Så ska Leksand bryta dystra trenden mot Frölunda

Publicerad: 2024-03-30
Intervju
Åtta gånger har Leksand och Frölunda mötts den här säsongen – men trots tolv numerära överlägen har Leksand inte gjort ett enda powerplaymål mot göteborgarna. ”När pucken väl sitter kommer vi att göra fler mål”, säger Lucas Elvenes i en intervju om pastamåltider, den egna formen och vad han tycker talar för dalalaget i match fem.

Efter två raka Frölundasegrar lyckades Leksand studsa tillbaka i senaste mötet. Dalalaget vann med 2-0 på hemmpan och kvitterade därmed matchserien till 2-2.

– En viktig seger. Speciellt nu när vi ska till Scandinavium igen. Hade vi haft 1-3 i röven hade det inte varit så nice, men nu har vi en bra känsla, säger Leksandsforwarden Lucas Elvenes.

Elvenes hade assist på 1-0-målet i förrgår och därmed är han poängbäst i den här matchserien, tillsammans med Frölundas Malte Strömwall, med tre poäng (0+3). Elvenes har varit inblandad i tre av Leksands sju slutspelsmål.

– Jag väntar fortfarande på första kassen, men jag har haft tur att få in den på mål och lirat fram till några. För vår kedja (med Lukas Vejdemo och Peter Cehlarik) tycker jag bara att det är att fortsätta. Vi har gjort det bra och skapat en hel del.

Stör det det dig att det inte blivit något mål i slutspelet?
– Nej, faktiskt inte. Jag är mer en passningsspelare än en målskytt. Inte det minsta stör det mig. Det är bara att fortsätta och när chansen kommer måste jag vara redo, säger han.

Inga mål i powerplay

En annan en målkolumn som innehåller en nolla är Leksands powerplay. De har inte gjorde ett enda mål i numerärt överläge i slutspelet (på sju försök). Inte heller under grundserien lyckades dalalaget göra mål i numerärt överläge mot Frölunda. Vilket innebär att Leksand har haft tolv mållösa powerplay mot Frölunda den här säsongen.

– Vi får försöka lira runt lite snabbare, snabba passningar och när vi väl får chansen måste vi vara redo. Nu är vi så pass bra i fem mot fem att man inte riktigt märker av powerplaybiten, men jag tycker vi ska fortsätta. När pucken väl sitter kommer vi att göra fler mål, säger Elvenes.

Leksand har haft problem i powerplay i stora delar av säsongen. I grundserien hade dalalaget ligans näst sämsta powerplay (16,04 procent).

– Powerplay är något vi tränar hela tiden och pratar om hela tiden, men vi alla är på samma sida. Jag tycker vi har en bra känsla också, så det är bara att fortsätta.

240326 Leksands Lucas Elvenes under kvartsfinal tre i SHL mellan Leksand och Frölunda den 26 mars 2024 i Leksand. 
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0219
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals leksand frölunda DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Lucas Elvenes har noterats för tre assist på fyra slutspelsmatcher.

"Mer dominanta i spelet med puck"

När SHL.se får tag i honom är Leksand på väg till Göteborg och bussen har precis stannat för ett matstopp.

– Det blir någonting med pasta. Det är alltid pasta ju, haha.

– Nu när det är många matcher börjar man bli lite less pasta.

Väl framme i Göteborg väntar alltså match fem, i något som Elvenes beskriver som en ”superrolig serie att spela”.

– Två riktigt bra lag som kämpar hårt. Vi drar och sliter i varandra, riktigt slutspelsanda. Det är både gruff och roligt spel med pucken. Även om båda lagen har bra målvakter händer det mycket där ute på isen. Superskoj.

Vad tycker du talar för er i match fem?
– Vi har kommit in i det på ett bra sätt och skapat bra chanser. Vi är mer dominanta i spelet med puck. Till slut sitter pucken också. Vi kommer till Scandinavium med en bra känsla, säger Elvenes

Leksand PP-statstik mot Frölunda den här säsongen

I grundserien
Antal mål: 0
Antal numerära överlägen: 5
PP-procent: 0

I slutspelet

Antal mål: 0
Antal numerära överlägen: 7
PP-procent: 0

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners