Strömwall efter hattrick-succén: "Nästan chockad"

Publicerad: 2024-02-16
Intervju
Malte Strömwall smällde i går in tidernas fjärde snabbaste hattrick i SHL. Här berättar Frölundaforwarden om känslan efter de trippla fullträffarna, influenserna från NHL, sina biljardegenskaper, den inkastade kepsen och nycklarna till Frölundas succé på slutet.

Frölunda radade upp segrar innan Beijer Hockey Games och efter landslagsuppehållet har segertåget rullat vidare. Straffsegern mot Timrå i tisdags följdes upp med tre poäng mot Växjö i går. Som så många gånger tidigare den här säsongen var det Malte Strömwall som visade vägen offensivt, men igår var det på ett extra spektakulärt vis. Efter 9.36 hade Strömwa… förlåt Frölunda gått upp i en 3-0-ledning, och samtliga mål gjorde 29-åringen med Luleå Hockey som moderklubb.

– Superkul, och en rätt sjuk känsla. Jag blev nästan chockad när det blev på så kort tid också. Ibland dröjer det flera matcher innan man hänger en och nu blev det tre på kort tid. Väldigt kul.

Efter två mål på sju minuter började du fundera på ett eventuellt hattrick då?
– Jag hann inte tänka på det. Det gick ganska snabbt mellan tvåan och trean. Jag gick bara ut och spelade och allt föll på plats.

"Försöker lära mig nya grejer hela tiden"

Första målet vallade Strömwall in via Växjömålvakten Emil Larmi, 2-0 kom via ett distinkt avslut efter en spelvändning och Strömwalls tredje mål vallade han återigen in via Larmi, men den här gången via benskyddet. Så följdfrågan är given, är Malte Strömwall en skicklig biljardspelare? 

– Nej, det skulle jag inte säga att jag är. Jag ser mycket på NHL och där är många spelare bra på att skjuta bak på målvakten och in, och hitta luckor. Det var min tanke vid båda målen och kul att puckarna gick in, säger Strömwall.

Som tvåbarnspappa, när hinner du se NHL?
– Jag brukar mest se sammandrag dagen efter. Jag försöker hela tiden lära mig nya grejer man kan använda sig av på isen. I går var bra tillfälle att testa.

2024-02-15
FHC - VLH 3-0 Malte Strömwall

Srömwalls tredje fullträff mot Växjö.

Är det någon speciell spelare i NHL du tittar lite extra på?
– Nej, egentligen inte. Utan mer att jag kollar på målen och försöker få lite tips på hur man kan bli framgångsrik.

Drömmer du fortfarande om NHL?
– Nja. Jag gav det en chans förra året. Skulle jag få chansen igen skulle jag såklart fundera på det, men det är inget jag blickar mot, säger Strömwall som förra säsongen gjorde 51 poäng på 62 matcher i AHL.

"Han fick tillbaka kepsen"

I Nordamerika är det vanligt att isen fylls med kepsar när en spelare gör hattrick, men den traditionen är inte lika stark i Sverige. Efter Strömwalls mål hamnade en keps på isen – och det var Frölundatränaren Roger Rönnberg som kastade in den.

– Jag kastade faktiskt in Andys (Fagerström, materialförvaltare) keps. Han var livrädd, för han vill inte stå i båset utan keps. Men jag tyckte han (Strömwall) förtjänade några kepsar, säger Rönnberg till Göteborgs-Posten.

Strömwall:

– Jag fick en keps i alla fall. Det är bättre än ingen, haha.

Fick Fagerström tillbaka sin keps efter matchen?
– Ja, han fick tillbaka den.

MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Strömwall har nu gjort åtta poäng på de fem senaste matcherna, vilket gör honom till ligans näst bäste poängplockare under den här perioden. En anledning till 29-åringens fina poängskörd får tillskrivas kemin i kedjan med Max Friberg och centerförvärvet Mikael Ruohomaa.

– Jag visste mycket väl vem Ruohomaa var och jag visste rätt snabbt att det skulle bli bra. Han kan dra ner på tempot och slå fina passningar. Han har riktigt bra spelsinne och kompletterar mig och Max (Friberg) på ett bra sätt, säger Strömwall.

För Frölunda väntar i morgon bortamatch mot Oskarshamn och Frölunda kommer till matchen med sju raka segrar.

– Vi har skönt go i laget och spelar verkligen för varandra. Inför säsongen var det många nya i laget och under en säsong går det upp och ner. Under hösten spelade vi stundtals bra, men inte över några längre perioder. De senaste 1,5 månaderna har vi höjt lägstanivån och hittat en grund i vårt spel som vi kan falla tillbaka på, säger Strömwall.

SEX SNABBA

Har du något måste under en matchdag?
– En vila på eftermiddagen brukar vara skönt. Lite för att få dagen att gå lite snabbare. Det blir ganska långa dagar när det är match vid sju.

Vad lyssnar du på för musik inför match?
– Jag lyssnar på det vi har i omklädningsrummet. Jag brukar inte behöva övertagga upp mig inför match, eller vad man ska säga. 

Vad har du för flex på klubban?
– 82.

Har du alltid haft det?
– Jag har bytt ganska mycket. Nu har jag blivit starkare och har mer flex. Innan har jag haft 77, men jag har även testat 87.

Vilken del i utrustningen är du mest noggrann med?
– Det är allt nästan. Men skridskor, handskar ock klubba är viktigt. Det ska sitta rätt och kännas rätt.

Hur många klubbor använder du under en säsong?
– Jag vet inte riktigt. 30-40 skulle jag gissa.

Tidernas snabbaste hattrick i SHL

1. Jesper Olofsson, Färjestad, 7:08, 2020
2. Stefan Nilsson, Luleå 07:18, 1988
3. Andreas Salmonsson, MoDo, 8:35, 2005
4. Malte Strömwall, Frölunda – 09.36, 2024

Poängligan de fem senaste omgångarna

1. Carl Persson, Malmö, 9 poäng (4+5)
2. Malte Strömwall, Frölunda, 8 poäng (5+3)
3. Jonathan Pudas, Skellefteå 8 poäng (3+5)
4. Oscar Lindberg, Skellefteå, 8 poäng (1+7)
5. André Petersson, HV71, 7 poäng (4+3)

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners