Växjö bäst efter 41 omgångar: "Ingen är nöjd"

Publicerad: 2024-02-07
Intervju
Efter förra säsongens guld tappade Växjö flera nyckelbackar, men trots det är Lakers bäst i SHL för tillfället. Faktum är att smålänningarna är bättre den här säsongen jämfört med samma tidpunkt i fjol. ”Hade du sagt i augusti att vi skulle leda efter 40 matcher hade jag kanske blivit lite förvånad, även om jag hade en stor tro på vårt lag”, säger Växjös lagkapten Joel Persson.

När SHL gick på juluppehåll låg Växjö tvåa i tabellen, men tack vare en urstark inledning på 2024 är det Lakers som återfinns högst upp i tabellen när det nu är landslagsuppehåll för Beijer Hockey Games. Under det nya året har det regerande mästarlaget tagit nio trepoängare på tolv matcher, vilket gör att de nu är fyra poäng före Färjestad.

– Vi spelade väldigt mycket hemma i januari, men vi kanske inte alltid har varit supernöjda med prestationen men har ändå lyckats vinna. Vilket är lite topplagsbeteende. Samtidigt är det mycket erfaret folk i och runt laget och vi är aldrig nöjda. Vi vill hela tiden fila på grejer och det är också något som bidrar till att ingen är nöjd, säger Joel Persson.

– Vår lägstanivå har varit relativt hög om man ska peka en sak vi har gjort bra så här långt, säger Persson, som ska representera Tre Kronor den här veckan.

Bättra än samma tidpunkt i fjol

Växjö vann som bekant SM-guld förra året och många lyfte fram den skickliga backsidan som en nyckel till det. Men till den här säsongen tappade smålänningarna spelare som Lukas Bengtsson, Hardy Häman Aktell samt Miika Koivisto, men ändå är Växjö det lag som har gjort näst flest mål framåt samt är tvåa när det kommer till insläppta mål.

– Vi har ersatt med väldigt bra gubbar samtidigt som vi har en filosofi vi spelar efter och är måna om att få in de nya spelarna i den. Det är hårt jobb från spelare och tränare. Spelarna som har anslutit har varit väldigt snabblärda och nyfikna. Sedan har ju Eric (Martinsson) varit här tidigare och det är inte oväntat att han kommer in i systemet snabbt, säger Persson.

Jämför vi tabellen nu med den inför februariuppehållet förra säsongen kan vi konstatera att Lakers står på samma antal poäng (81), men med en match mindre spelad den här säsongen. Dessutom har Växjö 20 måls bättre målskillnad den här säsongen jämfört med den förra.

– Hade någon sagt i augusti att vi skulle leda efter 40 matcher hade jag kanske blivit lite förvånad, även om jag hade en stor tro på vårt lag. Jag trodde definitivt att vi skulle vara ett topplag, men det är tajt överallt och ett par segrar hit och dit hade det sett annorlunda ut, säger Persson.

JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

I sista matchen inför uppehållet skickade Timrås Oliver Johansson en passning till Växjö. Han sa bland annat att "Växjö spelar riktigt tråkig hockey", men den kritiken tar Växjökaptenen med ro.

– Vi ryckte lite på ögonbrynen åt att en 20-åring går ut och sågar ett lag som har vunnit fyra guld på tio år. Låt honom tycka det. Det är inte första, fjärde eller 50:e gången vi får höra att vi spelar tråkigt. Jag vet inte vad skillnaden är på andra lag som också försöker hålla i pucken och spela den till varandra, säger Persson.

Poängbäst bland ligans backar

Persson toppar backarnas poängliga med 34 poäng (7+27) på 41 matcher och när han var mitt inne i en fin poängsvit i höstas berättade han i en intervju med SHL.se att han använt en kompis kvarglömda skor till några matcher – och att han gjort mål i samtliga, men den sviten är nu bruten.

– Jag hade dem i lördags, men jag gjorde inget mål mot Timrå. Det stannade vid fem raka matcher med mål när jag gått till arenan med skorna, säger Persson.

Men det är idel segrar med skorna?
– Ja, det tror jag att det är, säger Persson, som inte har några planer på att lämna tillbaka skorna till kompisen.

Har du med dig skorna till Karlstad och Beijer Hockey Games?
– Nej, de är inte med i packningen faktiskt, säger Persson.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners