Unger Sörum kunde prickskjuta in 3-1 pucken för sitt Leksand. 

I upptakten av tredje perioden vaskade Roger Rönnberg om en hel del i sina kedjor med tanke på tvåmålsunderläget. Det gav resultat i form av att Frölunda lyckades sätta en återkommande press i anfallszon. Leksand visade dock att de var farliga i sina omställningar, men det var ett tvivelaktigt agerande av Lasse Johansson som gjorde att Leksand kunde dryga ut sin ledning till 4-1. Leksand rensade ur egen zon och när Johansson skulle fläka ut sig och skicka iväg pucken, lyckades han själv styra in den retsamt långsamt i egen kasse. Ett rejält bottennapp för Frölunda i sin jakt på reducering, men de gav inte upp. Jayden Halbgewach lyckades senare reducera till 4-2 med drygt sex minuter kvar av tredje perioden. Samma Halbgewach var sedan ett friläge från en ny reducering, men Filip Larssons högra benskydd var ivägen. Frölunda drog sedan på sig en tvåminutare, vilket försvårade reduceringsjakten ytterligare. Än svårare blev det när Anton Johansson hittade krysset i powerplayspelet och fastställde slutresultatet 5-2. Därmed kvitterade Leksand kvartsfinalserien till 3-3 i matcher och serien kräver en sjunde avgörande match på onsdag. 

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Det var sjukt roligt, det är viktiga matcher som är extra roliga och framförallt när vi har sånt här stöd. Själv blir jag extra taggad, bara glädje att man får ut och spela dessa matcher. Vi gjorde mycket bra idag, men vi kan slipa på en del saker som gör det ännu bättre också. Jag försöker bara gå ut och spela som jag alltid gör och inte tänka så mycket på hur viktig matchen är. Jag vill bara hjälpa Leksand, säger en nöjd Felix Unger Sörum efter slutsignal, som var starkt bidragande i segern med ett mål och två assist.

– Vi gör spelmässigt en av våra starkaste insatser och skapar väldigt mycket chanser offensivt, men får inte dit dem. Det finns dock en stark tendens till slarv tycker jag och vissa mål vi släpper in idag är svåra att förklara även för mig. Nu är det snabbt vidare till nästa match, sammanfattar Roger Rönnberg om sitt Frölundas insats till TV4 Play. 

I punktform

- Leksand kvitterade matchserien till 3-3. Därmed väntar en sjunde avgörande i Göteborg på onsdag. 

- Felix Unger Sörum gjorde sitt första mål i slutspelet. Dessutom hade han även två assist idag. 

- Jere Innala gjorde mål för andra matchen i följd. Frölundaspelaren har därmed gjort fyra mål på sex matcher hittills i slutspelet.

- Leksands backtalang, Anton Johansson, stod för ett mål och en assist i eftermiddag.

- Leksand gjorde två powerplaymål, vilket man även gjorde i match 5. Noterbart är att innan dessa matcher hade man inte lyckats göra mål på Frölunda i powerplay under hela säsongen.

- Marek Hrivík var tillbaka i Leksands laguppställning efter fyra matchers skadefrånvaro. Han noterades för en assist.

- Leksand fick klara sig utan Kalle Östman som stängdes av tre matcher efter en kollission med domaren i förra matchen. Frölunda å sin sida fick klara sig utan backgeneralen Tom Nilsson.

Kommande matcher

Leksand: Frölunda borta, onsdagen den 3 april (Match 7)

Frölunda: Leksand hemma, onsdagen den 3 april (Match 7)

Erik Landsjö
SHL:s huvudpartners