Brithén: "Mitt tolvåriga jag hade nog varit stolt"

Publicerad: 2024-06-02
Intervju
I höstas, ett och ett halvt år efter senaste matchen, så meddelade Ted Brithén att hockeykarriären är över. Rögle-centern berättar om beskedet, skadan, karriären, hockeyintresset och vad han gör nu.

18 april 2022.

Det kom att bli Ted Brithéns sista hockeymatch.

Men beskedet att karriären är över kom först i höstas, den nionde november 2024, ett och ett halvt år efter att han spelat senast.

Fram tills dess hade nog många Rögle-supportrar förstått att en comeback var långt borta, men inte tappat hoppet om att få se centern i uppställningen igen.

– Jag fick ganska tidigt veta från läkare att det inte skulle kunna gå att komma tillbaka och spela professionellt efter min handledsskada, men jag trodde väl inte att det var sant ändå. Jag behövde tid att processa allt. Rögle stressade mig inte, de sa att det var upp till mig att berätta när jag var mogen för det. Jag fick frågor om jag kunde spela vidare varje dag från människor, och till slut så kändes det skönt att meddela att karriären är över och på något sätt ta sig vidare, säger Ted Brithén.

– När jag väl berättade kändes det 100 % rätt, det finns annat i livet än ishockey.

Har du landat ordentligt i att karriären är över nu?
– Det hade jag nog innan jag berättade att det var över, jag hade fått smälta det ett tag då. Det är klart att jag saknar att spela, umgänget i omklädningsrummet, jargongen, gemenskapen och pulsen i slutspelstider.

Hur var det då att inte ta beslutet själv, utan att tvingas sluta på grund av en skada?
– Jag vet inte alternativet, men för mig fanns det inget val, det blev så för mig. Jag tycker inte synd om mig själv, det finns andra som får lägga av på grund av tuffare anledningar. Oavsett hur man lägger av tror jag att det är en speciell upplevelse, en del av det alla måste gå igenom för ingen spelar för evigt.

Vann både SM-guld och CHL-titel

Ted Brithén, som är del av en riktig hockeyfamilj, kan summera en fin karriär.

Han fick både inleda och avsluta i moderklubben Rögle, gjorde totalt 384 SHL-matcher, var med och tog upp Rögle i SHL, vann SM-guld med HV71 och vann CHL-mästerskapet med Rögle, samt två korta utlandssejourer: några matcher i Nordamerika som junior, en halv säsong i Schweiz som senior.

– Som jag sade i Rögle-podden, hade jag pratat med mitt tolvåriga jag så hade nog den grabben varit extremt stolt över karriären som jag fick. allt jag fick vara med om och alla människor som jag fick träffa. Jag har fått livslånga vänskaper. Det har varit både fram- och motgångar, många lärdomar, säger 33-åringen.

– Jag är stolt över att ha fått vinna både SHL och CHL, och inte minst ta upp Rögle, som man vuxit upp med, i SHL. Det är bland det häftigate man kan göra.

220523 Ted Brithén under en träning med Rögle den 23 maj 2022 i Ängelholm. 
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0228
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league träning practice training rögle MATHILDA AHLBERG / Bildbyrån

Ted Brithén inledde och avslutade karriären i Rögle.

Det som hade satt pricken över i är ju ett SM-guld med Rögle?
– Så är det, helt klart.

Du spelade i Sverige hela seniorkarriären, bortsett en kort sejour i Schweiz... varför blev det så?
– Jag tyckte väl inte något var riktigt värt att sticka i väg för. Jag hade några intresseförfrågningar, men eftersom mitt intresse var ganska svalt så ledde det sällan till konkreta förslag. Jag trivdes i Sverige, helt enkelt. När jag väl tog chansen i Schweiz så hade jag otur, pandemin kom och jag och familjen satt instängda i en lägenhet, när ett erbjudande om att komma hem landade så var det enkelt att flytta hem igen. Vad som hade hänt om pandemin inte kommit vet jag inte, men det går inte spekulera i, det är som det är och jag kan bara se framåt, jag är ändå tacksam över att jag fick testa att vara utomlands.

Ted Brithén har satt stora avtryck i Rögle där han haft stor betydelse för lagets framgångar. Han var med och spelade upp laget i SHL 2013, men frågan är om inte hans återkomst 2017 haft störst betydelse.

Han hade precis vunnit SM-guld, var i sina bästa år och valde att flytta hem för att hjälpa Rögle att ta nästa steg, mot toppen i SHL.

Följer fortfarande Rögle på nära håll

Brithéns återkomst öppnade dörren för fler återvändare.

– Det är svårt att säga vad mitt beslut då haft för betydelse, men jag hoppas det gjort någonting. Just då hade Rögle inte tagit det där klivet mot toppen, många spelare från trakten hade valt att inte komma hem utan gått till andra klubbar där chansen att utvecklas och vinna ansågs större. Jag såg något annat. Jag var 27 år och tog beslutet att åka hem och hjälpa Rögle att ta nästa steg, säger han.

– Rögle gjorde en satsning på hemvändare, men lockade inte hem dem för att spela under sitt marknadsvärde, utan betalade vad de var värda. Hemvändarna fick betalt för sin prestation. Sedan har det byggts på, och nu har klubben kommit långt på vägen, och var ju final i år.

Du följer laget noga?
– Absolut, jag är uppvuxen här och kommer följa Rögle, jag är intresserad av hockey, statistik och känner många som spelar. Jag har småbarn och hinner inte se alla matcher på plats, men en del. Jag tycker det är kul att se det taktiska spelet, hur coacher ändrar på detaljer som sedan får effekt. Sedan är det lätt att vara läktarexpert, det märker man rätt fort, haha.

Ted Brithén följer alltså hockeyn, men privat har han klivit ur hockeybubblan och testar en ny karriär.

– Jag har startat eget företag och hjälper människor med deras personliga ledarskap. Det hade varit ett enkelt steg att hoppa in i hockeyn direkt, och jag kanske hamnar där i framtiden, men nu vill jag göra något annat. Jag gillar det personliga ledarskapet, att hjälpa andra. Jag har lärt mig mycket genom åren, och i detta utvecklar jag också mig själv. Det är väldigt intressant och kul.

220408 Rögles Ted Brithén  under kvartsfinal fem i SHL mellan Rögle och Oskarshamn den 8 april 2022 i Ängelholm. 
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0107
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals rögle oskarshamn NICLAS JÖNSSON / Bildbyrån

Ted Brithén in action.

Ted Brithén

Klubbar i SHL: Rögle, HV71

384 SHL-matcher
241 poäng (86+155) 

Övriga klubbar: Sarnia Sting, SC Bern 

Mer i artikelserien:

Niklas Olausson: "Var inte bäst, men inte heller sämst"
Jonas Junland: "Vill helst vara kvar inom hockeyn"

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners