Carlsson: "Något jag strävat efter i flera år"

Publicerad: 2024-06-05
Intervju
Måns Carlsson är en av ett gäng spelare som kliver upp en division i Sverige till hösten. Forwarden är klar för spel i MoDo och berättar om chansen, klubbvalet, spelstilen och mångsidigheten.

Målskytt i division tre, check!

Målskytt i division två, check!

Målskytt i Hockeyettan, check!

Målskytt i HockeyAllsvenskan, check!

Måns Carlsson har tagit den långa vägen genom det svenska seriesystemet, och nu får han chansen att även göra mål i högsta serien, SHL, då han är klar för MoDo till kommande säsong.

– Att få spela i SHL är något jag strävat efter i flera år. Drömmen var ju att ta upp Mora i SHL och få följa med på den resan, men om det inte skulle gå så ville jag gå en annan väg, och nu blev det så, säger Måns Carlsson.

Chansen till SHL-spel kom tämligen sent. Övergången till MoDo blev klar först i mitten av maj.

– Det kom sent, och då hörde tre klubbar av sig på ett par dagar, efter det gick det fort. Jag tycker MoDo känns spännande. Jag har spelat mycket mot dem genom åren, och tycker de är på en bra resa. Jag har pratat mycket med "Hinken" (Henrik Gradin, sportchef), och jag gillar att klubben tar hand om människan, precis som det var i Mora. Det är något som jag värdesätter högt.

Var tanken annars att spela kvar i Mora?
– Jag hade ett anbud från Tjeckien som låg på mitt bord i någon månad, ett bud som egentligen inte gick att tacka nej till om man ser till pengarna. Samtidigt trivdes jag så bra i Mora, en helt annan trygghet än i Tjeckien. Jag har ändå hela tiden varit öppen med att SHL är målet.

Då är du glad att du inte tackade ja till Tjeckien innan SHL-chansen kom?
– Ja, jag var kylig där, och det är jag glad för nu.

Tagit den långa vägen

Som påtalats innan: Måns Carlsson har tagit en lång väg till SHL.

Han spelade ungdoms- och juniorhockey i Lysekil och Kungälv, där han fick spela både division två och tre redan som tonåring, innan han hamnade i Frölunda där han gjorde sina sista juniorår. Via Hockeyettan-spel i Tyringe, Lindlöven och Vimmerby fick han ett allsvenskt kontrakt med Mora 2019.

Under fem år i Dalarna har Carlsson vuxit ut till en pålitlig tvåvägsspelare.

Utvecklingen tog framförallt fart när Johan Hedberg tog över som tränare. 

– Jag gillade vad han stod för och hela laget blev tryggt under hans ledarskap. Vi hittade ett system som fungerade, men vi vågade ändå spela ut.

231229 Moras Måns Carlsson reagerar under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Östersund och Mora den 29 december 2023 i Östersund. 
Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0165 JOHAN AXELSSON

Du fick spela mycket med parhästarna Daniel Ljunggren och Johan Persson, hur var det att vara "tredjelänk" där?
– Det var egentligen perfekt för mig, ingen press alls. Jag hade varit center i hela livet men fick kliva ut på en kant, och hittade mitt spel bättre. De kallade väl mig lite av en städgumma i den där kedjan, jag fick gräva fram puckar och göra skitjobbet, men ändå med smartness.

Mångsidigheten är en av Måns Carlssons styrkor.

Han kan spela både center och forward, han har både finess och grovjobb i sig, och kan både driva en kedja eller agera städgumma bredvid andra. Därmed fungerar han både i en toppkedja och en fjärdekedja.

– Det känns som en fördel för mig när jag nu ska in i SHL, jag kan spela där det finns plats. Jag har ganska mycket i verktygslådan. Jag gissar väl att jag får börja en bit ner i hierarkin, och får sedan försöka jobba mig uppåt.

"Nu jag ska vara som bäst"

Kan mångsidigheten också vara en nackdel, att du blir en reservdel som man flyttar runt där det behövs?
– Jag har faktiskt aldrig tänkt i de banorna, men så kan det ju vara, att man får vikariera där det behövs. I början tror jag ändå att det är bra, att jag kan spela var som helst, men på sikt vill man ju hitta en trygghet i sin roll och kedja också.

Känns det som lite nu eller aldrig-chans för dig nu?
– Lite så, jag är 26 år. Ska inte säga att jag är gammal, men nu går jag in i mina bästa år, min prime, det är nu jag ska vara som bäst. Mitt mål är att ta en ordinarie plats. Jag går in med en ödmjuk inställning, någonstans mellan att se och lära och att inte se och lära, det gäller att våga ta för sig också.

Slutligen: i fjolårets slutspel bjöd Måns Carlsson på en klassisk Foppa-dragning i ett friläge i slutspelet, där han avgjorde en match på övertid.

Nu kommer han till Foppa-land...

– Haha, ja, det är lite rolig koppling ändå. Jag blir påmind om det där målet då och då, så är det.

Får vi se ett Foppa-mål av dig i Foppa-land?
– Det kan vi ju hoppas i alla fall!

Spelare som tar klivet från HockeyAllsvenskan till SHL

Axel Andersson, b, från Djurgården till Brynäs
Hugo Lejon, f, från Västerås till Brynäs
Tobias Normann, mv, från AIK till Frölunda
Wiktor Nilsson, f, från Djurgården till Frölunda
Emil Alba, f, från Södertälje till Färjestad
William Ignberg Nilsson, f, från AIK till HV71
Erik Norén, b, från Kalmar till Linköping
Adam Hofbauer, f, från Västerås till Linköping
Eskild Bakke Olsen, f, från Karlskoga till Linköping
Joseph Berger, b, från Mora till Malmö
Petter Vesterheim, f, från Mora till Malmö
Måns Carlsson, f, från Mora till MoDo
Michael Brandsegg-Nygård, f, från Mora till Skellefteå
Marcus Eriksson, f, från Södertälje till Skellefteå
Noah Steen, f, från Mora till Örebro

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners