Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2024-01-29
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Örebro värvat en forward, Robin Alvarez har återvänt till Malmö och två målvakter har förlängt sina avtal.

Örebro plockar in Martel

Danick Martel. Så heter Örebros senaste värvning. Det är en 29-årig kanadensisk forward. Under karriären har han spelat 13 matcher i NHL samt över 380 stycken i AHL, men närmast kommer Martel från spel i den finska ligan. Han har den här säsongen tillhört HPK och där har han gjort 15 mål på 39 matcher.

– Vi har under en längre tid letat efter förstärkning till laget. Nu öppnades möjligheten för oss att ta in Danick och det är vi väldigt glada över. I Danick får vi in en spelare med bra attityd och som har en förmåga att höja sig när det drar ihop sig till slutspel. Danick är en riktig lagspelare och vi ser fram emot vad han kommer kunna uträtta i Örebrotröjan, säger ÖrebrosGM Stefan Bengtzén till klubbens hemsida.

Martel och Örebro är överens om ett avtal som gäller resten av den här säsongen.

Alvarez tillbaka i Malmötröjan

Robin Alvarez har under karriären spelat 409 SHL-matcher – och fler kommer det att bli. Han är nämligen tillbaka i Malmö Redhwaks. Det här blir hans tredje sejour i moderklubben. Senast han representerade Malmö var 2017/18. Därefter har det blivit spel i Skellefteå, Frölunda, Timrå och nu senast Ilves. I den finska ligan har han den här säsongen noterats för två poäng på 22 matcher. Kontraktet med Malmö gäller säsongen ut.

– Att få in en Malmökille med Malmöhjärta denna årstiden betyder extra mycket. Robin är en användbar spelare som kan spela i många olika spelformer och som kommer bidra med sin erfarenhet både på & utanför isen, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

Lehtinen stannar i MoDo

Lassi Lehtinen kom till MoDo inför den här säsongen och den 24-årige målvakten har imponerat under sin första säsong i SHL. Han har fått chansen i 28 matcher och av dessa har MoDo vunnit tolv. Lehtinen har över 90 i räddningsprocent och nu står det klart att finländaren blir kvar i MoDo i ytterligare två säsonger.

"Vi är väldigt glada att kunna säkra Lassi för kommande två säsonger. Föreningen tror på honom och ser honom som en tillgång både på isen och vid sidan av isen", skriver MoDo Hockey på sin hemsida.

JONAS FORSBERG / BILDBYRÅN

Lassi Lehtinen blir kvar i MoDo.

... och Dichow blir kvar i HV71

En annan målvakt som skrivit på ett nytt kontrakt är HV71:s Frederik Dichow. Den danske burväktaren bytte Frölunda mot HV71 under den här säsongen och han har visat vilken skicklig målvakt han är efter klubbytet. Han har stått fem matcher i HV-tröjan och har på dessa snittat 1.62 i insläppta mål. Dansken har imponerat så pass mycket att HV71 har velat förlänga avtalet med honom. Det nyskrivna kontraktet gäller till våren 2026.

– Frederik har gjort det otroligt bra sedan han kom hit. En lugn och trygg målvakt som fortfarande är ung och har framtiden för sig. Väldigt kul att han är en HV-spelare även kommande år, säger HV71:s sportchef Kent Norberg.

Dahlström lämnar Oskarshamn

John Dahlström har tillhört IK Oskarshamn de sex senaste säsongerna, men han har inte spelat någon SHL-match med klubben den här säsongen. Efter att ha varit utlånad en tid till Växjö är det nu klart att Dahlström lämnar Oskarshamn permanent. Han har i stället skrivit på för allsvenska Djurgården.

Notiser från den gångna veckan

- I lördags fick hissades Christian Bäckmans tröja (nummer 5) i taket.

- Malmö och Färjestad möttes i veckan och på läktarplats fick vi se en härlig familjeduell.

- Timrå har fem raka segrar, och därmed har vi fått så mycket av Timråmålvakternas segerfirande den senaste tiden.

- Den här lobbpassningen från Alexander Lundqvist kan man se många gånger.

- Den gångna veckans 17 matcher sågs av sammanlagt 107 461 personer.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners