FRÅN POÄNGLÖS TILL HETAST I LIGAN: "HAR MER SJÄLVFÖRTOENDE"

Publicerad: 2023-10-27
Intervju
Både för Oskarshamn och Nick Olesen har det lossnat rejält på slutet. Efter att ha gått poänglös från de sex första matcherna är dansken nu hetast i ligan med tio poäng (6+4) på de sju senaste matcherna. ”När jag skjuter går pucken in känns det som”, säger Olesen i en intervju om islossningen, tvivlet efter åren i Brynäs och morgondagens match mot HV71.

Oskarshamn inledde säsongen med en seger efter straffar mot Luleå, men därefter blev det sju raka förluster. En av Oskarshamnsspelarna som inte fick igång produktionen var Nick Olesen. Han lämnade de sex första matcherna utan poäng, men i match sju mot Skellefteå noterades han för en assist, och det var startskottet på en poängexplosion från dansken. Han har gjort poäng i sex av de sju senaste matcherna, varav han har gjort mål i fem.

– Det studsar med just nu. Jag gör mål på mina chanser. När jag skjuter går pucken in känns det som. Klart att det är kul, men man måste fortsätta att vara ödmjuk och jobba hårt i varje match, säger Olesen.

Hur tänkte du när det blev sex matcher i rad utan poäng?
– Det gäller att bara göra jobbet varje dag och jobba hårt för laget. Lite orolig kanske man blir, men jag försökte att inte tänka på det. Nu har det i alla fall lossnat, och det är skönt.

Vilka är de stora skillnaderna för dig på isen nu kontra de sex första matcherna?
– Framförallt har jag mer självförtroende, jag vågar göra grejer och allt flyter på känns det som. Jag vet jag ska göra och jag har självförtroende att göra det. Kanske att jag tar något extra skott också.

Lossnade inte i Brynäs

Nick Olesen fick sitt stora genombrott i Södertälje där han två säsonger i rad gjorde över 50 poäng i HockeyAllsvenskan. Det gav honom ett SHL-kontrakt med Brynäs 2021. Två säsonger blev det i Gävleklubben (17 respektive 16 poäng), men han fick det inte att lossna på samma sätt som i SSK.

– Mina två säsonger i Brynäs var sådär även om jag lyckades göra några mål förra säsongen. Men förutom det gick det inte bra.

Började du tvivla på om du kunde leverera i SHL?
– Ja, det klart att man får de tankarna och att man börjar tvivla på sig själv, men samtidigt kör jag på hårt och jobbar extra när det inte går min väg. Sedan vände det aldrig riktigt med poängproduktionen i Brynäs. Det var som det var, trist att det inte var bättre, men man får se framåt.

Claes Svensson

På vilket sätt jobbar du extra när det går lite emot?
– Man får försöka hitta självförtroende på något sätt oavsett om det är att man kör hårt i gymmet eller om man skjuter 50 extra puckar efter träningen. Det kan vara lite olika grejer. Jag brukar försöka gnugga skott efter träningar för att försöka hitta tillbaka.

Vunnit fyra av fem matcher

Dansken är en stor anledning till att Oskarshamn nu har vunnit fyra av sina fem senaste matcher. Under den här perioden har Olesen gjort fem mål och tre assist. Vilket har hjälpt Oskarshamn att ta elva av 15 möjliga poäng och därmed är smålänningarna bara tre poäng bakom Rögle ovanför kvalstrecket.

– Klart man började funderade lite i början, men vi har ett bra lag och en bra tränare. Det var aldrig någon riktig kris. Vi visste vad vi behövde jobba på och det har vi lyckats göra nu på slutet, säger Olesen.

På de fyra matcherna som Oskarshamn har vunnit på slutet har de bara släppt in sex mål och det är just försvarsspelet som Olesen ser som den stora nyckeln till de senaste veckornas framgång.

– Vi har jobbat på en del saker i försvarszon, tajtat till spelet och det börjar se bra ut. Nu gäller det att fortsätta vara ödmjuka och spela på samma sätt.

I morgon väntar en viktig match när nästjumbon Oskarshamn gästas av jumbon HV71, som kommer till Be-Ge Hockey Center med fem raka förluster.

– Jag har sett att det har gått lite tungt för dem, men de har grymt bra lag. De försöker väl hitta sätt som ska få det att vända för dem, som det har gjort för oss på slutet. En tuff match blir det och vi måste vara redo från start om vi ska vinna, säger Olesen.

Fyra snabba

Vilken låt lyssnar du helst på för att ladda inför match?– Jag brukar lyssna på Volbeat ”For Evigt”.

Vad måste du göra en matchdag?– Ta en nap. Jag brukar sova ungefär 90 minuter.

Vad är det första du gör på isen under en matchvärmning?– Skjuter en puck i krysset.

Vilken del i din utrustning är du mest noggrann med?– Jag är ganska mycket en materialspelare, haha. ”Phille” (Philip Törmänen, Oskarshamns materialförvaltare) har det jobbigt, men det är nog klubban som är viktigast. Knoppen måste vara bra och bra tejpningen måste vara bra.

Poängligan de sju senaste matcherna

1. Nick Olesen, Oskarshamn, 10 poäng (6+4)

2. Ty Rattie, Linköping, 9 poäng (3+6)

3. Michael Kapla, MoDo, 9 poäng (1+8)

5 andra målskyttar som vaknat

Malte Strömwall, Frölunda
Första 7 matcherna: 0 mål
Senaste 8 matcherna: 4 mål

André Petersson, HV71
Första 5 matcherna: 0 mål
Senaste 9 matcherna: 5 mål

Carl Persson, Malmö
Första 10 matcherna: 0 mål
Senaste 4 matcherna: 3 mål

Jonathan Dahlén, Timrå
Första 4 matcherna: 0 må
lSenaste: 9 matcherna: 6 mål

Per Åslund
Första 3 matcherna: 0 mål
Senaste 8 matcherna: 5 mål

Lördagens SHL-omgång

IK Oskarshamn-HV71
Linköping-Timrå IK
Malmö Redhawks-Växjö Lakers
MoDo Hockey-Luleå Hockey
Örebro Hockey-Frölunda HC
Rögle BK-Färjestad BK
Skellefteå AIK-Leksands IF

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners