Olausson: "Magiskt – jag får en chans till att vinna guldet"

Publicerad: 2023-11-29
Intervju
Niklas Olausson har bytt skridskoåkning på egen hand i c-hallen mot SHL-spel. Veteranen är tillbaka i Luleå Hockey för ett sista försök att ta det där efterlängtade SM-guldet. "När jag väl är inne i det hoppas jag kunna bidra till att Luleå ska vinna matcher", säger Olausson.

Niklas Olausson står noterad för 467 SHL-matcher (296 poäng) och länge såg det ut som att det skulle stanna där – men i måndags kom beskedet att 37-åringen har skrivit ett kontrakt med Luleå för resten av säsongen.

– Magiskt. Sjukt kul att få avsluta i Luleå, som jag har representerat i så många år. Sedan är det jobb som ska göras, men det känns inspirerande. SHL är väldigt jämnt i år och många lag har en rimlig chans att vinna. Även om jag har tränat på bra är det en startsträcka både med träning och när jag väl börjar spela matcher. Jag har trots allt inte spelat på länge. När jag väl är inne i det hoppas jag kunna bidra till att Luleå ska vinna matcher, säger Olausson.

Avsluta i Luleå säger du, är det här din sista säsong?
– Ja. Någon mikroprocent kanske ska lämnas öppen, men ja, det här är sista jag gör. Jag får en chans till att vinna guldet och sedan gör vi något annat i ligan. 

Det snackades om att Olausson var på väg till norska Stjernen Hockey, men när David Lilja åkte på en skada öppnade det sig en dörr för Olausson i Luleå.

– Efter skadan gick det snabbt. Det är väl så det är den här årstiden. För mig var det inget att fundera på, och det var inga hårda förhandlingar direkt. Alla som följer hockey vet att det är i Luleå jag vill spela och när de säger ”det här får du” så tar jag det. Det är inga problem, och pengarna spelar ingen roll. Bara att få spela igen och göra det roligast jag vet i den här åldern är en ynnest.

Kan det ha varit den minst komplicerade förhandling ”Skuggan” (Luleås GM Stefan Nilsson) har haft?
– Det tror jag nog. Jag var inte med, men det gick snabbt. Jag sa bara till min agent: ”Nu kör vi”. Det finns ingen anledning att sitta och spela svårflörtad när jag har suktat efter det här i sex månader, höll jag på att säga. Det hade bara blivit löjligt.

Har tränat med ett Division 2-lag

Olausson har spelat tio säsonger i SHL med Luleå och förra säsongen anslöt han i mitten av februari. Därefter fick han inget nytt kontrakt i Luleå och bortsett från ett korttidskontrakt med Linköping under försäsongen har Olausson varit klubblös.

– Jag har tränat med ett Divison 2-lag, Sunderbyn, på måndagskvällar. Jag har skejtat i c-hallen själv två, tre gånger i veckan. De andra dagarna har jag varit i gymmet. Tränat har jag gjort, men det är skillnad att träna själv i en c-hall kontra att träna med ett SHL-lag, säger Olausson.

Hur har du hållit motivationen uppe att åka själv i en c-hall?
– Jag älskar väl hockey så mycket. Det var så fruktansvärt kul när jag kom hem förra året och jag fick blodad tand av det.

Exakt när han debuterar är oklart och det återstår att se hur stor roll han får, men det spelar mindre roll enligt Olausson.

– Jag kommer att spela där ”Bulan” (huvudtränaren Thomas Berglund) vill ha mig. Sedan skiter jag i när, hur och var, höll jag på att säga. Vill han inte ha mig på isen kommer jag att hjälpa till med andra delar. Vid sidan av isen kan man alltid bidra, även om man är oduglig på isen. Det ska bli riktigt kul, säger Olausson.

JONAS LJUNGDAHL / Bildbyrån

Olausson jublar efter ett mål i förra säsongens kvartsfinalserie mot Växjö.

Ligans tredje äldsta spelare

När SHL.se får tag i Olausson har det gått drygt nio timmar sedan Luleå offentliggjorde att veteranen skrivit på, och sedan dess har Luleås senaste nyförvärv hunnit köra två ispass.

– Måndagar är det två pass, men det är väl framförallt för de yngre, men det kändes rimligt att vara med på den. Eller det var inget val om jag ska vara ärlig.

Du sa innan att du är tacksam att få hålla på med det här i din ålder, men det finns två spelare i ligan som är äldre än dig. Har du koll på vilka det är?
– Anton Strålman är född samma år som mig. Jag chansar på att han är äldre än mig.

Nej, det är han inte.
– Då säger jag Johannes Salmonsson. Vem är det mer? Det känns som en back.

Salmonsson är rätt, men du behöver gå längre bak i planen för att hitta den andre.
– En målis. Det vet jag inte. Vem kan det vara?

Du har spelat med den här målvakten.
– Ja, (David) Rautio. Förlåt. Han är för gammal, haha. Han tänker man inte på, men jag borde faktiskt ha tänkt på honom för jag pratade med honom nu innan jag pratade med dig.

Rautio är nästan ett år äldre än dig.
– Men det känns som att han är tre, fyra år äldre. Jag känner mig ung och fräsch. Nej, det är en bra kompis och en underbar kille. Kul att det löste sig med lag för honom också. Vi tränade ihop i somras. Jättekul för honom, men att han är i Skellefteå är en annan sak…

I morgon ställs just Luleå och Skellefteå mot varandra, och det återstår att se om Niklas Olausson är på isen.

SHL:s äldsta spelare

1. David Rautio, mv, Skellefteå, 38 år (född 1985-07-08)
2. Johannes Salmonsson, f, Oskarshamn, 37 år (1986-02-07)
3. Niklas Olausson, f, Luleå, 37 år (1986-05-12)
4. Anton Strålman, b, HV7, 37 år (1986-08-01)
5. Per Åslund, f, Färjestad, 37 år (1986-08-21)

Torsdagens SHL-omgång

Luleå Hockey-Skellefteå AIK
Färjestad BK-Timrå IK
Linköping HC-MoDo Hockey
HV71-Örebro Hockey
Växjö Lakers-Leksands IF
Rögle BK-Frölunda HC
Malmö Redhawks-IK Oskarshamn

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners