VECKANS SHL – NYHETERNA FRÅN DEN GÅNGNA VECKAN

Publicerad: 2023-07-31
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Växjö värvat två backar och Brandon Davidson har skrivit på för Rögle.

Back på tryout I Leksand

Leksand har skrivit ett tryout-kontrakt med backen Fred Nilsson, 20. Efter fem säsonger i Skellefteå AIK:s organisation (elva SHL-matcher) spelade han den gångna säsongen i Kristianstad. Där noterades han för 48 matcher i HockeyAllsvenskan (sex poäng). Nu har Nilsson skrivit på ett kontrakt som sträcker sig från till seriepremiären med dalaklubben.

– V har fått väldigt fina lovord gällande Fred, både som spelare och som person. Fred är en tvåvägsback med stor utvecklingspotential som är rörlig, modig med pucken och som gärna deltar i offensiven och är noggrann i spelet utan puck. Fred har ett tryout-kontrakt som gäller fram till seriestart vilket ger oss en väldigt bra möjlighet att få se honom i vår miljö, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida. 

Växjö stärker backsidan

Växjö har plockat in två nya backar – Gabriel Carlsson samt Zach Giuttari. För den sistnämnde blir det första gången han spelar i en klubb utanför Nordamerika. Efter college har den 27-årige backen gjort tre raka säsonger i AHL. Den förra säsongen noterades han för 13 poäng på 60 matcher i AHL. Totalt har han gjort 139 matcher i AHL. Kontraktet med Växjö gäller i ett år.

– Zach spelar en mycket effektiv hockey som passar väl in med hur vi som lag vill spela. Han fattar bra beslut på isen som gör att han sällan eller aldrig sätter sig i trubbel, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Gabriel Carlsson debuterade i SHL säsongen 2014/15 med Linköping. Han gjorde ytterligare två säsonger i LHC innan han flyttade över till USA och Columbus Blue Jackets 2017. På sina sju säsonger i Nordamerika har Carlsson gjort 81 NHL-matcher samt 205 i AHL. Inför den gångna säsongen bytte han Blue Jackets mot Washington Capitals. Han fick dock mest spela i klubbens farmarlag Hersey Bears – som vann Calder Cup 2023. 26-årige Carlsson och Lakers är överens om ett treårskontrakt.

– Vi har pratat med Gabriel under ganska lång tid och känt att detta är en spelare och person vi väldigt gärna skulle vilja ha i laget. När sedan de sista bitarna föll på plats gick det väldigt snabbt, säger Evertsson.

Byter Färjestad mot Rögle

Brandon Davidson, 31, är Rögles senaste värvning. Den 31-årige backen anslöt till Färjestad under den gångna säsongen. Där svarade han för sju matcher i grundserien samt sju slutspelsmatcher. Tidigare i karriären har Davidson gjort 180 matcher i NHL, för sju olika klubbar.

Brandon ger oss stabilitet och erfarenhet på backsidan. Han har redan visat upp sig i SHL och är en väldigt stark och fysisk back som är stark framför eget mål och som är en bra lagkamrat och ledare. Vi är glada att välkomna Brandon till Rögle, säger Rögles sportchef Chris Abbott.

Flera spelare lämnar SHL

En rad spelare som spelade i SHL förra säsongen har nu gjort klart med nya klubbar. Tobias Ekberg, senast i Leksand, spelar kommande säsong i HK Dukla Trencin. 

Linus Fröberg byter Luleå mot finska TPS.

Marcus Vela var med och spelade upp MoDo i SHL den gångna säsongen, men han spelar kommande säsong i HC Ganska Bystrica. 

Forwarden Karl Umegård, 19, gjorde 16 matcher i HockeyAllsvenskan med MoDo den gångna säsongen. Kommande säsong lånar Örnsköldsviksklubben ut honom till Hudiksvall.

Nichlas Torp fortsätter karriären i Nybro Vikings.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners