Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2024-03-25
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Linus Söderström skrivit ett nytt kontrakt med Skellefteå och Tomas Kollar har förlängt med Malmö.

Tomas Kollar stannar i Malmö

Tomas Kollar hade sedan tidigare kontrakt över nästa säsong, men redan nu har klubben och Kollar kommit överens om en förlängning. Det nya kontraktet sträcker sig till våren 2027.

– Vi är både glada och stolta över att få fortsätta jobba vidare med Tomas. Vi har påbörjat en resa i föreningen och är trygga med att Tomas ska leda skutan för vårt flaggskepp, säger Redhawks sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida.

Kollar blev assisterande tränare i Redhawks SHL-lag i november 2020. I januari 2022 tog han över som huvudtränare och det är en roll som Kollar haft sedan dess.

240312 Malmö Redhawks tränare Tomas Kollar under ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och HV71 den 12 mars 2024 i Malmö. 
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0384
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league malmö redhawks hv71 CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Tomas Kollar stannar i Malmö till 2027.

...men assisterande tränaren och åtta spelare lämnar

Huvudtränaren Tomas Kollar blir alltså kvar i klubben, men till nästa säsong kommer Petri Liimatainen inte vara en av hans assisterande tränare. Liimatainen anslöt inför säsongen 2022/23 och har haft ansvar för backarna i Malmö.

– Vi tackar Petri för hans arbete och engagemang under dessa två åren och önskar han lycka till med kommande uppdrag, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

Samtidigt står de klart att följande spelare inte blir kvar i Redhawks till nästa säsong: Nuutti Viitasalo, Alan Quine, Janne Kuokkanen, Kim Rosdahl, Adam Werner, Joakim Ryan, Lauri Pajuniemi samt Tomi Sallinen.

Söderström stannar i Skellefteå

Linus Söderström är inne på sin andra säsong i Skellefteå – och han har gjort det bra. Förra säsongen belönades Söderström med Honken Trophy och den här säsongen har han stått 36 matcher, varav Skellefteå vunnit 23. Nu har Söderström stått Skellefteås två första slutspelsmatcher och där han han 92,9 i räddningsprocent. Precis innan kvartsfinalserien mot LHC gick Skellefteå ut med att Söderström blir kvar i ytterligare en säsong.

– Det känns kul att göra klart med Linus. Han har gjort ytterligare en bra säsong där han presterat på en hög nivå men även klarat av att spela många matcher. Att kunna behålla samma målvaktspar till nästa säsong känns riktigt bra, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Nio spelare med utgående kontrakt lämnar MoDo

MoDo missade slutspel med minst möjliga marginal. Till nästa säsong kommer följande spelare inte att bli kvar i klubben: Kristians Rubins, Daniel Brickley, Hugo Styf, Josh Dickinson, Erik Walli Walterholm, Daniel O'Regan, Kyle Topping, Helmer Styf, samt Karl Umegård. Sedan tidigare är det också klart att inte heller Emil Wahlberg blir kvar.

Fyra spelare lämnar Timrå

Timrå åkte ur i åttondelsfinal i två raka matcher. Efter uttåget står det klart att följande spelare inte blir kvar i klubben: Panu Mieho, Joonas Lyytinen, Robin Hanzl samt Axel Rindell.

240302 Timrås Robin Hanzl jublar efter 2-2 under ishockeymatchen i SHL mellan Timrå och Skellefteå den 2 mars 2024 i Timrå. 
Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / COP 108 / PO0115
ice hockey ishockey shl skellefteå svenska hockeyligan swedish hockey league timrå jubel PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Robin Hanzl är en av spelarna som inte blir kvar i Timrå.

Tre Örebrospelare som inte blir kvar

Precis som Timrå åkte Örebro ut i åttondelsfinal. Närkingarna har gått ut med att Rasmus Rissanen, Danick Martel samt Oliver Eklind inte blir kvar i föreningen.

Notiser från den gångna veckan

- De har varit mäktiga inramningar i inledningen av det här slutspelet. Här hittar ni fyra tifon från de första kvartsfinalerna.

- Linus Omark stod för en minst sagt läcker och ovanlig assist i den första kvartsfinalen mot Växjö.

- Den gångna veckans sju slutspelsmatcher sågs av 68 112 åskådare, vilket ger ett snitt på 7 586. De tre kvalmatcherna som har spelats den gångna veckan har setts av 13 350 åskådare.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners