Kaptenen förlänger till 2028 – och Malmö värvar finskt

Publicerad: 2024-06-24
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Anton Lander förlängt sitt kontrakt med Timrå, Malmö har värvat en finsk forward och Kristians Rubins har gjort klart med en ny klubb

Lander blir kvar i Timrå

Anton Lander återvände till Timrå 2022 och de två senaste säsongerna har han varit lagkapten i moderklubben. Han gjorde 32 poäng 2022/23 och följde upp det med 25 poäng den gångna säsongen. Nu har Lander skrivit på ett nytt treårsavtal med Timrå, vilket betyder att han blir kvar till våren 2028.

– Jag känner en väldig stolthet att få representera Timrå IK ytterligare tre år, det känns som att vi har något spännande på gång, vi är en bra grupp och jag kom hem för att ta oss så långt som möjligt och jag är inte klar än, säger Lander till Timrås hemsida.

Lander SHL-debuterade i Timrå redan 2007/08 och har hunnit göra 280 matcher i SHL. Han lämnade Timrå 2011 och under de elva åren som följde blev det exempelvis 215 NHL-matcher, fyra säsonger i KHL samt ett år i Schweiz. Han har vunnit ligaguld i både Ryssland och Schweiz, och nu återstår att se om han även kan lyckas med den bedriften i Sverige.

– Att Anton förlänger sitt kontrakt betyder oerhört mycket för oss. Han är vår lagkapten och en förebild för alla i föreningen. Det betyder att vi stärker lagbygget och omgivningen med en fantastisk person i tre säsonger, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen.

240309 Luleås Erik Gustafsson och Timrås Anton Lander under ishockeymatchen i SHL mellan Timrå och Luleå den 9 mars 2024 i Timrå. 
Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / COP 108 / PO0116
ice hockey ishockey luleå shl svenska hockeyligan swedish hockey league timrå PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Anton Lander har skrivit ett nytt kontrakt med Timrå – till 2028.

Haapala till Malmö

Malmö har plockat in ännu en finsk spelare. Det handlar om forwarden Henrik Haapala, 30. På meritlistan har han fem NHL-matcher (säsongen 2017/18), tre säsonger i KHL, JVM-guld, över 250 matcher i den finska högstaligan samt två ligatitlar i Finland. Han kommer närmast från spel i Schweiz. Den gångna säsongen inledde han i Genève och avslutade i Lausanne. Totalt blev det 18 poäng på 27 matcher. 

– Henrik kommer att tillföra mycket med sin erfarenhet och vinnarbakgrund. I Henrik får vi in en spelintelligent spelare som är duktig i spelet med puck. Tack vare sina kvicka aktioner ute på isen kan Henrik hitta bra spel och skapa stor oreda hos motståndarna, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

Kontraktet gäller kommande säsong.

MoDoduo klar för nya klubbar

Varken Erik Jinesjö Karlsson eller Kristians Rubins blev kvar i MoDo efter den gångna säsongen. Nu har båda gjort klart med nya klubbadresser. För Rubins väntar spel i HC Plzen i Tjeckien medan Erik Jinesjö Karlsson är klar för Ravensburg Towerstars i den tyska andraligan.

240125 MoDos Kristians Rubins deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Timrå och MoDo den 25 januari 2024 i Timrå. 
Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / COP 108 / PO0110
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league timrå modo bbauto depp PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Kristians Rubins flyttar till Tjeckien.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners