SHL-rekordet: Bäste danske målskytten någonsin – "Betyder mycket"

Publicerad: 2024-03-19
SHL-rekordet
På de första 14 matcherna gjorde Patrick Russell ett mål, men därefter lossade det för LHC-centern. Han gjorde 21 mål och är numera den bästa danske målskytten genom tiderna under en SHL-säsong. ”Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tänkte på det inför sista omgången”, säger Russell i en intervju om målsuccén på bortaplan, videomötet med Klas Östman samt vilken tidigare dansk SHL-profil som var hans förebild under uppväxten.

I mitten av november ringde SHL.se upp Heinz Ehlers. Anledningen var att Mikkel Aagaard hade öst in mål och MoDo-forwarden såg ut att vara på väg att slå Ehlers rekord för flest mål av en dansk spelare under en säsong. Ehlers blev av med sitt målrekord, men inte till Aagaard utan till LHC:s Patrick Russell, som smällde in hela 21 mål på 49 matcher. 

– Det betyder mycket. Heinz (Ehlers) och Jens (Nielsen) som är där uppe i toppen är danska legendarer. Det är såklart jättekul, säger Russell, som slutade trea i SHL:s skytteliga.

Annars började Russell säsongen rätt svagt, i alla fall produktionsmässigt. När 14 matcher var spelade hade 31-åringen endast gjort ett mål.

– Det var tufft i början. Jag vill alltid göra mål, poäng och hjälpa laget så mycket jag kan. Jag tyckte att jag spelade helt okej i början, men ibland går puckarna inte in. Det klart att jag var frustrerad under de första 14 första matcherna, säger han.

Russell berättar att han vid den här tidpunkten tog ett möte med huvudtränaren Klas Östman.

– Klas visade mig alla mål jag hade gjort och då såg man att det gäller att ta sig in framför mål. Jag tycker att jag hamnade på utsidan i början av säsongen.

Var det mål från dina två första säsonger i Linköping du fick se?
– Precis. Vi kollade mål och mål jag hade varit inblandad i. Då var det många sekvenser där jag var i området framför målet. Det gäller att ta sig in dit. När man är frustrerad och inte gör så mycket mål behöver man ta sig in där, för det är där målen görs. Det var något jag försökte tänka på efter de första 14 matcherna, säger Russell.

Knep rekordet i sista omgången

En annan grej som lyft Russells spel var när han fick ta klivet in som center efter det andra landslagsuppehållet.

– Jag spelade center på VM förra året och jag spelade egentligen center hela förra säsongen i landslaget. Jag och Klas pratade lite om det och han tyckte det kunde vara en bra idé att testa spela center efter landslagsuppehållet. Jag gillar att spela center och det är kul. Man har lite mer ansvar, speciellt i egen zon. Man får pucken mer i mitten av banan och att jag har spelat i en bra kedja (med Anthony Greco och Broc Little) gör det också enklare, säger Russell.

Med en omgång kvar av SHL stod Russell noterad för 20 fullträffar, alltså lika många som Heinz Ehlers gjorde för Leksand 1987/88, och Russell medger att det danska målrekordet var något som fanns med i huvudet inför matchen mot Örebro.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tänkte på det. Jag var inte nervös, men jag tänkte lite extra på det. Jag tänkte på att försöka skjuta i stället för att passa bort ett läge. Det var skönt att få det, absolut, säger han.

Drygt 13 minuter in i matchen satte Russell mål nummer 21 när Linköping spelade powerplay och därmed är han den bästa danske målskytten under en säsong. Mycket tack vare att han producerat på bortaplan. För faktum är att Russell endast gjorde åtta av sina mål i Saab Arena medan 13 fullträffar kom på bortaplan. Ett tag hade Russell mål i sex raka bortamatcher, på vilka han gjorde hela tio mål. Något som också uppmärksammades inom laget.

– Det var ett tag jag gjorde mycket mål på bortaplan. Jag skrattade lite åt det och grabbarna i laget skrattade. De skämtade och sa att jag skulle åka till Norrköping och tillbaka till Linköping innan hemmamatcherna för att det skulle kännas som en bortamatch, haha. På slutet kunde jag göra lite mål på hemmaplan också och det är kul att få fira med fansen, säger han.

2024-03-12
LHC - ÖRE 1-0 Patrick Russell

Patrick Russells 21:a mål den här säsongen. Ett mål som kom i grundseriens sista omgång.

"Alltid sett upp till honom"

Russell var långt ifrån den ende danske spelaren som leverade framåt den här säsongen. Landsmännen Joachim Blichfeld (Växjö) och Mikkel Aagaard (MoDo) noterades för 17 respektive 16 mål.

– Man följer de danska grabbarna och det är kul att se att vi är flera som har gjort det bra. Vi har bra spelare i Danmark och det är kul att vi får visa upp oss i Sverige.

Hur mycket följde du SHL och de danska spelarna i ligan när du växte upp?
– Jag har alltid haft koll på danskarna i Sverige, som Kim Staal, Frederik Storm, Frans Nielsen och alla andra. Men när Heinz (Ehlers) slog målrekordet (1988) var innan min tid. 

Var det någon av dessa du såg upp till extra?
– Jag har alltid tyckt att Kim Staal har varit kung. Han gjorde alltid viktiga mål för Danmark i VM och var en bra spelare i SHL. Honom har jag sett upp till, säger Russell.

Medan förebilden Kim Staal som bäst gjorde 16 mål under en säsong har alltså Patrick Russell smällt in 21 mål under en SHL-säsong – flest genom tiderna av en dansk spelare.

060405 Ishockey, Kvalserien, Malmö - Leksand: Jubel i Malmö efter att de tog sig tillbaka till Elitserien. Kim Staal tar emot publikens hyllningar. Daniel Nilsson, Bildbyrån

Kim Staal var en förebild för Patrick Russell. 

Bästa danska målskyttarna i SHL, under en säsong

1. Patrick Russell, Linköping, 21 mål (2023/24)
2. Heinz Ehlers, Leksand, 20 mål (1987/88)
3. Patrick Russell, Linköping, 18 mål (2021/22)
4. Jens Nielsen, Leksand, 18 mål (1998/99)
5. Jens Nielson, Leksand, 18 mål (1999/00)

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners