Skellefteå jagar första CHL-titeln

Publicerad: 2024-02-20
CHL
Tre SHL-klubbar har vunnit CHL – och i kväll har Skellefteå AIK möjlighet att bli den fjärde. Västerbottningarna möter Genève-Servette på bortaplan i finalen – och här går vi igenom förutsättningarna.

Genève-Servette-Skellefteå AIK

Det här är nionde finalen i CHL:s historia och samtliga gånger har det varit minst ett svenskt lag i final – och i år är inget undantag. Skellefteå är framme i CHL-final för första gången i klubbens historia efter att under slutspelet slagit ut Ocelari Trinec, Färjestad samt Vitkovice Ridera. Nu väntar alltså alltså Genève-Servette i finalen.

Det här är första gången ett schweiziskt lag är framme i final och för Genève innebär det slutet på en bra comeback i turneringen. Det här är första gången de spelar CHL på sju år. De kvalificerade sig efter att ha vunnit ligatiteln i Schweiz förra säsongen. Den här säsongen är laget åtta i NL.

Matchens spelas i Genève och där har det schweiziska finallaget imponerat. De är obesegrade på hemmaplan i CHL den här säsongen. Å andra sidan har Skellefteå vunnit fem av sex bortamatcher i CHL. I SHL har Skellefteå åtta raka bortamatcher.

Genève har två spelare topp-tre i CHL:s poängliga: Sami Vatanen och Richard Tanner, som båda har gjort tolv poäng. Poängbäst i Skellefteå är Linus Lindström, med elva poäng på tolv matcher och Skellefteåcentern är en av de nominerade till priset turneringens MVP.

Finalen startar klockan 19:30, och sänds på TV6.

Tidigare CHL-vinnarna

2023: Tappara
2022: Rögle
2020: Frölunda
2019: Frölunda
2018: JYP
2017 Frölunda
2016 Frölunda
2015: Luleå

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners