Tom Nilsson fixade segern till Frölunda

Publicerad: 2024-04-10
#FHCSKE
Den tredje semifinalen såg ut att gå mot övertid – då klev Frölundabacken Tom Nilsson fram. Med drygt tre minuter kvar av den tredje perioden satte han 1-0. Frölunda gjorde sedan 2-0 i öppen kasse och därmed är det 2-1 i matcher till Skellefteå.

Första semifinalen i Scandinavium – och jämfört med senast lagen möttes var det två nya målvakter på isen: Gustaf Lindvall i Skellefteå och Lasse Johansson var tillbaka i Frölunda. Båda dessa herrar fick göra några svettiga ingripanden i den första perioden, som spelmässigt var jämn. Under ett byte i mitten av perioden skapade Frölunda två, tre heta lägen, men Lindvall räddade samtliga. I slutskedet av perioden fick Skellefteås Jonathan Johnson en dubbelchans i powerplay, men han fick inte pucken förbi Lasse Johansson.

En bit in i den andra perioden gjorde Lindvall en av säsongens mest spektakulära räddningar. Skellefteåmålvakten trodde att det var avblåst och åkte ner mot sarghörnet, men då kom Jayden Halbgewachs med pucken i mittzon och han upptäckte att Lindvall var ur position och sköt pucken mot målet. Då slängde sig Lindvall raklång och räddade med klubban.
Gästerna drog på sig tre utvisningar under de åtta första minuterna i mellanperioden, men Skellefteås boxplay fortsätter att stänga ner sitt motstånd. Även när det var spel fem mot fem var det Frölunda som hade mest puck och offensiv zontid, men utan att skapa särskilt många högklassiga målchanser.

I den tredje perioden flyttade Skellefteå fram spelet och skapade ett rejält tryck mot Frölundamålet. Med 6.28 kvar av perioden valde Roger Rönnberg att ta timeout. Men även efter timeouten var det mest tid i hemmalagets zon, och både Jonathan Johnson och Dylan Sikura hade var sin het chans. Men när pucken väl gick i mål var det Frölunda som gjorde det – och det var Tom Nilsson som fick Scandinavium att explodera. När Skellefteå tog ut målvakten i jakten på en kvittering satte Max Friberg 2-0.

Period 3

17:45 1-0 (EQ) FHC 43 Tom Nilsson (2)
Assist: 75 David Edstrom (3), 33 Linus Högberg (5)

19:58 2-0 (EQ) FHC 12 Max Friberg (2)
Assist: 22 Linus Nässén (3)

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– I match ett är vi ganska bra och match två sådär. Det är jämna, roliga matcher och det är små saker som avgör, sa Frölundas Tom Nilsson.

– När man kollar upp och målet är tomt vill man bara lägga pucken mot målet. Det är en rätt galen räddning från honom. Jag önskar att den gick in och jag trodde att det skulle bli mål, men en väldigt bra räddning, sa Jayden Halbgewachs, om Gustaf Lindvalls monsterräddning i den andra perioden

– Helt galen räddning. Bland det värsta jag har sett. Helt otroligt att han lyckas ta den. Sådant ser man inte så ofta. Fantastisk räddning i en konstig situation, sa Skellefteås Pär Lindholm.

I punktform

- Fullsatt i Scandinavium – 12 044 åskådare.

- Frölunda har fyra raka hemmasegrar och har nu reducerat matchserien, som Skellefteå leder med 2-1.

- Tom Nilsson gjorde sitt andra slutspelsmål. Det första kom i den andra kvartsfinalen mot Leksand.

- Linus Högberg hade assist på 1-0-målet och det var hans femte poäng i slutspelet. Samtliga har kommit på hemmaplan.

- Skellefteå fick tillbaka Pär Lindholm, som missat tre raka matcher. Han spelade drygt 17 minuter.

- Lasse Johansson var tillbaka i Frölundas kasse efter att ha vilats i den andra semifinalen. Han noterades för 30 räddning och höll sin första slutspelsnolla den här säsongen.

- Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall gjorde sin första i det här slutspelet och han räddade 21 skott. Däribland en given kandidat till årets räddning när han slängde sig och räddade med klubban.

Highlights

2024-04-10
Frölunda HC - Skellefteå AIK

Kommande matcher

Frölunda: Skellefteå hemma, fredagen den 12 april

Skellefteå: Frölunda hemma, fredagen den 12 april

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners