DAVID EDSTROM OM STRAFFSUCCÉN OCH JVM-DRÖMMEN

Publicerad: 2023-10-26
Intervju
David Edstrom har inlett säsongen på ett imponerande sätt – och Frölundatalangen blev i veckan uttagen till Juniorkronornas JVM-genrep. Här berättar 18-åringen om tankarna inför JVM på hemmaplan, dialogen med Las Vegas Knights samt att det var lagkamraten Lasse Johanssons förtjänst att Edstrom har fått chansen att slå straffar.

David Edstrom, 18, har spelat till sig en ordinarie tröja i Frölunda den här säsongen. Han står noterad för 14 spelade matcher, på vilka han snittar drygt 13 minuters istid per match, sju poäng, varav tre mål. Två av dessa har dessutom varit matchavgörande – med det är han bäst i laget tillsammans med Max Friberg och Carl Klingberg

– Överlag tycker jag att jag har börjat säsongen bra. Jag skulle dock vilja vara mer jämn och bidra varje match, och inte bara studsa till någon match eller i några minuter per match. Jag vill hålla en jämn nivå, men det har ändå börjat bra. Jag har blivit starkare på pucken och vågar mer, samtidigt som man inte ska tänka så mycket och gå mest på instinkt, säger Edstrom.

Vad tror du krävs för att du ska kunna hålla en jämnare nivå?
– Mycket tror jag handlar om att göra samma sak varje dag. Att göra sitt bästa varje dag på träning för att komma in i bra vanor, för det tar man med sig in i matcherna.

Två straffmål

Båda Edstroms matchavgörande mål har kommit när han avgjort straffläggningar – mot Linköping samt Färjestad

– Jag skulle inte säga att jag är en straffspecialist, men det har gått bra när jag har fått chansen.

Att han har fått chansen som straffskytt är mycket tack vare Frölundamålvakten Lasse Johansson.

– Första gången jag fick lägga straff var mot Linköping hemma och då var det Lasse Johansson som sa till Roger (Rönnberg, huvudtränaren): ”Låt David ta en straff. Gör han den variant han brukar göra så kommer den att sitta”. Jag fick förtroendet att testa och det gick hem. Sedan fick jag chansen mot Färjestad och den satt då också.

Hur har du bjudit tillbaka till Lasse på något sätt?
– Haha, inget än, men något får jag ge till honom. Det är roligt när man gör mål, säger Edstrom.

När SHL.se får tag i honom har han precis avklarat ännu en ett pass i ishallen och ett vid skolbänken. Edstrom går nämligen sista året på gymnasiet.

– I framtiden vet man inte vad som händer. Skolan är en viktig del. Klart att det är jobbigt just nu, men det blir skönt när man är klar. Skolan och Frölunda har ett bra upplägg, så vi får ett specialschema, säger Edstrom.

Hur ser en vanlig dag?
– Vi tränar förmiddag och vi ska väl vara i skolan runt halv två. Oftast startar vi mellan halv två och två. Sedan är vi där till ungefär 15.30, säger Edstrom, som går en ekonomilinje.

Draftades i första rundan i somras

18-åringen har några händelserika månader bakom sig. Efter att ha SHL-debuterat under förra säsongen draftades han i slutet av juni av Vegas Golden Knights. Stanley Cup-mästarna tingade Edstrom i den första rundan, som nummer 32 totalt. Några veckor senare skrev Edstrom på för NHL-klubben, men han är nu alltså utlånad till Frölunda.

– Jag och Vegas håller en bra kontakt. Klubbens spelarutvecklare (Wil Nichol) var här och såg matcherna mot Linköping, Färjestad och Växjö. Han var här och gav mig feedback. Vi snackade lite om skridskoåkningen, och att det ska komma hit en skridskotränare och hjälpa mig lite. Men mitt största fokus är Frölunda och att försöka bli bättre dag för dag.

Är det skridskoåkningen du framförallt känner att du behöver förbättra?
– Ja, jag vill bli mer explosiv och få lite bättre skridskoteknik. Där känner jag att den största utvecklingspotentialen finns just nu, säger Edstrom, som uppskattade besöket från Vegas.

 – Det är roligt att de tror på en och åker över hela vägen hit för att kolla på mig. Klart att det betyder mycket och det visar att de har ett stort intresse för mig. Men som sagt, allt mitt fokus nu är här med Frölunda.

MICHAEL ERICHSEN / Bildbyrån

David Edstrom har gjort tre mål den här säsongen.

Utöver att göra det så bra som möjligt Frölunda är ett stort mål för Edstrom att ta en plats i JVM-truppen, och att han ligger bra till bevisades när han i veckan blev uttagen till Juniorkronornas JVM-genrep – en femnationsturnering i tjeckiska Chomutov 9-12 november. JVM startar annandag jul och spelas i Frölundaborg och Scandinavium – två platser Edstrom väl känner till.

– Det hade varit riktigt häftigt att få spela JVM. Att få representera landet är häftigt och att det är på hemmaplan är stort. Det var längesen turneringen spelades i Sverige och att det dessutom är min hemstad Göteborg är extra roligt. Det hade varit riktigt stort att komma med och få spela JVM.

Hur mycket har du följt JVM genom åren?
– Jag håller det som en av de roligaste landslagsturneringarna att följa. När turneringen spelas i Kanada brukar det vara roligt att sitta uppe under decembernätterna och kolla. Senast det var i Sverige och Malmö var jag där och kollade, vilket var kul, säger Edstrom.

Innan det är dags för JVM i Scandinavium är det många SHL-matcher kvar att spela i arenan. I kväll gästas hemmastarka Frölunda av nästjumbon IK Oskarshamn.

– Oskarshamn är ett offensivt skickligt lag. De är offensivt lagda, och då gäller det att vi ligger nära och inte ger dem den tiden. Vi ska vara noggranna med pucken i anfallszon. En rolig match kommer det att bli, säger David Edstrom.

Kvällens sex SHL-matcher

Luleå Hockey-Leksands IF
Timrå IK-HV71
MoDo Hockey-Färjestad BK
Frölunda HC-IK Oskarshamn
Växjö Lakers-Örebro Hockey
Skellefteå AIK-Malmö Redhawks

Juniorkronornas trupp till turneringen i Tjeckien

Målvakter
Melker Thelin, Björklöven,
Hugo Hävelid, Djurgården 

Backar
Elias Salomonsson, Skellefteå
Elias Pettersson, Västerås
Axel Sandin Pellikka, Skellefteå
Mattias Hävelid, Linköping
Anton Johansson, Leksand
Calle Odelius, Djurgården
Jakob Norén, Mora (utlånad från MoDo)
Theo Lindstein, Brynäs

Forwards
Fabian Wagner, Linköping
Isac Born, Frölunda
Noah Östlund, Växjö
David Edstrom, Frölunda
Felix Unger Sörum, Leksand
Felix Nilsson, Rögle
Filip Bystedt, Linköping
Rasmus Rudslätt, AIK
Zeb Forsfjäll, Skellefteå
Anton Wahlberg, Malmö
Jonathan Lekkerimäki, Örebro
Otto Stenberg, Frölunda
Oskar Pettersson, Rögle
Filip Eriksson, Växjö

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners