Rögle vann rond ett mot Växjö - tionde raka segern

Publicerad: 2024-04-05
#VLHRBK
Varken Växjö eller Rögle hade spelat hockey på nio dagar när pucken släpptes för den första semifinalmatchen under kvällen. Då blev det knappast någon ringrostig tillställning. Kvällens första mål kom däremot inte förrän efter drygt halva matchen spelad, till Växjöpublikens stora jubel. Rögle kvitterade dock i tredje perioden och matchen krävde förlängning för ett avgörande. Där klev Adam Tambellini fram och blev den stora hjälten när han satte det avgörande 1-2 målet för sitt Rögle. Därmed vann Rögle semifinalseriens första match och tog sin tionde raka seger.

Period 1

-

Period 2

1-0 (EQ) VLH 13:54 8 Zach Giuttari (1)
Assist: 28 Hugo Gustafsson (2), 4 Keegan Lowe (1)

Period 3

1-1 (EQ) RBK 04:21 10 Rodrigo Abols (4)
Assist: 61 Lucas Ekeståhl-Jonsson (4)

Period 4

1-2 (EQ) RBK 07:30 91 Adam Tambellini (1)
Assist: 15 Simon Ryfors (4), 36 Axel Smeds (2)

Highlights

2024-04-05
Växjö Lakers - Rögle BK

Två perfekta lag från kvartsfinalen drabbade samman när Växjö tog emot gästande Rögle i kvällens första semifinalmatch. Då satte slutspelets poängkung, Dennis Everberg, tonen direkt med en rejäl propp i offensiv zon. Växjö skulle dock svara upp med fysisk närvaro även de. Det var däremot gästerna som skapade matchens första målchanser och inledde med en otroligt hög frenesi, men Växjös Emil Larmi var trygg mellan stolparna. Växjö var knappast ofarliga de heller och de tog succesivt över mer och mer, men lyckades inte etablera något helt ensidigt tryck - och Christoffer Rifalk fick även han visa att han är en burväktare att räkna med. Matchbilden svängde istället fram och tillbaka där Rögle var närmast en ledningspuck, men första perioden höll sig, trots alla farliga chanser, mållös.

Mittenaktens inledning skiljde sig inte särskilt mycket från första perioden. Lägen skapades och spelet böljade fram och tillbaka. Spelet stabiliserade sig något ju längre perioden fortgick och det primära fokuset skiftade till att ligga rätt i sina defensiva positioner. Drygt sju minuter in fick Rögle däremot matchens första powerplay och ytor öppnades upp, men något mål blev det inte. Spelet därefter höll inte något vidare tempo, men efter drygt 33 minuters spel small det till. Växjöbacken Zach Giuttari klippte till från blålinjen och gav hemmalaget ledningen till Vida Arenas stora jubel. Målet gav energi och Växjö pressade på för ytterligare en kasse. Efter ett långt anfall där Rögles försvar marinerades totalt, fick Växjö med sig sitt första numerära överläge för kvällen. Väl där blev det ingen utdelning och Växjö fick nöja sig med sin 1-0 ledning efter 40 minuters spel.

När pucken släpptes i tredje perioden var Växjö snäppet vassare i nästan alla situationer. De regerande mästarna spelade så kontrollerat som bara de kan, men det hindrade inte ett jagande Rögle från att kvittera. Rodrigo Abols sträckte fram en klubba, som ställde Emil Larmi helt i Växjökassen och 1-1 var ett faktum. Likaläget öppnade upp matchen på nytt där den fullständiga kontrollen avtog och där underhållningsvärdet tilltog. Båda lagen satsade offensivt och Växjö var nära flera gånger, men med drygt fem minuter kvar av ordinarie speltid fick Rögle chansen till spel i powerplay. En chans de inte kunde ta tillvara på och första semifinalmatchen krävde förlängning när 1-1 ställningen stod sig efter tre spelade perioder.

Knappt två minuter in i förlängningen fick jubilerande Robert Rosén (gjorde ikväll sin 100:e slutspelsmatch för Växjö i SHL) en gyllene chans att avgöra för Växjö, men Christoffer Rifalk hade sitt vänstra benskydd på rätt plats. Växjö tog tydligt kommandot och stundtals var det i princip Växjö mot Rifalk. Till slut var det dock Rögle som drog det längsta strået efter ett riktigt flipperspels-avgörande. Simon Ryfors assisterade på volley bakom mål och Adam Tambellini slog till på volley framför mål - och satte matchavgörande 1-2 i sin återkomst. Därmed vann Rögle första semifinalmatchen och tog också sin tionde raka seger.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Vi vet att det är ett bra lag och att de har bra självförtroende. Det är en jämn hockeymatch och det är små marginaler som avgör. Matchen faller mig i smaken till viss del och ibland faller det över till Rögles sida, men det är en jämn match helt enkelt, kommenterar Jörgen Jönsson från Växjölägret direkt efter slutsignal.

– Det är väldigt häftigt. Vi är lyckligt lottade som har det här stödet på bortamatcher. På målet är det först riktigt bra jobb av Smeds (Axel) och sen Ryfors (Simon) som gör ett otroligt förarbete bakom mål och jag försökte bara få klubban på pucken och den gick in. Det är väldigt skönt att få avgöra i återkomsten, helt klart. Jag vill bara hjälpa till så mycket som möjligt. Skönt att ta första segern i första matchen här, så nu är det bara att fortsätta summerar matchvinnaren Adam Tambellini om segern och avgörandet till TV4 Play.

- Rögle vann sin tionde raka seger och bröt därmed Växjös segersvit på fem segrar.

- Robert Rosén spelade ikväll sin 100:e SHL-match för Växjö i slutspelssammanhang - en otroligt imponerande notering.

- Rögle fick tillbaka Adam Tambellini som missat de senaste fem matcherna och han klev fram som matchvinnare i förlängningen.

- Christoffer Rifalk stod för en enastående insats när han räddade 34 av 35 skott.

- Växjös Zach Giuttari gjorde sitt första slutspelsmål när han öppnade kvällens målskytte.

- Rodrigo Abols stod för sin fjärde fullträff i slutspelet när han stod för Rögles 1-1 kvittering i tredje perioden.

- Rögle har nu vunnit tre raka matcher som gått till förlängning.