DANIEL MARMENLIND: "ÄR ROLIGT JUST NU"

Publicerad: 2023-10-24
Intervju
En skada höll Daniel Marmenlind borta från SHL-hockey i nio månader – men nu är han tillbaka på allvar. Malmömålvakten har stått fem raka matcher, vunnit tre och höll nollan senast mot HV71. Här berättar Marmenlind om hur skadeperioden påverkade honom, nycklarna till Malmös fina form samt vad som blir viktigt inför kvällens returmöte mot Jönköpingslaget.

I kväll gästas Malmö av HV71, vilket betyder att  klubbarna möts för andra gången på fyra dagar. En som gärna minns tillbaka till lördagens möte är Daniel Marmenlind. Malmömålvakten räddade samtliga 17 skott och höll säsongens första nolla. För 25-åringen var det femte raka starten efter att ha stått en av säsongens sju första matcher.

– Klart att det är skönt att spela igen. Det har gått bra på slutet och när vi vinner det gör vardagen enklare än när vi förlorar. Det är roligt just nu, säger Marmenlind.

På de fem raka matcher som Marmenlind har stått har han endast släppt in åtta mål (1.59 i GAA) och framförallt har Malmö vunnit tre av dessa matcher – vilket gör att de är uppe på åttonde plats.

– Jag tycker att vi spelar bra när vi gör det vi ska över 60 minuter. Vi har tagit ledningen i nästan alla matcher men det gäller att vara ödmjuka och försöka hålla i det vi har påbörjat, säger han.

Vad är det ni gör bra spelmässigt?
– Vi har en bra matchplan och har ett brett lag. Alla stämplar in och gör sitt varje match och varje dag. Det är något vi är noggranna med, att vi måste träna bra för att spela bra. Alla har accepterat sin roll och hur vi ska spela, säger Marmenlind medan han sitter i soffan och tar igen sig dagen efter 8-0-segern mot HV71.

– Jag försöker att bara ta det lugnt när det är ledigt.

Hur mycket hockey går genom huvudet?
– Inte en sekund har jag tänkt på hockey.

Synd att jag ringer och tar dig ur bubblan.
– Haha, precis. Det är enda gången i dag. Jag är ganska bra på att koppla bort hockeyn. Det är skönt att tänka på annat.

"Var lite uppgiven"

Marmenlind kom till Malmö 2021 från en strålande säsong i Västervik. Första SHL-säsongen stod han 31 matcher och förra säsongen blev det 23, men det hade blivit fler om han inte hade åkt på en fotskada den 28 december 2022. Marmenlind fick utgå från den matchen mot HV71 och sedan blev det ingen SHL-hockey på nio månader.

– Det var inte skitkul. Jag var lite uppgiven. Känslan är att man inte har något syfte. Man gör inget för laget och man gör inget själv, mer än att vänta på att bli frisk. Jag vill ändå göra mitt jobb, och då tar det mentalt att bara gå och vänta. Det var inte kul, men jag har lärt mig något som jag kan ta med mig nu, säger Marmenlind, som tidigare i karriären aldrig varit skadad i mer än ”typ en vecka”.

Du sa att det kändes som att du inte hade något syfte. Men kunde du sätt upp något syfte eller mål med rehaben som hjälpte dig med den biten? 
– För mig hände inte så mycket i rehaben. Det stod still i flera månader och därför blev det svårt. Men annars skulle jag säga att man försöker göra på det sättet. Att man försöker ta små steg hela tiden och göra uppföljningar. Men för mig blev det mer att jag försökte tänka på att annat än hockey.

När under skadan var det som det inte hände så mycket?
– I början. Jag trodde att jag skulle kunna komma tillbaka snabbt, men det var ungefär fyra månader där det inte hände någonting, säger han.

Hittade du några nya intressen under skadeperioden?
– Det var inte så mycket nytt, eller vi skaffade en katt. Det var en omställning och nu är det mycket fokus där.

CHRISTIAN ÖRNBERG / Bildbyrån

Returmöte mot HV71 väntar

Marmenlind fick vakta båsdörren i Malmös fyra inledande matcher. Sedan var han tillbaka på SHL-isen den 28 september mot Örebro (seger). Därefter blev det ytterligare två matcher på bänken innan han nu alltså nu har stått fem matcher i följd.

– Kul att få chansen. (Adam) Werner gjorde det jättebra i början, men jag fick en bra start när jag spelade. Skönt att få spela några matcher i rad för att komma in i matchtempo och hitta formen. Det är svårt när man bara spelar en match, men skönt att få några matcher för att komma in i det. Formen känns bra, säger Marmenlind.

För Malmö väntar i kväll alltså returmöte mot HV71, som kommer till Skåne med tre raka förluster, på vilka de har släppt in 20 mål. Dessutom blir det första matchen med Johan Lindbom som ny huvudtränare.

– Jag har ingen aning hur matchbilden blir. Svårt att veta hur HV kommer ut efter en sådan match som det var senast. Vi ska spela på exakt samma sätt som i lördags och fokusera på vårt. Vi kan inte påverka HV71 eller vad som händer hos dem, säger Marmenlind.

Tre målvakter som Marmenlind har sett upp till

Henrik Lundqvist
”När jag var liten kollade jag väldigt mycket på Henrik Lundqvist.”

Carey Price
”Han är väl den perfekta målvakten när han var som bäst. Han hade allt som man själv ville ha.”

Andrej Vasilevkij 
"I NHL finns det många bra målvakter och den bästa just nu är Vasilevkij. Han är helt komplett och gör saker som ingen annan kan. Han är ohotat bäst i världen skulle jag säga.”

Kvällens tre SHL-matcher

Malmö Redhawks-HV71
Växjö Lakers-Frölunda HC
Linköping HC-Rögle BK

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners