Bröderna Folin möts igen – men blir det en tekning?

Publicerad: 2024-03-01
Intervju
Senast MoDo och Frölunda möttes försökte Christian Folin få till en tekning mot brorsan Niklas, men då blev det ingen. Frågan är om det blir en brödrakamp i tekningscirkeln i morgon? ”Vi får se vad som händer. Den här gången har vi pratat lite om det”, säger Niklas Folin, i en intervju om relationen till Christian, felsägningar och vem av bröderna som egentligen är starkast.

Frölunda och MoDo möts i morgon för sista gången i grundserien och en match i matchen när dessa lag möts är den mellan bröderna Folin – Niklas, 30, och Christian, 33.

– Det är alltid kul att möta storebror, och speciellt i Scandinavium inför familj och vänner, säger MoDobacken Niklas Folin.

Hur mycket hörs du och Christian under säsong?
– Vi pratar nästan varje dag om allt mellan himmel och jord. Vi pratar ofta, säger Niklas.

Han och brorsan uppmärksammades för någon vecka sedan när TV4 la ut ett klipp på X när Lena Sundqvist hade råkat säga ”Niklas” till Christian och i en intervju senare passade Christian på att skicka en pik om det.

– Den där videon skrev vi lite om och skrattade åt. För det är lätt att säga fel. Mamma och pappa har sagt fel hundratals gånger där hemma. Så det är inget nytt, och det är bara kul, säger Niklas.

"Han är lite av en clown"

Senast MoDo och Frölundas möttes blev Christian intervjuad av TV4 och sa då att han hade försökt få till att bröderna skulle teka mot varandra vid första nedsläpp, men så blev det inte.

Men kan det bli en brödratekning i morgon?

– Vi får se på vad som händer. Den här gången har vi pratat lite om det. Förra gången hade vi inte gjort det och Christian är lite av en clown. Vi får se hur det blir på lördag, säger lillebror Folin.

På vilket sätt är han en clown?
– Bara att han är en rolig person. Han är en rolig att vara omkring, säger Niklas, som alltså inte nappade på förslaget att teka senast lagen möttes.

– Vi hade inte pratat om att vi skulle ta tekningen. I höstas sa vi att det hade varit kul, men då spelade jag inte så mycket och startade absolut inte matcherna. Då är det svårt att gå in och ta en tek. Senast Frölunda var här kom Christian skrattandes precis efter lineup och sa: ”Vi kör nu”. Då hade vi inte världens bästa streak i MoDo och jag kände inte att det var rätt läge att göra det. Vi får se hur det ser ut på lördag och får ta det där och då, säger Niklas Folin.

Har du pratat något med Karlin (MoDos huvudtränare) om att få ta första tekningen?
– Jag har nämnt det och vi har skojat om det eftersom det stod om det här och var senast, men vi har inte pratat jätteseriöst om det. Och det var inte så att Karlin sa att jag inte fick ta tekningen senast, utan vi visste inte riktigt att Christian var så taggad, säger Niklas.

Den taggen verkar inte ha släppt hos Christian.

– Om Niklas är redo att teka i Scandinavium tar jag gärna en tekning, säger Christian Folin.

Du sa i intervjun med TV4 att du tränade en del tekningar. Gör du fortfarande det?
– Jag tränar en del på det faktiskt, men det är inte min specialité. Ibland på träningen kör jag lite tekningar för att hjälpa centrarna, men det är svårt. Man ska ha respekt för centrarna, för det är inte lätt att stå där och teka. Det är ett imponerande jobb de lägger ner, säger Christian Folin, som tror på sig själv om det blir en brödramp i tekningscirkeln.

– Jag tror jag tar den, men det kommer att bli intensivt. Vi får hoppas att det blir av, men det kanske hade varit bättre att ta det i november, avslutar Christian Folin.

231102 Bröderna Christian Folin i Frölunda och Niklas Folin i MoDo efter ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och MoDo den 2 november 2023 i Göteborg . 
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0566
frölunda ice hockey ishockey modo shl svenska hockeyligan swedish hockey league MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Tre år skiljer mellan bröderna Folin. Storebror Christian, 33, spelar i Frölunda och Niklas, 30 i MoDo.

Vem av er...

...har bäst skott?

Niklas: ”Jag får säga att han skjuter bäst. Han har ändå gjort fler mål än mig den här säsongen.” Christian: "Jag tror faktiskt Niklas har bättre skott."

...är mest hemmakär?

Niklas: ”Det är nog jag. Han bor ju hemma.”
Christian: "Jag säger Niklas. Det är är en känsla jag har. Han trivs hemma i Kungsbacka och även i Göteborg. Han njuter av att vara hemma."

...var bäst i skolan?

Niklas: ”Det var jag.”
Christian: ”Jag var bäst i skolan.”

...är starkast i gymmet?

Niklas: "Det är jag. Det kommer han absolut inte att hålla med om, haha."
Christian: "Det är jag. Han är extremt mycket mer explosiv än mig och det ser man på åkningen."

...är mest ekonomiskt lagd?

Niklas: "Det är nog Christian.”
Christian: "Jag skulle vilja säga att jag var det när vi var små, men jag tror att det har ändrats lite och att han har tagit över nu på slutet.”

...är bäst på att fiska?

Niklas: ”Det är jag. Jag jobbar i hamnen lite på somrarna och kan en del om det."
Christian: "Ohhh. Jag kommer att säga jag på den mig, men det är tajt."

Lördagens omgång

Luleå Hockey-Rögle BK
Linköping HC-HV71
Frölunda HC-MoDo Hockey
Timrå IK-Skellefteå AIK
Leksands IF-Malmö Redhawks
Örebro Hockey-Växjö Lakers
IK Oskarshamn-Färjestad BK

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners