Bästa nykomlingen på åtta säsonger

Publicerad: 2024-01-17
Intervju
MoDo är SHL:s klart bästa nykomling senaste åren. Under de sju senaste åren har en nykomling aldrig haft mer än 37 poäng efter 33 omgångar – MoDo har 45. ”När man har spelat ihop ett tag känner man varandra bättre och litar på varandra betydligt mycket mer”, säger Sebastian Ohlsson.

MoDo besegrade Oskarshamn efter övertid i lördags, vilket betyder att Örnsköldsvikslaget är uppe på tionde plats med 45 poäng. Vilket är imponerande om man jämför med nykomlingar i ligan de senaste åren. Efter 33 omgångar sedan 2016 har ingen nykomling haft fler än 37 poäng (Timrå, 21/22), men MoDo har alltså 45.

– Vi började säsongen bra, och det är väl en lite klassisk nykomlingsgrej. Jag har ingen statistik på det, men känslan är att nykomlingar ofta börjar starkt, men sedan mattas efterhand. En annan grej att vi är starka på hemmaplan, vilket vi har visat många gånger plus att vi inte har haft några jättedjupa dippar utan att vi har tagit poäng i ganska jämn takt, säger MoDoforwarden Sebastian Ohlsson, 26.

Gillar kontinuiteten

Noterbart är att redan nu har MoDo tagit fler poäng än vad tre nykomlingar sedan 2016 har gjort på hela säsongen.  Ett av dessa lag var Timrå 2018/19. Medelpadsklubben tog då 44 poäng och åkte sedan ur i kvalet. En som spelade i Timrå den säsongen var just Sebastian Ohlsson och han ser en tydlig skillnad mellan Timrå säsongen 18/19 och årets upplaga av MoDo.

– Framförallt kontinuiteten. I Timrå kändes det som att det var som ett nytt lag när vi kom upp. Då tar det längre tid att få ihop laget och den säsongen kändes det som att vi aldrig riktigt fick ihop det heller. Vi var otroligt ojämna. Samtidigt som när vi drog igång den här säsongen kände man i stort sett hela laget, säger Ohlsson.

– När man har spelat ihop ett tag känner man varandra bättre och man litar på varandra betydligt mycket mer. När man litar på varandra är det mycket lättare att spela bra och få till bra prestationer. Då gör man det lilla extra för varandra. I en så här pass bra liga handlar det om att vara jobbiga att möta. Framförallt när vi som nykomlingar kanske inte har den spetsen som många andra lag har. Då gäller det i stället att kunna knyta ihop gruppen och vara jobbiga att möta kväll efter kväll.

Med tanke på att ni är så många som var kvar från i fjol, var du någon gång orolig att truppen inte skulle hålla för SHL?
– Jag läste att det kallades en dopad hockeyallsvensk trupp, och vi har kanske inte den namnkunnigaste truppen och på papperet förstår jag att folk såg det som en nackdel, men vi som lag har sett det som en styrka. Vilket har synts många gånger under säsongen.

SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

MoDo har vunnit 16 av 33 matcher den här säsongen.

Inte förlorat tre matcher i rad

Han berättar att MoDo inför säsongen pratade om att vara så konsekventa som möjligt och faktum är att laget inte har förlorat mer än tre matcher i följd så här långt.

– Peppar, peppar, har vi inte haft så långa negativa streaker. Vi förlorar hockeymatcher, men kanske inte tio raka, säger huvudtränare Mattias Karlin.

– Vi har hittat sätt att ta poäng och vinna hockeymatcher. Ju längre tid det tar att komma in på vinnarspåret desto jobbigare blir det. Vi har varit bra på att hitta tillbaka till att i alla fall ta poäng och den är en del i att vi har gått rätt bra. 

Vad är nyckeln enligt dig till att ni inte har haft några längre negativa sviter?
– Vinner vi får vi inte ballongskalle, som vi kallar det, och vid förlust gräver vi inte ner oss för djupt. Vi analyserar, diskuterar, visar och sedan går vi vidare. Så man inte hänger kvar i något negativt om vi har varit dåliga i en match. Då måste vi tvätta bort den matchen, nollställa och göra det bättre till nästa match. Det en del i det och den andra är att jobba hårt för varandra det. Det är det som ska bära frukt för oss, att vi gör det tillsammans, säger Karlin.

Nykomlingarnas poängskörd efter 33 omgångar senaste åren

2023/24 MoDo 45 poäng (?, ?)

2022/23 HV71 35 poäng (68 poäng, 11)

2021/22 Timrå 37 poäng (56 poäng, 14)

2019/20 Oskarshamn 33 poäng (44 poäng, 14)

2019/20 Leksand 31 poäng (49 poäng, 13)

2018/19 Timrå 33 poäng (44 poäng, 14)

2017/18 Mora 36 poäng (51 poäng, 13)

2016/17 Leksand 31 poäng (43 poäng, 14)

Statistiken står för nykomlingarnas antal poäng efter 33 omgångar. Inom parentes slutpoäng och slutplacering i grundserien.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners