Frölunda tillbaka i SHL-hetluften: "Kul med lite berg, snö och sol"

Publicerad: 2024-01-04
Intervju
Frölunda har inte spelat SHL-match på över två veckor – men nu är det dags igen. Här berättar Lars Johansson om Spengler Cup-upplevelsen, den stigande formkurvan, målvaktsrotationen i Frölunda och tankarna inför rivalmötet mot Färjestad.

Medan de övriga SHL-klubbarna spelade mellandagshockey var Frölunda i Schweiz för att spela Spengler Cup mellan jul och nyår. Hockeymässigt resulterade turneringen i tre förluster och en seger, men spelarna fick uppleva mer än det på isen.

– Det var skitkul. Det blev riktigt lyckat. De flesta i laget hade sina familjer med sig. Jag tror vi var nästan 90 personer som åkte. Kul hockey, mycket folk och lite äventyr vid sidan av isen. Kul att bryta av en SHL-säsong sådär och testa något nytt, säger Frölundas stjärnmålvakt Lars Johansson.

Vad gjorde ni utanför isen?
– Familjerna gjorde lite olika grejer. Några åkte slalom och lite sådant. Vi hade en ledig dag och då tog vi en lift upp till en bergstopp och käkade lunch och hängde där. Det var kul. I Göteborg har det inte varit mycket sol den senaste tiden, så det var kul med lite berg, snö och sol. Bara det gjorde en lite mer taggad. Det var grymt.

DAVID WRELAND / BILDBYRÅN

Stigande formkurva

Lars Johansson stod tre matcher i Spengler Cup, höll en nolla och med 91,3 i räddningsprocent hade han bäst räddningsprocent av samtliga målvakter i turneringen. Dessförinnan hade han noterats för fyra vinter på sina fem senaste starter i SHL.

– Det har känts bra på slutet och det kändes bra där nere i Schweiz också. Det har gått bättre ju längre säsongen har gått. Nu är det nytt år, och jag ska se till att hålla i det, säger Johansson.

Han har stått 23 SHL-matcher den här säsongen och nyligen fick han en ny målvaktskollega, då Frederik Dichow gick till HV71 och Frölunda i stället tog in Frans Tuohimaa.

– Det är tråkigt att Dichow försvann. Vi har kört ihop i ett och ett halvt år, men för hans egen skull behövde han nog röra sig för att få en nytändning. Det är på gott och ont, och jag har varit med om det tidigare att det kommit in nya målvakter under en säsong. Samtidigt är Frans en grym kille och träningsvillig. Han har smält in i gruppen kanonsnabbt, säger Johansson.

Rivalmöte i kväll

När Frölunda nu återigen ska spela SHL-hockey, för första gången på 16 dagar, är det rivalmöte mot Färjestad som gäller.

– Oavsett om vi spelar hemma eller borta mot Färjestad brukar det var fullsatt och bra drag. Ofta är det jämna matcher också. Det är lite mer på spel än tre poäng. Det är ett prestigemöte och det är kul, säger Johansson.

Fem snabba

Vilken var den bästa julklapp du fick 2023?
– En tröja. Det var den enda julklappen jag fick, haha. Lätt val.

Vilket är ditt bästa minne från 2023?
– Hockeymässigt var det match sju mot Färjestad. Det var en grym serie och en grym känsla att vinna.

Vad har du för måste under en matchdag?
– Tvånudd. Lite fotboll är ett måste innan matcherna.

Vilken del i utrustningen är du mest noggrann med?
– Plocken. 

Hur många plockhandskar använder du under en säsong?
– Jag gör nog av med fyra stycken under en säsong tror jag. Jag brukar ha en matchplock som jag bara kör under matcher och sedan en träningsplock, och sedan byter jag efter ett tag.

Torsdagens SHL-omgång

Luleå Hockey-MoDo Hockey
Timrå IK-Linköping HC
Leksands IF-Rögle BK
Färjestad BK-Frölunda HC
Örebro Hockey-HV71
IK Oskarshamn-Skellefteå AIK
Växjö Lakers-Malmö Redhawks

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners