ANTON HEIKKINEN: "ÄLSKAR ATT GÖRA MÅL"

Publicerad: 2023-08-29
Intervju
Att Anton Heikkinen älskar att göra mål märks på hans statistik. Inte en enda gång sedan han var 16 har han gjort fler assist än mål under en säsong – och 23-åringen har inget emot om den sviten fortsätter i Skellefteå AIK. ”Alla människor har något som ger ett lyckorus och att göra mål är mitt lyckorus", säger Heikkinen.

Anton Heikkinen noterades för fyra SHL-matcher som junior i HV71 säsongen 2018/19, men därefter den Nässjö HC-fostrade forwarden hållit till i HockeyAllsvenskan. Efter att ha gjort hela 21 mål och 17 assist för Mora förra säsongen är det nu dags för Heikkinen att göra sin första hela säsong i SHL, för Skellefteå AIK.

– Allt har varit jättebra så här långt. Jag har kommit in både i laget och i staden. Jag är nöjd med mitt val, säger Heikkinen.

Har du hittat någon favoritplats i Skellefteå?
– Att ta en promenad vid älven är faktiskt väldigt trevligt. Det tycker både jag och flickvännen. Det skulle var det i så fall.

Allt lossnade i Mora

Han är inte den ende spelaren med Nässjö HC som moderklubb i årets SHL. I Rögle spelar Anton Bengtsson och i HV71 hittar vi Isac Brännström. Brännström och Heikkinen har mötts många gånger tidigare, men då i tuffa landhockeymatcher.

– Jag och bröderna Brännström (Isac och Erik, som spelar i Ottawa) har vuxit upp tillsammans. Erik är ett år äldre och Isac två. Vi har spelat landhockey och allt möjligt ihop genom åren. Vi var ett stort gäng som spelade tillsammans. Framförallt Erik var med när jag spelade. Isac spelade kanske lite mer med de äldre grabbarna, säger Heikkinen.

Han lämnade Nässjö för HV71 för att gå hockeygymnasiet där. Han blev kvar i Jönköpingsklubben juniortiden ut innan flyttlasset gick till Kristianstad och därifrån vidare till Södertälje. Där lossnade det dock aldrig riktigt. Så i oktober 2021 flyttade Heikkinen till Mora IK och det visade sig bli en perfekt kombination.

Skellefteå AIK

Anton Heikkinen hoppas fortsätta göra mål i SHL också.

– I Södertälje var självförtroendet inte på topp, men så fort jag kom till Mora fick jag en nystart och en slags nytändning. Självförtroendet kom tillbaka rätt snabbt och jag kände att jag kunde vara mig själv på isen. Jag fick bra förtroende av coachen (Johan Hedberg) och jag tycker att mina spetsegenskaper blommade ut på ett annat sätt, säger Heikkinen

Vilka egenskaper var det som blommade?
– Jag hittade ett helt annat självförtroende med pucken. Jag vågade mer, jag använde mitt skott mer och kom till fler skottlägen. På så sätt gjorde jag fler mål än tidigare också. Främst det skulle jag säga, men grundspelet satt på ett bra sätt och jag kunde hålla en bra grundnivå.

"Älskar att göra mål"

Han berättar att han alltid sätter höga förväntningar på sig själv, även nu när han tar ett kliv upp i seriesystemet. Man hans första målsättning är att "ta en bra plats i laget” och sedan fortsätta därifrån. När Heikkinen väl har tagit en plats brukar han allt som oftast leverera framåt. Tittar man till hans statistik slås man av att han under hela karriären nästan alltid har gjort fler mål än assist. Säsongen 2015/16 är undantaget. Då gjorde han 19 mål samt 19 assist i HV71:s U16-lag. Men de övriga åtta säsongerna som finns registrerade på Eliteprospects.com har Heikkinen gjort fler mål än assist.

– Jag älskar att göra mål. Jag tycker att det är det roligaste som finns. Jag var lite mer allround när jag var yngre kanske, säger Heikkinen

Kommer du att göra fler mål än assist även din första säsong i SHL?
– Haha. Det kan man alltid hoppas. Jag gillar att servera medspelare. Det är också en härlig känsla.

Vad är som är så roligt med att göra mål?
– Det är svårt att beskriva egentligen. Alla människor har något som ger ett lyckorus och att göra mål är mitt lyckorus. Dessutom älskar jag att vinna och att göra ett mål bidrar till att chanserna att vinna ökar.

Har du något favoritmål i karriären?
– Det är nog förra säsongen när jag gjorde ett matchavgörande mål i kvartsfinalserien mot Södertälje. Då fick jag ett lyckorus på riktigt. 

Kommer att göra fler mål än säg Rickard Hugg (13 fullträffar den gångna säsongen)? 
– Nja, det bir tufft. Det är en bra hockeyspelare. Jag får försöka tävla lite mot honom.

FOTNOT: Intervjun gjordes innan Heikkinen skadade sig i en försäsongsmatch mot MoDo och det är osäkert hur länge han blir borta.

FEM SNABBA

Vad har du för förväntningar på dig själv?
– Jag har alltid höga förväntningar på mig själv, men jag vill ta en bra plats och ta det därifrån. Jag vill komma in ödmjukt till den här säsongen och bara göra det så bra jag kan.

Hur tror du att din roll blir?
– Som jag är som hockeyspelare egentligen. Jag vill bidra med energi och vara bra i alla tre zoner.

Vad gör du i ett friläge?
– 99 procent av gångerna blir det gubbhörnet under stöten.

Vad har du för målgest?
– Jag har faktiskt fått lite klagomål på min målgest. Oftast vet jag inte vad jag gör. Jag gör bara det som känns bra för stunden. Får jag välja en går jag nog ner på knä och kör pumpen.

Vad blir nyckeln för att laget ska lyckas?
– Nyckeln den här säsongen blir att vi kommer ihop bra som grupp och fortsätter på den inslagna vägen från förra säsongen. De hade ett framgångsrikt spel som vi ska försöka utveckla. Jag tror att vi kan gå riktigt långt den här säsongen också.

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners