Kellman tillbaka i Växjö – som motståndare: "Speciellt"

Publicerad: 2023-12-06
Intervju
Joel Kellman var med och vann SM-guld med Växjö förra säsongen, men fick inte vara kvar till den här. I morgon är han för första gången tillbaka i Vida Arena – som Färjestadsspelare. ”Det blir skoj”, säger Kellman.

Ett härligt toppmöte väntar i Växjö i morgon. Tabelltvåan Växjö gästas av tabellettan Färjestad och för Färjestadscentern Joel Kellman blir de en speciell match. 29-årigen kom till Lakers under säsongen 2021/22 efter ungefär två och ett halvt år i Nordamerika. Förra säsongen var han med och vann SM-guld med smålänningarna, där Kellman gjorde sju poäng (3+4) på 18 slutspelsmatcher. I maj kom dock beskedet att Lakers och Kellman skulle gå skilda vägar, trots ett år kvar på kontraktet.

– Jag har faktiskt inte pratat så mycket om det och har valt att inte svara på frågor kring varför egentligen. Det var Växjös beslut. Mer än så vill jag inte säga, säger Kellman.

Han känner dock ingen revanschlust inför morgondagens möte.

– Egentligen inte. Det blev bra med Färjestad och Karlstad. Vi trivs jättebra här och vi har fått en bra start på säsongen. Jag kan inte säga att det finns någon revanschlusta, men jag vinner gärna, säger Kellman.

"Kul att komma tillbaka"

När det stod klart att det inte skulle bli en fortsättning i Växjö berättar Kellman att det gick några veckor innan det blev klart med Färjestad.

– Man vet hur branschen är. Jag satt ganska lugnt. Det kändes bra med Färjestad direkt, och det gick snabbt efter att jag hade pratat med Rickard (Wallin) och (Tomas) Mitell, säger Kellman.

För 29-åringen blir kvällens match den första där han är tillbaka i Vida Arena. Senast han spelade i arenan var i final fem i våras, som avslutades med att Lakers säkrade SM-guldet.

– Det ska bli kul att komma tillbaka. Jag lärde känna lite folk runtomkring, klart att det blir speciellt. Det är ganska nära Karlskrona, så jag kommer ha familj på läktaren också. Det blir skoj, säger

Har du fortfarande kontakt med någon i Växjö?
– Några stycken. Mestadels är det Joel Persson och Martin Lundberg jag pratar lite med.

FREDRIK KARLSSON / Bildbyrån

Färjestad och Växjö möttes i premiären, i Karlstad. I morgon möts lagen i Vida Arena. 

Ser likheter mellan Växjös guldlag och Färjestad

Förra säsongen  avslutade han alltså med att vinna SM-guld med Växjö och nu spelar han i serieledande Färjestad – och han ser vissa likheter mellan lagen.

– Vi har haft fantastiskt målvaktsspel av både Carl Lindbom och Max (Lagacé), vilket vi hade i Växjö i fjol. Det är en styrka. Vinnande lag måste ha det. Sedan har vi haft en bra defensiv generellt över hela säsongen där både backar och forwards bidrar. Vi har även fyra kedjor som kan mala på framåt, vilket är viktigt om man ska vara med i toppen och ha chans att gå långt i ett slutspel. Vi har många styrkor.

Vilka trupp ser du som starkast, Växjös förra säsongen eller Färjestads den här säsongen?
– Svårt att säga. Det får framtiden utvisa, säger Kellman.

FEM SNABBA

Vad har du får måsten under en matchdag?
– Jag har inga jättemåsten, mer än napen. Framförallt nu när vi har barn tycker jag att det är viktig att få vila en stund på dagen.

Vilken ser du som Färjestads bästa match den här säsongen?
– Svårt, men jag säger Leksandsmatchen (5-0). Jag har för mig att de inte hade så mycket i den matchen.

Vad har för flex på klubban?
– 65. Jag kör med mjuka klubbor. Jag har hyfsat korta klubbor och gillar att kunna använda flexen och trycka iväg skotten snabbt.

Vem styr musiken i omklädningsrummet?
– Linus Johansson, med bravur.

Vem delar du rum med på bortaresor?
– Marcus Westfält. Vi sitter bredvid varandra i omklädningsrummet och vi fungerar bra ihop.

Torsdagens SHL-omgång

Skellefteå AIK-Rögle BK
MoDo Hockey-Timrå IK
Leksands IF-Frölunda HC
HV71-Luleå Hockey
IK Oskarshamn-Örebro Hockey
Växjö Lakers-Färjestad BK
Malmö Redhawks-Linköping HC

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners