Johan Olofsson spelar SHL-match 500: "Lite overkligt"

Publicerad: 2024-02-04
Intervju
Johan Olofsson gör sin tolfte SHL-säsong och i eftermiddag når han den imponerande milstopen 500 matcher. I en lång intervju berättar Malmöforwarden om raggmunksjakten i Malmö, vänskapen med Christoffer Forsberg, utvisningen sex sekunder in i SHL-debuten samt vilka tidigare lagkmrater som tar plats i hans drömfemma.

Johan Olofsson är näste spelare i ligan som når en minst sagt respektabel milstolpe när det kommer till spelade matcher. Eftermiddagens hemmamatch mot Skellefteå är 29-åringen 500:e framträdande i SHL-sammanhang.

– Det är en del matcher. Jag tycker att det där är svårt att ta in för man tänker inte på hur många matcher man har gjort, men kollar jag så står det ju faktiskt att jag har spelat tolv SHL-säsonger och jag fyller snart 30 år. Lite overkligt känns det nästan, men jag tror att kroppen lurar en lite för jag känner mig inte som en 30-åring.

Börjar det smyga sig på någon åldersnoja?
– Faktiskt inte, men det är lite overkligt att jag snart är 30. Det känns som att jag fortfarande är 23, 24 år. Men fin milstolpe med 500 matcher. 

Utvisad sex sekunder in i SHL-debuten

Olofsson är inne på sin sjunde raka säsong i Malmö, men Arvikasonen SHL-debuterade i Färjestad säsongen 2012/13 – och första SHL-matchen minns han mycket väl.

– Jag var extremt övertaggad och tog en utvisning efter sex sekunder och det glömmer jag inte, säger Olofsson och skrattar.

– Det här var mot Frölunda under lockouten. Jag fick reda på samma samma dag att jag skulle spela. Jag och Joakim Nygård skulle dela på en plats. Det var fullsatt, Matt Duchene spelade i Frölunda och de kändes jättesjukt att jag skulle få spela. Jag tror att det var Fabian Brunnström jag cross-checkade i ryggen tre gånger efter sex sekunder, säger Olofsson.

– Jag minns att jag var nojig när jag satte mig i utvisningsbåset. En anledning till att jag kommer ihåg det så bra är att någon har lagt ut alla mina byten i den matchen på Youtube, så många i laget har sett det och sagt att ordet övertaggad har fått ett nytt ansikte.

Efter den starten, fick du mer speltid eller blev det bänken för att kyla ner dig?
– Jag fick lira sju, åtta minuter och det gick bra. Jag hade någon mer incident där jag körde över någon och det blev lite halvslagsmål. Jag minns att jag var sjövild i den matchen.

Efter tre SHL-säsonger i Färjestad blev det två år i Leksand innan Olofsson inför säsongen 2017/18 flyttade till Malmö – och där har han blivit kvar. I både Färjestad och Malmö har Olofsson spelat i ihop med radarpartnern och bästa kompisen Christoffer Forsberg.

– Vi har hängt med varandra länge. Vi spelade ihop tre år i Färjestad och våra tjejer lärde känna varandra där. Vi är riktigt tajta.

PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

"Vägrar ju missa matcher"

Christoffer Forsberg, som spelade 438 SHL-matcher i rad, har den här säsongen också uppnått milstolpen 500 matcher. Han är nu uppe i 521 matcher och Olofsson har svårt att se om att han ska hinna i kapp sin kompis i antalet spelade matcher.

– Han vägrar ju att missa matcher och det blir svårt att ta ikapp de där 20 matcherna. Det är om jag skjuter honom på foten under någon träning, haha.

Vilka är din bästa minnen från de tolv senaste säsongerna?
– Första målet glömmer jag aldrig. Jag gjorde mitt första mål mot Brynäs och andra målet kom mot Cristopher Nihlstorp i Växjö och han är vår målvaktstränare nu. Det brukar jag påminna honom om ibland. Sedan var det väldigt roligt att vara med och gå upp i SHL med Leksand. Ett mål jag minns extra bra var när vi slog ut Frölunda i kvartsfinal och då gjorde jag 4-1-mål på ett friläge när vi tog oss till semifinal.

Vad är det som gör att du har trivts så bra i just Malmö?
– Det är väldigt bra personer runt om i organisation och i laget. Jag har spelat mycket med ”Foppa” och Händemark som är två extremt till när vänner. Alla i och kring laget är toppen och Malmö som stad är kanon. Jättefin stad, nära till allt, havet är en cykeltur bort… Jag trivs med allt. Enda negativa är att det är långt hem, säger Olofsson, som plötsligt kommer av sig när Christoffer Forsberg hör av sig.

– Foppa (Christoffer Forsberg) skriver: ”Raggmunk och fläsk någonstans?”

– Det är inte så vanligt att det serveras raggmunk här i Malmö och varje gång det är det till lunch någonstans brukar vi gå dit. Så det får det blir i dag, säger Olofsson.

29-åringen sitter på ett utgående kontrakt och frågan är om det blir en förlängning?

– Vi är väl precis i början på det snacket. Under uppehållet får man kanske börja prata mer.

Kan du tänka dig att förlänga kontraktet?
– Det skulle jag absolut kunna tänka mig, men inget är klart och spikat. Vi får se lite vad som händer, säger Olofsson.

Johan Olofssons drömfemma, med lagkamrater han har haft genom åren

Målvakt: Oscar Alsenfelt, Malmö
”En bra person och när han var i sin prime var riktigt jäkla bra.”

Backar Jonas Brodin, Färjestad, Jonas Frögren, Leksand
"Jonas Brodin gjorde jag ett par matcher med och det är en av de smartaste jag har spelat med. Frögren var med i Leksand när vi gick till SHL och det är en riktigt bra ledare. Där snackar vi backpar."

Forwards: Janne Kuokkanen, Malmö, Joel Eriksson Ek, Färjestad, Joakim Nygård, Färjestad.
”Som center petar jag in Joel Eriksson Ek. Ett fysmonster och man ser hur bra han har blivit. Joakim Nygård får gå på kanten. Extremt snabb och en bra polare. Vem ska få den tredje platsen? Jag borde inte vara med. Jag slänger in Janne Kuokkanen i stället. Janne är en av de bästa spelarna jag har spelat med.”

Här är några andra spelare som har nått mäktiga milstolpar den här säsongen. Klicka på namnen för att läsa en intervju med spelaren i fråga.

Jack Connolly, Luleå

Jon Knuts, Leksand

Simon Önerud, HV71

Broc Little, LHC

Christoffer Forsberg, Malmö

Johannes Salmonsson, Oskarshamn

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners