Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2023-11-13
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Andreas Johnson skrivit på för Skellefteå, Rögle har värvat en ny forward och Erik Gustafsson har förlängt sitt kontrakt med Luleå.

Andreas Johnson skriver långt kontrakt med Skellefteå

Skellefteå har haft svårt att göra mål den här säsongen, men tabellåttan hoppas att Andreas Johnson ska kunna hjälpa laget offensivt. Den 28-årige forwarden, med 259 NHL-matcher på meritlistan, har skrivit på ett kontrakt till 2027 med Skellefteå.

– Andreas blir en jättebra pusselbit att få in i vårt lagbygge. En snabb och skicklig offensiv spelare som både kan göra mål och spela fram. Med sin skicklighet och sin erfarenhet kommer han kunna hjälpa oss i vår jakt på SM-guld, säger Skellefteås GM till Erik Forssell till klubbens hemsida.

Johnson vann SM-guld med Frölunda 2016. Den säsongen noterades han för 44 poäng på 52 matcher. Därefter flyttade han över till Nordamerika, och där har han spelat sedan dess. Han har representerat Toronto Maple Leafs, New Jersey Devils och San Jose Sharks. Inför den här säsongen skrev han på för Pittsburgh Penguins, men han har inte spelat någon match den här säsongen. Som bäst har han gjort 43 poäng under en NHL-säsong, men nu väntar alltså spel i SHL igen. I Skellefteå återförenas han med brorsan Jonathan Johnson.

– Det ska bli riktigt kul! Det är något vi har pratat om i hela våra liv, att få spela proffshockey tillsammans och att få göra det på en så här hög nivå har varit en dröm för oss båda så jag längtar till det, säger Andreas Johnson.

Amerikansk forward till Rögle

Det är inte bara Skellefteå som har stärkt truppen den här veckan. Även Rögle har värvat. Ängelholmslaget har skrivit ett säsongslångt kontrakt med den amerikanske forwarden Henry Bowlby, 26. Efter spel på college har han spelat de fyra senaste säsongerna i AHL. Den här säsongen står han noterad för sju matcher med Colorado Eagles. Totalt i karriären har han gjort 72 poäng på 161 AHL-matcher.

– Henry är en kille som vi har haft ögonen på ett par år. Han är en tävlingsinriktad powerforward som tillför intesitet och fysiskt spel. Han är också en stark och kraftfull skridskoåkare, säger sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Innala stannar i Frölunda

Jere Innala, som har både VM-silver och VM-guld på meritlistan, kom till Frölunda inför den förra säsongen. Under sin första SHL-säsong noterades han för 26 poäng på 52 matcher. Den här säsongen har finländaren inlett väldigt starkt. På säsongens första åtta matcher gjorde han åtta poäng, varav sex mål, men därefter blev 25-åringen skadad. Men Innala hann ändå visa tillräckligt mycket för att Frölunda skulle vilja förlänga kontraktet och nu är parterna överens om ett nytt avtal som sträcker sig över säsongen 2025/26.

– Jere är en kille i bra ålder och som vi tror på. Vi gillar Jere, han passar vårt sätt att spela, och vi förväntar oss att han skall blir en toppspelare hos oss, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida

JONAS FORSBERG / Bildbyrån

Jere Innala blir kvar i Frölunda. Parterna är överens om ett nytt tvåårskontrakt.

Luleå lagkapten blir kvar i tre år till

Även Luleå har förstärkt med en av lagets nyckelspelare. Det handlar om lagkaptenen Erik Gustafsson, som stannar ytterligare tre säsonger – alltså till våren 2027.

– Det känns fantastiskt bra att vi har kommit överens om en fortsättning – eftersom det är precis det som jag har velat hela tiden. Vi trivs väldigt bra i Norrbotten och målsättningen att få vinna SM-guld med Luleå Hockey ligger kvar, säger Gustafsson till klubbens hemsida.

Gustafsson kom till Luleå 2018 och har varit kvar sedan dess, och samtliga säsonger har han varit lagkapten. På sina 253 SHL-matcher har Gustafsson gjort 145 poäng. Innan 34-åringen kom till Luleå hade han spelat en säsong i Schweiz, tre i KHL samt fyra säsonger i NHL (91 NHL-matcher).

Ted Brithén slutar

Ted Brithén har gjort 384 matcher i SHL och utöver det har han spelat 91 matcher i HockeyAllsvenskan och 22 matcher i schweiziska Bern. Han spelade sin senaste match med Rögle i slutspelet 2022, och nu står det klart att det också blir hans sista. För i veckan meddelade 32-åringen att han har tagit beslut att sluta med ishockey, på grund av handledsskadan han ådrog sig.

– Jag saknar ett guld med Rögle. Det är väl egentligen det enda som jag grämer mig över just nu, att jag inte kunde hjälpa till tillräckligt mycket för att det skulle ske innan det här (handleden) hände. Eller att jag hade varit med i framtiden och göra det till en verklighet, säger Ted Brithén till Rögles hemsida.

Brithén har Rögle som moderklubb och han debuterade i a-laget säsongen 2008/09. Mellan 2013 och 2017 tillhörde Brithén HV71 och han avslutade sin tid i Jönköpingsklubben med ett SM-guld. Därefter återvände han till Rögle. På grund av post-covid-symptom spelade Brithén bara 25 matcher säsongen 2021/22 och väl tillbaka i slutspelet åkte han på en handledsskada. En skada som nu alltså stoppar honom från att fortsätta karriären.

– Den var värre än befarat, och jag fick reda på ganska tidigt att det kommer bli kämpigt att kunna komma tillbaka. Men vi var tvungna att ge den tid för att se hur den skulle läka. Och efter att den nu har läkt och jag gjort en operation visar det sig att det inte finns så mycket att göra för att kunna komma tillbaka och spela hockey, säger Brithén. 

NICLAS JÖNSSON / Bildbyrån

Ted Brithén.

Juolevi får inte förlängt

Timrå tog in backen Olli Juolevi på korttidskontrakt. På nio matcher har 25-åringen gjort ett mål, men det blir ingen fortsättning i Timrå för Juolevi.

– Vi är jättenöjda med Ollis prestationer under dom här veckorna men vi har inte kunnat hitta en hållbar lösning för att förlänga med honom. Vi måste tänka på föreningen i första hand samtidigt som vi har backar som är på väg tillbaka från skador, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

Viitasalo återvänder till Malmö

Nuutti Viitasalo, 24, gjorde 14 matcher i Malmö förra säsongen (nio i grundserien och fem i kvalet). Men därefter återvände han till SaiPa. Där har han den här säsongen gjort fyra poäng (1+3) på tolv matcher. Nu har den finska backen skrivit på ett kontrakt med Redhawks som gäller resen av säsongen. Detta efter att Malmö har fått backduon Matias Lassen och Teemu Kivihalme på skadelistan.

– Han visade redan ifjol att han passar väl in hos oss, både speltekniskt på isen och socialt i gruppen. Vi är tacksamma att vi kunde hitta denna lösning med SaiPa. Vi får nu in en back som kommer att kunna bidra i spelet med puck nerifrån och förstärka vårt DNA som ett speldrivande lag, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

Arntzen förlänger med Örebro

Jonas Arntzen har spelat fyra raka säsonger i Örebro – och fler kommer det att bli. Den 25-årige målvakten har nämligen skrivit på för ytterligare tre år, vilket betyder att han stannar i föreningen till 2027.

– Arne har en lång historia hos oss nu. Vi gillar verkligen att jobba tillsammans med honom och tillsammans med Rothen är dem otroligt viktiga för oss. Arne har haft en stark utveckling hos oss och har inlett den här säsongen starkt. Vi brukar säga att Arne är ett socialt geni och med sitt sätt att vara är han väldigt omtyckt av spelare, ledare och alla andra i organisationen, säger Örebros sportchef Johan Hedberg till klubbens hemsida.

Arntzen har den här säsongen spelat fem matcher (två segrar) och förra säsongen stod han 15 matcher (sex segrar).

Leksand ändrar i ledarstaben

Med tanke på att huvudtränaren Björn Hellkvist är sjukskriven väljer Leksand att stärka upp ledarstaben. De har plockat in David Printz som ny assisterande tränare. Printz gjorde under karriären drygt 470 SHL-matcher och har de senaste säsongerna varit i Rögles organisation.

– Kul att vi lyckats knyta David till oss. David har en lång spelarkarriär bakom sig och har även varit ledare på olika nivåer, senast i Rögle och SHL. David har ett avtal som löper tills vidare utifrån vår situation på tränarsidan och han ansluter omgående till laget, säger Thomas Johansson.

Notiser från den gångna veckan

- Patrik Westberg är av många uppskattad kommentator på TV4. Här finns ett sevärd "Best of Westberg"-klipp.

- "Nää, men..." Så inleder många hockeyspelare sina svar – vilket det här klippet är ett bevis på.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners