Lenc gav HV71 matchboll inför ett kokande Husqvarna Garden

Publicerad: 2024-03-24
#HV71IKO
HV71 inledde femte ronden piggt, men gästande Oskarshamn gjorde matchens första mål och tog därefter över taktpinnen i den första perioden. I mittenakten lyckades HV71 kvittera och det blev en ordentlig rysare inför den tredje perioden. Där klev Radan Lenc fram med ett riktigt konststycke och gjorde 2-1 i numerärt underläge. Målet visade sig bli matchavgörande när HV71 vann den femte kvalmatchen med just 2-1. Segern innebär att HV71 nu endast är en seger från att säkra SHL-kontraktet till kommande säsong.

Period 1

0-1 (EQ) IKO 12:13 86 Lukas Jasek (1)
Assist: 95 Nick Olesen (1), 55 David Quenneville (1)

Period 2

1-1 (PP1) HV71 11:54 67 Oliwer Kaski (1)
Assist: 19 Henrik Borgström (1), 20 André Petersson (1)

Period 3

2-1 (SH1) HV71 06:10 75 Radan Lenc (1)

Highlights

2024-03-24
HV71 - IK Oskarshamn

HV71 inledde matchen med en hög intensitet och tvingade Oskarshamns Tomas Rydén till en superräddning precis i matchupptakten. Kort därefter fick HV71 matchens första powerplay och det var snudd på ett under att de inte lyckades göra mål med det kraftiga tryck som de skapade.  Inte ens ytterligare ett powerplay räckte till för att hemmalaget skulle ta ledningen. Istället var det Oskarshamns Lukas Jasek som minuter senare styrde in matchens första mål till ett jublande bortafölje. Gästerna hade sedan känning på mer och fick otrolig energi av målet. Fler mål blev det dock inte i den inledande perioden och Oskarshamn gick till pausvila med en uddamålsledning.

Andra perioden böljade fram och tillbaka, men Oskarshamn visade att man inte behövde mycket för att skapa farliga lägen. HV71 skapade även de, men Tomas Rydén såg nästan ostoppbar ut mellan stolparna i Oskarshamnskassen. HV71 skulle däremot få en tredje chans till spel i numerärt överläge i matchen - och då small det till bakom Rydén. Tredje gången gillt för HV71 när Oliwer Kaski lyckades bomba in 1-1 kvitteringen i powerplay. Likaläget stod sig till den tredje perioden, trots målchanser åt båda hållen mot slutet av perioden.

Väl i tredje perioden lämnades det knappast några större ytor och det märktes att det var den viktigaste perioden hittills i matchserien. Något som däremot växlade upp var lagens känslor och fysiska närvaro. Med drygt 15 minuter kvar av ordinarie speltid fick Oskarshamn sitt första powerplay i matchen. Där var det HV71:s Radan Lenc som stal showen och slog till med ett riktigt konstnummer i boxplay, som nästan fick taket att lyfta på Husqvarna Garden. Soloprestationen slutade upp i ett mål, vilket innebar att HV71 seglade upp i en 2-1 ledning. HV71 hade sedan flertalet chanser att dryga ut sin ledning, men lyckades inte hänga av Oskarshamn. Gästerna tog sedan en timeout med drygt två minuter kvar och plockade även ut Tomas Rydén för spel sex mot fem. Kvitteringen uteblev och HV71 säkrade segern med slutsiffrorna 2-1. På tisdag (26/4) kan därmed HV71 säkra SHL-kontraktet när match sex spelas i Oskarshamn.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Det är mycket glädje. Vi gör en ganska bra match. Äntligen så får vårat powerplay till det och det ger energi. Vi har disciplin och tog bara en utvisning, men det blev ju bra ändå, så håller vi oss till en utvisning verkar vi ju göra mål haha! I fem mot fem spelet gör vi det också bra och gnuggar ner dem. Det handlar om att ha tålamod i spelet nu och inte stressa fram något inför nästa match, kommenterar HV71:s Anton Strålman nöjt efter matchen.

– Det var en tuff förlust såklart. Jäkligt surt när vi äntligen får med oss ett powerplay och att det är där vi ger bort matchen. Det svider. Annars kontrollerar vi händelserna fullt ut innan det målet tycker jag. Vi sätter oss i ett läge där vi kan avgöra matchen, men det blir det motsatta, summerar en besviken Martin Filander från Oskarshamnslägret till TV4 Play.

- HV71 leder nu matchserien med 3-2 och är endast en seger från att säkra SHL-spel till kommande säsong.

- Husqvarna Garden var naturligtvis utsålt och bjöd på magisk inramning.

- HV71:s Radan Lenc gjorde poäng för tredje matchen i följd. Poängen kom i form av ett super-mål i boxplay; en bländande soloprestation. Målet blev dessutom matchvinnande.

- Oskarshamns Lukas Jasek gjorde sitt första mål i kvalserien.

- David Quenneville förlängde sin poängsvit till tre matcher.