"MODO BEHÖVER EN MÅLVAKT SOM STÅR PÅ HUVUDET"

Publicerad: 2023-08-30
Lagpresentation
Ny målvaktssida, ny lagkapten och en ny toppkedja, men annars är mycket sig likt i MoDo Hockey – som efter sju år är tillbaka i SHL. ”På ett sätt är det ett allsvenskt lag i SHL-kostym”, säger Pelle Hägglund på Örnsköldsviks Allehanda.

Säsongen 2015/16 åkte MoDo ur SHL efter att ha förlorat kvalet mot Leksand. Därefter har det blivit sju säsonger i HockeyAllsvenskan innan laget i våras lyckades ta klivet upp igen, efter finalsegern mot Djurgården. Något som har skapat hockeyfeber i Örnsköldsvik, enligt Pelle Hägglund på Örnsköldsviks Allehanda.

– Intresset är helt galet just nu. Det var några hundår för MoDo, men sedan kom Björn Hellkvist in och därefter Mattias Karlin. Det är positiva vibbar kring laget nu, säger Pelle Hägglund.

MoDo inleder SHL-säsongen med att möta Skellefteå AIK på bortaplan och Örnsköldsvikslaget gör det med en liknande trupp från förra säsongen.

– MoDo har 16 spelare kvar i truppen från förra säsongen. På ett sätt är det ett allsvenskt lag i SHL-kostym. Det blir en spännande säsong där de kommer att få slåss för livet i varje match, vilket både tränare och ledning är inne på. De slår verkligen ur underläge, säger han.

Lehtinen får en nyckelroll

Enligt Pelle Hägglund var prio ett för MoDo inför den här säsongen att få in en bra målvaktsduo. Valet föll på Olle Eriksson Ek, som de fyra senaste säsongerna har spelat i Nordamerika, samt finländaren Lassi Lehtinen, som vunnit finsk ligaguld, JVM-guld samt spelat över 180 matcher i den finska högstaligan.

– Det absolut viktigaste för MoDo är att Lasse Lehtinen levererar. Skittråkigt svar, men han måste vara topp tre bland ligans målvakter. Då finns det goda möjligheter för MoDo att klara sig kvar. De behöver en målvakt som står på huvudet, säger Pelle Hägglund.

Tror du Lehtinen har potential att vara en av ligans tre bästa målvakter?
– Ja. Han var MVP i Finland för två år sedan och har spelat i landslaget. Han har liknande siffror som Oskarshamns Marek Langhamer. Lehtinen är en klassmålvakt, men det är en ny miljö för honom och han är van att spela i topplag i Finland. Nu kommer han förmodligen att spela i ett bottenlag, men han har förutsättningarna att vara en toppmålvakt.

Rundblad ny lagkapten

På backsidan är det två nya namn i uppställningen: den lettiska VM-backen Kristians Rubins samt David Rundblad, som gjorde 50 poäng för Skellefteå 2011/12 och därefter bland annat har gjort 113 NHL-matcher, vunnit Stanley Cup samt tagit schweiziskt ligaguld. Att MoDo tror mycket på Rundblad visar de genom att ge honom ”C:et” direkt. Några andra nyförvärv som väntas få viktiga roller är finländarna Mikael Ruohomaa och Sampo Ranta.

– Rouhomaa är revanschsugen efter ett något tyngre år i Leksand och han har sett bra ut så här långt. Sampo Ranta har Henrik Gradin (MoDos sportchef) järnkoll på i och med att Ranta kommer från Colorados organisation. Dessutom jagar klubben ytterligare en spetsforward till som ska in där, säger Pelle Hägglund.

– Sedan har allt flyttas ned ett snäpp i hierarkin. Josh Dickinson, Riley Woods och Mikkel Aagaard blir andrakedja och MoDo har även fått in lite power i Erik Walli Walterholm.

JOHAN LÖF / Bildbyrån

Mikael Aagaard är en av spelarna som är kvar i MoDo. Kan han fortsätta leverera i SHL? 

Vad ser du för frågetecken kring det här lagbygget?
– Att det inte finns så mycket SHL-rutin. Det blir nästan som en annan sport i SHL. Det är svårt att etablera sig i SHL och att komma in som nykomling är tufft, vilket har visat sig flera gånger. För MoDos del gäller det att inte få några längre dippar. En nyckel blir att MoDo får igång en producerande förstakedja samt att vissa spelare som var med i fjol kan ta ytterligare steg, som exempelvis Bernhardt, Linus Nässén och Dickinson, som alla var ruskigt bra i HockeyAllsvenskan.

"Håller tränarsidan som MoDos starkaste lagdel"

Huvudtränare Mattias Karlin är en stor anledning till MoDo återigen är ett SHL-lag och han står kvar i tränarbåset även den här säsongen.

– Karlin är den tränare som sitter allra säkrast av alla 14 i SHL, oavsett hur det går. Han har gjort ett jättejobb i MoDo. Man vet att han har ett kryddat allsvenskt material att jobba med. Han är omtyckt i gruppen, väldigt hockeysmart och hela tränartrion fungerar bra tillsammans. Jag håller tränarsidan som MoDos starkaste lagdel.

Avslutningsvis, tror du att MoDo kommer att undvika kvalspel i vår?
– Som jag ser det är det tre, fyra lag som slåss i botten. Jag tror främst Malmö, Linköping och MoDo kommer att göra upp om platserna längst ner. HV och Leksand skulle kunna hamna där också, säger Pelle Hägglund, som avslutar sitt resonemang med att tippa MoDo som tolva vid grundseriens slut.

Pelle Hägglund tippar MoDos…

…poängkung: ”Mikael Ruohomaa.”

…assistkung: ”Mikael Ruohomaa”

…målkung: ”Sampo Ranta”

…största överraskning: ”Johan Södergran."

…MVP: ”Lassi Lehtinen”

…bästa värvning: ”Lassi Lehtinen.”

…tabellposition: ”Jag säger tolva.”

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners