Matchboll Örebro: ”Oavsett matchbild känns det som vi har chans att slå dem”

Publicerad: 2024-03-16
Intervju
Samuel Johannesson blev hjälte i den första åttondelsfinalen. Nu har Örebro två matchbollar och laget åker norrut med sju raka segrar mot Luleå. ”I kanske alla fyra matcher i grundserien spelade Luleå lite bättre än oss, men vi har spelat enkelt och hållit dem på utsidan”, säger Samuel Johannesson.

Örebro har en tung grundserie bakom sig, men lyckades med minsta möjliga marginal knipa tiondeplatsen. Detta tack vare en straffseger mot Linköping i den sista omgången, där Samuel Johannesson satte den avgörande straffen. Dessförinnan hade han haft assist på Örebros båda mål under ordinarie matchtid. Väl i slutspelet var det återigen den 23-årige backen som klev fram. Johannesson satte 2-1-målet i den första åttondelen mot Luleå med drygt fem minuter kvar av perioden.

– Det var en tajt match, som det ska vara i slutspel. Särskilt i den första matchen går man ut lite hårdare i allting. Vi spelade bra, höll dem på utsidan och de skapade inte så mycket lägen, förutom när vi kanske bjöd på det. En bra förstamatch i slutspelet och skönt att ha en vinst, säger Johannesson.

Upplevde du att ni kunde spela mer avslappnat, med tanke på att ni trots allt tog er till slutspel?
– Både och. Allt nollställs, och pressen är kanske lite på Luleå. Men vi har gjort fyra bra matcher mot dem i år och känner att vi har chansen. Vi känner att vi kan spela lite mer avslappnat i och med att det var lite mot alla odds som vi tog oss till slutspel. Samtidigt, när man väl är inne i det vill man bara vinna, säger Johannesson, som med sina 27 poäng slutade tvåa i Örebros interna poängliga i grundserien.

"Vi har bra scouting på dem"

Av dessa poäng gjorde han två mot Luleå och just Luleå är ett lag som verkar passa Örebro bra. Räknar vi in torsdagens match har närkingarna hela sju raka segrar mot Thomas Berglunds manskap.

– Jag vet faktiskt inte hur det kommer sig, svårt att säga. I kanske alla fyra matcher i grundserien har Luleå spelat lite bättre än oss, men vi har mer spelat enkelt, hållit oss på insidan och låtit dem spela på utsidan. Annars vet jag inte. Vi har bra scouting på dem och löst situationerna bra, säger Johannesson.

Ofta pratas det om att man börjar om på noll i ett slutspel, men spelar det ingen roll alls att ni inför åttondelen hade fyra grundseriesegrar mot Luleå?
– Absolut. Hade vi förlorat fyra raka i grundserien hade vi inte haft samma goa känsla mot just Luleå. Det ger oss lite självförtroende att vi vet kan slå dem. Oavsett hur matchbilden ser ut känns det som att vi har chans att slå dem. Klart man går in med lite mer självförtroende, säger Johannesson.

Örebro chartrar ett plan till Luleå under lördagsförmiddagen och klockan 15:15 är det nedsläpp i den andra åttondelsfinalen. Vinner Örebro väntar kvartsfinal mot Färjestad. Om däremot Luleå vinner väntar en tredje åttondelsfinal på måndag, också den i Luleå.

Noterbart är att de tre senaste matcherna mellan dessa lag har slutat 2-1 till Örebro och av de sju senaste mötena är det hela fem stycken som har haft resultatet 2-1 till Örebro.

240314 Örebros Samuel Johannesson jublar efter 2-1 under åttondelsfinal ett i SHL mellan Örebro och Luleå den 14 mars 2024 i Örebro. 
Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119 / JB0178
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league åttondelsfinal round of 16 örebro luleå jubel JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Samuel Johannessons jubel i torsdags.

De sju senaste mötena mellan dessa Örebro och Luleå

Säsongen 2023/24

15/3  Örebro-Luleå 2-1 (åttondelsfinal)
29/2 Örebro-Luleå 2-1
1/2 Luleå-Örebro 1-2
28/11 Örebro-Luleå 5-2
21/9 Luleå-Örebro 1-2

Säsongen 2022/23

4/3 Luleå-Örebro 1-2 OT
20/12 Örebro-Luleå 4-2

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners