"SPÄNNANDE LAGBYGGE PÅ FLERA PLAN"

Publicerad: 2023-09-04
Lagpresentation
Efter två semifinaler på tre år hoppas Örebro kunna ta nästa kliv den här säsongen. De ska göra det med Johan Hedberg som ny huvudtränare och Niklas Eriksson som ny sportchef. ”Ibland känns det som att ordet ”spännande” används lite för ofta, men jag tycker det här lagbygget känns spännande på många plan”, säger David Hellsing på Nerikes Allehanda.

Kollar man in Örebros grundserieplaceringar de senaste sex säsongerna är det inget snack om att kurvan pekar uppåt. Säsongen 2017/18 blev de tolva och därefter har de radat upp följde placeringar: tia, åtta, sexa, sjua och förra säsongen blev Örebro fyra – klubbens bästa placering någonsin. Det följde Örebro upp med att ta sig till semifinal, vilket var andra gången på tre år som de lyckades med den bedriften. Nu siktar närkingarna på att ta ytterligare ett steg uppåt i SHL-hierarkin.

För att göra det har de gjort en del förändringar – främst på ledarsidan. Niklas Eriksson som har varit huvudtränare i fyra och en halv säsong är ny sportchef. Nu huvudtränare är Johan Hedberg, som spelade tillsammans med Niklas Eriksson i Leksand på 1990-talet.

– Det känns både intressant och spännande med Eriksson och Hedberg. De är bra kompisar vid sidan av isen och är gamla lagkamrater. I och med att Niklas Eriksson är kvar borgar det säkert för att mycket kommer att vara sig likt, särskilt strukturen i defensiven som Niklas har varit med och byggt upp tillsammans med den assisterande tränaren Stefan Nyman, som är kvar den här säsongen, säger David Hellsing på Nerikes Allehanda.

"Blev direkt chockad"

Han tror att Örebro kan ha gjort ett bra val genom att anställa Niklas Eriksson som ny sportchef, även om han inte sticker under stolen med att han blev rejält förvånad när beskedet kom.

– Där och då blev jag direkt chockad. Niklas Eriksson är orutinerad på den här tjänsten, men min känsla är att det blir en bra lösning. I stället för att ta in någon som inte kan föreningen kan det nog vara bra med att ha någon som har ändå varit med och byggt upp föreningen. Niklas Eriksson har ett bra kontaktnät och är respekterad i branschen. Han har ett gott anseende och att ta med det till sportchefsrollen tror jag kan vara väldigt bra, säger Hellsing.

Hur tror du att det kommer att märkas att Johan Hedberg är ny huvudtränare?
– Johan Hedberg har sagt att han ska försöka utveckla spelet med puck. Försvarsmässigt kommer mycket att vara sig likt eftersom det har varit bra under många år. Hedberg vill istället utveckla spelet ut ur egen zon och höja farten genom mittzon. Örebro vill spela lite mer rakt helt enkelt.

JOHAN BERNSTRÖM / Bildbyrån

Niklas Eriksson har gått från huvudtränare till att bli ny sportchef. Foto: Bildbyrån.

På spelarsidan har Örebro kvar en stark stomme av spelare, som exempelvis Jhonas Enroth, Rasmus Rissanen, Mathias Bromé, Emil Larsson och Filip Berglund. Bland spelarna som lämnat finns exempelvis Rodrigo Abols samt Kristian Näkyvä, och in har bland andra Jonathan Lekkerimäki, Ludvig Larsson, Samuel Johannesson och Hannes Björninen kommit.

– Ibland känns det som att ordet ”spännande” används lite för ofta, men jag tycker att det här lagbygget känns spännande på många plan. Örebro har kanske inte värvat garantispelare som gör 40 poäng utan det är snarare spelare som kommer att kunna ta kliv. Ludvig Larsson gjorde visserligen 15 mål i Rögle, men jag tror att han utöver poäng kommer att bli väldigt nyttig som ledare. Sedan har du en spelare som Lekkerimäki, en av Sveriges mest lovande talanger, Glenn Gustafsson kommer tillbaka och det är en publikfavorit. Även Samuel Johannesson kommer att kunna ta steg. Spännande är ordet som får beskriva den här upplagan av Örebro, säger Hellsing och lägger till:

– Men i och med att de inte har värvat de här garantispelarna finns det också en liten osäkerhet. Vad händer om det inte lossnar för de här spelarna som kommit in?

Oklart vad som händer med Leo Carlsson

Ett annat stort frågetecken är vad som händer med Leo Carlsson. Han imponerade så pass mycket i SHL förra säsongen att han tog plats i det svenska VM-laget. Året kryddades sedan med att han draftades av Anaheim Ducks som nummer två totalt. 

– Det vi vet är att Leo Carlsson åker över och är med på Anaheims camp. Av allt att döma spelar han de där nio första NHL-matcherna, men spelar han en tionde kickar ett kontraktsår in för Anaheim. Därefter får vi se vad som händer, men det beskedet kommer förmodligen en bit in i oktober. Oavsett hur det blir är Leo inte med från start och det är ändå en förstecenter. Alla har sett vad han går för. Örebro har hållningen att de har ett bra lag ändå, men jag är lite frågande om de kanske inte måste gardera sig. För Leo Carlsson är ändå x-faktorn i det här laget, säger David Hellsing.

Var i tabellen tror du att vi kommer att hitta Örebro när grundserien är färdigspelad?
– Jag tycker att Örebro har ett lag för att vara topp sex. Det är lite av en maskin. Örebro har fyra starka kedjor, bra backsida och bra målvaktssida. De har en jättebra förstemålvakt i Enroth och en bra backup i Arntzen. Väldigt mycket är på plats, tillräckligt för att vara topp sex. Sedan är frågan om de har truppen för att slåss om en första- eller andraplats som brukar vara det som krävs för att nå en final. Undantaget är väl Färjestad för två säsonger sedan, men jag är osäker om Örebro är så bra som etta eller tvåa, men topp sex tror jag på.

David Hellsing tippar Örebro Hockeys...

...poängkung: ”Mathias Bromé.”

...assistkung: ”Mathias Bromé.”

...målkung: ”Om han är hel tror jag att Emil Larsson gör flest mål."

...största överraskning: ”En jag tror på och som har fått goda vitsord är Axel Sundberg. Han kanske inte gör 20 baljor, men jag tror han kommer att göra det bra i Örebro.”

...MVP: ”Jhonas Enroth.”

...bästa värvning: ”Ludvig Larsson, inte för att jag tror att han gör en massa poäng, men det är en karaktärsspelare med bra ledaregenskaper.”

...tabellposition: ”Femma.”

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners