Situationsrummet förklarar videobedömningar

Publicerad: 2023-12-21
Lär dig mer om bedömningar
Vi släpper varje vecka en artikel där situationsrummet förklarar varför enskilda beslut fattats kring videobedömningar. Den här gången har vi en situation att förklara, från tisdagens match mellan Frölunda och Skellefteå.

De allra flesta mål är naturligtvis enkla att godkänna utan någon större svårighet, men ibland uppstår situationer där det är klurigare och där domarna behöver hjälp av videobedömning.

I SHL:s situationsrum kontrolleras samtliga mål som görs och det är hit som domarna ringer för att få hjälp vid behov. Det är inte vid alla målsituationer som domarna kan ta hjälp av videobedömning från situationsrummet utan endast vid händelser enligt listan längst ner i artikeln, enligt Spelregler för ishockey.

Som grund gäller att domarens initiala beslut på isen gäller tillsvidare. Efter videobedömning kan beslutet bara ändras om det man ser i videon visar att beslutet är fel. Är beslutet felaktigt så ändras det, men om beslutet är korrekt så fastställs det.

Det förekommer dock situationer där det inte går att se om beslutet på isen är korrekt eller inte. Om videobedömningen inte kan avgöra om domarens beslut är korrekt är videobedömningen inconclusive.

Situationsrummet på Twitter

Under match när videobedömning har gjorts kan du direkt efter få en förklaring från situationsrummet på Twitter.

Följ situationsrummet på Twitter här.

Situation 1: 19 december Frölunda-Skellefteå

Efter videobedömning framgår det att anfallande spelare hindrade målvakten i målområdet. Därav, EJ mål. Detta enligt regel 69.3 ”Interference on the goalkeeper, kontakt inne i målområdet”.

2023-12-19
19 dec FHC-SKE, anfallande spelare hindrade målvakten – ej godkänt mål

Förklaring: 

I den här situationen tar anfallande spelare (gul tröja) position framför målvakten. När målvakten ska göra en sidledförflyttning krokar anfallaren med avsikt tag med sin klubba i målvaktens klubba. Kontakten sker inne i målområdet och det påverkar målvaktens förmåga att flytta sig och rädda det efterföljande skottet. I målområdet ska målvakten få agera fritt. Därmed ska målet ej godkännas. 

Martin Bergh
SHL:s huvudpartners