Straffar krävdes när Färjestad vann otrolig seriefinal

Publicerad: 2024-02-22
#VLHFBK
Serieledarna Färjestad gästade ikväll tabelltvåan Växjö i en glödhet seriefinal. Inför ett slutsålt Vida Arena bjöds det på fint spel, tuffa närkamper och framförallt en himla massa känslor. Precis som sig bör i en toppmatch. Båda lagen hämtade upp underläge och tog ledningen, vilket till slut resulterade i förlängning när det var lika på tre efter 60 minuter. Förlängningen innehöll allt och lite till, men det krävdes straffar. Där var Färjestad vassare och fick med sig extrapoängen efter slutresultatet 3-4.

Period 1

0-1 (PP1) FBK 02:21 92 Liam Öhgren (8)
Assist: 10 Marcus Nilsson (23), 34 Michael Lindqvist (15)

1-1 (EQ) VLH 19:16 51 Emil Sylvegård (4)
Assist: 27 Martin Lundberg (5), 94 Joel Persson (28)

Period 2

2-1 (PP1) VLH 03:20 17 Gabriel Carlsson (7)
Assist: 87 Robert Rosén (14), 13 Dylan McLaughlin (17)

Period 3

2-2 (EQ) FBK 12:05 29 Lucas Forsell (4)
Assist: 11 Joakim Nygård (21)

2-3 (EQ) FBK 14:36 11 Joakim Nygård (12)
Assist: 22 Per Åslund (17), 28 Mattias Göransson (6)

3-3 (PP1) VLH 15:37 13 Dylan McLaughlin (10)
Assist: 51 Emil Sylvegård (12), 17 Gabriel Carlsson (17)

Avgörande straff

3-4 (EQ) FBK 96 David Tomasek (23)

Highlights

2024-02-22
Växjö Lakers - Färjestad BK

Färjestad fick chansen till powerplay-spel redan efter 30 sekunder i matchen mot Växjö. En spelform de varit sylvassa i senaste matcherna (7 mål på 12 tillfällen inför kvällen). Statistiken kom sedan att bättras på när Liam Öhgren skickade in 1-0 för gästande Färjestad i numerärt överläge. På målet noterades även Michael Lindqvist för passningspoäng, vilket innebar hans 200:e poäng och hans 100:e assist i SHL. Intensiteten i matchen fortsatte och Färjestad hade långa perioder där man spelade riktigt bra, men istället för utdrygad ledning kom en Växjö-kvittering. Emil Sylvegård höll sig framme och vispade in en retur i första periodens slutminut.

I andra perioden var det Växjös tur i powerplay och då small det till även där. Från blålinjen skickade Gabriel Carlsson iväg en riktig projektil, som letade sig upp i krysset till 2-1 Växjö. Vidare fortsatte mittenakten i känslornas tecken, där flertalet spelare fick känna lukten av välanvända hockeyhandskar otaliga gånger. Massa känslor och hel del målchanser, men ställningen 2-1 stod sig efter två spelade perioder. 

I upptakten av tredje perioden svängde det ordentligt åt båda hållen, men både Färjestads Carl Lindbom och Växjös Emil Larmi klev fram med viktiga räddningar. Däribland en frilägesräddning av Larmi på en flygande Joakim Nygård i Färjestad. Med knappt åtta minuter kvar på klockan tystnade hela Vida Arena - Färjestad kvitterade. Bara minuter senare hade gästerna vänt på steken helt och hållet. Joakim Nygård satte nämligen Färjestad i förarsätet med sitt 3-2 mål. Hemmapubliken fick kort därefter gå från moll till dur när de såg sitt Växjö kvittera till 3-3 och decibelnivån steg till nya höjder. 60 minuters spel visade sig inte vara tillräckligt och inte 65 heller. I straffavgörandet blev skytteligaledaren David Tomasek stor hjälte, när han stod för straffläggningens enda mål och såg till att Färjestad vann med 3-4. 

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Det är två bra hockeylag och en jämn match. Vi tappar initiativet i tredje och slutar spela, men skönt att få in kvitteringen i slutet där och ta en poäng iallafall. Det fanns chanser att vinna matchen och vi hade mycket väl kunnat förlora den efter 60 minuter, kommenterar Jörgen Jönsson från Växjölägret efter matchen.  

– Det är klart att det alltid är bra att vinna här nere mot en toppkonkurrent. Skönt att vinna och vi är nöjda med mycket i en väldigt bra hockeymatch. Mycket som var bra och motståndaren var bra, så absolut en bra hockeymatch, sammanfattar Tomas Mitell till TV4 Play.

I punktform

- Färjestad inkasserade sin sjunde raka seger och femte raka segern på bortais.

- Seriefinalen mellan Växjö och Färjestad innebar en slutsåld salong i Vida Arena, Växjö. Det bjöds på magisk inramning. 

- Michael Lindqvist noterades för sin 200:e poäng i SHL-sammanhang, vilket även innebar hans 100:e assist i SHL. Otroligt fina milstolpar x2. 

- Färjestads Liam Öhgren förlängde sin poängsvit till fyra raka matcher.

- Även Växjös Emil Sylvegård, Dylan McLaughlin och Gabriel Carlsson bättrade på sin poängsviter till fyra raka matcher. 

- Skytteligaledaren David Tomasek avgjorde matchen i straffläggningen med sin 23:e kasse för säsongen. 

Videobedömning

2024-02-22
22 februari VLH-FBK - Anfallande spelare hindrade målvakten i målområdet. Därav, EJ mål.
2024-02-22
22 februari VLH-FBK - Anfallande spelare hindrade INTE målvakten. Därav, mål.

Kommande matcher

Växjö: Timrå borta, lördagen den 24 februari

Färjestad: Örebro hemma, lördagen den 24 februari

Erik Landsjö
SHL:s huvudpartners