POÄNGKUNGEN: "HOPPAS GÖRA MER ÄN 22 POÄNG"

Publicerad: 2023-08-12
Intervju
Robert Rosén toppar den totala poängligan bland aktiva spelare i SHL. Nu berättar Växjö-veteranen om poängen, att klättra i listorna och framtiden.

Robert Rosén debuterade i SHL med MoDo Hockey 2010.

Tretton år senare har den spelskicklige centern hunnit spela 546 SHL-matcher med MoDo, AIK och Växjö Lakers och skrapat ihop 400 poäng.

Därmed är han den aktiva spelare i ligan som gjort flest SHL-poäng totalt sett, åtta pinnar före Färjestad BK-veteranen Per Åslund.

– Jaså? Det hade jag ingen aning om, säger Robert Rosén när han upplyses om statistiken.

– Det är ett tecken på att jag varit med ett tag, men också att jag gjort det bra just poängmässigt. Allt handlar inte bara om att spela länge, utan det gäller att prestera också. 

Är poängen viktiga för dig?
– De är mindre viktiga nu, men jag ska inte hymla om att jag vill och ska leverera poäng. Förr var poängen viktiga för karriären, nu spelar det ingen roll på det sättet, jag spelar av andra anledningar. Nyckeln i poängmakande är att vara avslappnad och att ha kul, och det tycker jag är enklare i dag när poängen inte är lika viktig för mig personligen. 

Nummer 25 genom tiderna

I sex av sina sju senaste SHL-säsonger har 36-åringen gjort minst 38 poäng och just poängkontinuiteten under karriären är en av de stora anledningarna till att Rosén huserar högt upp i de totala poängligorna.

– Det har varit jämnt överlag, en styrka i sig, säger han.

Ser vi i tidernas SHL-poängliga så återfinns Robert Rosén på 25:e plats.

Bara 24 spelare har alltså gjort fler poäng.

JONAS LJUNGDAHL / Bildbyrån

Robert Rosén vann sitt fjärde SM-guld med Växjö Lakers i våras.

– Jag måste medge att det är häftigt och något jag är stolt över. Kanske något jag kommer reflektera ännu mer över när karriären är över, det är svårt att tänka på sådant mitt uppe i hockeyspelandet.

Du har 22 poäng upp till topp-20...
– Alltså det är klart att jag hoppas göra mer än 22 poäng den här säsongen, så är det ju, sedan får vi se hur långt det räcker.

Det skiljer 181 poäng upp till ettan Fredrik Bremberg...
– Det är många och det kommer jag inte nå. Det känns väldigt avlägset.

"Gav mig den tid jag behövde"

Robert Rosén, som vann sitt fjärde SM-guld med Växjö Lakers i våras, dröjde med besked om en fortsättning i våras. Till slut hamnade namnteckningen på ett nytt ettårsavtal.

– Jag tog en rejäl funderare kring vad jag ville. Hockey är enormt kul, det handlar snarare om allt annat: sommarträningen, att hela tiden vara i fysiskt trim, alla helger som försvinner vintertid. Hade det bara handlat om att spela SM-finaler hade jag kunnat spela hur länge som helst. Jag kände ingen stress i våras och Henrik Evertsson (Växjö Lakers sportchef, reds anm) gav mig den tid jag behövde. Till slut kändes det givet att fortsätta.

Vad är tankarna kring säsongen som kommer?
– Vi kommer ha ett liknande lag som förra säsongen. Känns som vi blir stabila, ett lag som det är svårt att skapa chanser mot, som har ett bra försvarsspel och en stark struktur. Vi siktar på att vara långt framme igen.

TOPP TIO POÄNG - AKTIVA SPELARE

1 Robert Rosén, Växjö Lakers, 400
2 Per Åslund, Färjestad BK, 392
3 Oscar Möller, Skellefteå AIK, 345
4 Broc Little, Linköping HC, 330
5 Patrik Zackrisson, Leksands IF, 312
6 Jack Connolly, Luleå HF, 258
7 Patrik Lundh, Färjestad BK, 255
8 Markus Ljungh, Linköping HC, 249
9 Ted Brithén, Rögle BK, 241
10 Joakim Nygård, Färjestad BK, 236

TOPP TIO POÄNG - NÅGONSIN

1 Fredrik Bremberg, 581
2 Johan Davidsson, 562
3 Jörgen Jönsson, 535
4 Jan Larsson, 525
5 Anders Carlsson, 525
6 Joakim Lindström, 517
7 Per-Åge Skröder, 513
8 Joel Lundqvist, 511
9 Håkan Loob, 499
10 Stefan Nilsson, 488

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners