Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2024-02-05
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Oskarshamn värvat en finsk forward och David Bernhardt har skrivit nytt kontrakt med MoDo.

Lindroth till TPS

Max Lindroth bytte Färjestad mot Frölunda inför den här säsongen, men nu står det klart att backen och Göteborgsklubben går skilda vägar.

– Det här är ett gemensamt beslut, men det är alltid tufft och vemodigt när någon lämnar oss. Max är proffsig och en suverän kille och det här blir en möjlighet för honom att få en större roll, säger Fredrik Sjöström, Frölundas sportchef, till klubbens hemsida.

Lindroth, som har gjort 221 SHL-matcher i karriären, har i stället skrivit på för TPS.

Nenonen klar för Oskarshamn

Oskarshamn har stärkt truppen inför säsongsavslutningen. Det handlar om den finske forwarden Markus Nenonen. En 31-åring som har spelat sex raka säsonger i HPK, varav två som kapten och två som assisterande kapten. Den här säsongen har han gjort 19 poäng på 42 matcher. Kontraktet med Oskarshamn gäller resten av säsongen.

– Vi har letat efter förstärkning för den avslutande delen av säsongen och nu hittat den vi tror är en bra match för IK Oskarshamn. Markus har visat att han är en poängspelare över tid i Liiga. Min förhoppning är att han kan få ut det även i Sverige och SHL, säger Oskarshamns GM Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Markus Nenonen spelar resten av den här säsongen i Oskarshamn.

Bernhardt stannar i MoDo

David Bernhardt, 26, är inne på sin tredje säsong i MoDo – och fler kommer det att bli. Han och klubben är nämligen överens om ett kontrakt till 2026. Den här säsongen har backen gjort 15 poäng (3+12) på 40 matcher.

Bernhardt hade en nyckelroll när MoDo tog klivet upp i SHL förra säsongen. Han gjorde 51 poäng i grundserien och följde upp det med 21 poäng i slutspelet – och belönades med priset som slutspelets MVP.

Talangfull duo förlänger sina avtal

Den slovakiske talangen Luka Radivojeviz, 17, har debuterat i SHL den här säsongen och gjort så pass bra ifrån sig i Örebrotröjan att klubben nu förlängt hans kontrakt.

"Då Luka ännu inte nått hundra spelade minuter och på så sätt inte kan erbjudas ett rookieavtal blir det nya avtalet ett hybridavtal mellan junior och A-lagskontrakt", skriver Örebro på sin hemsida.

Radivojevic, som nästan snittar en poäng per match i J20-laget, är klar för två nya år med Örebro.

– Det som sticker ut för mig när det kommer till Luka är hans driv och noggrannhet i allt han gör. Han har verkligen varit bered att göra jobbet och haft en stark utveckling sedan han kom till oss, säger Henrik Löwdahl, utvecklingsansvarig i Örebro Hockey.

Skellefteå har skrivit kontrakt med backen Frans Haara. 19-åringen från Haparanda har den här säsongen spelat 14 SHL-matcher och står noterad för två poäng (1+1). Eftersom han har spela över 100 minuter i högstaligan belönas han nu med ett SHL-kontrakt.

– Det känns jättekul att få skriva ett längre avtal med Frans som har haft en bra utveckling under hela hans tid här och under den här säsongen tagit ytterligare kliv. Han är en duktig skridskoåkare som är bra i spelet med puck, har gjort mycket poäng i vårt juniorlag och även utvecklat försvarsspelet mycket under säsongen. Det är kul att talangfabriken kan leverera än en gång, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Haara stannar i Skellefteå.

Kant och Wagner lånas

Joel Kant, som står noterad för 21 SHL-matcher med Luleå kommer att lånas ut till Västervik. 19-åringen har tidigare varit utlånad en sejour till Piteå i HockeyEttan.

"Joel är en talang som är väldigt skolad trots sin unga ålder, det är en duktig skridskoåkare och en spelare som jobbar väldigt hårt i båda riktningarna", skriver Västervik på sin Instagram.

JVM-forwarden Fabian Wagner har den här säsongen gjort fem poäng på 31 matcher, men för att få mer istid lånas han nu ut till Almtuna.

– Vi har pratat med ”Fabbe” kring hans situation just nu och kommit överens om att vi behöver ge honom en större roll i ett lag än vad han får för tillfället. Önskan har kommit från Fabian själv vilket är ett gott tecken på att han själv vill fortsätta utvecklas och ta kliv i sin hockeyutveckling, säger herrlagets sportchef Peter Jakobsson.

Notiser från den gångna veckan

- Vi fick se tre fina hyllningar den gångna veckan. HV71 hyllade Erik Chrisensen, Växjö hissade Liam Reddox tröja och i Örnsköldsvik fick Markus Näslund sin förtjänstfana hissad.

- Nästa match mellan Frölunda och Modo blir spännande att följa. Får vi se en tekning mellan backbröderna Christian och Niklas Folin?

- Vi fick se många snygga mål den gånga veckan. Oliver Johansson gjorde ett av dessa.

- Det spelades 20 SHL-matcher den gångna veckan och den sammanlagda publiksiffran på dessa matcher är hela 127 406 åskådare. Tack till alla er som kommer och bidrar till inramningen på våra arenor runt om i landet!

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners