Ny bortaseger - Rögle halvvägs till final

Publicerad: 2024-04-07
#VLHRBK
Rögle tog idag andra raka bortasegern mot Växjö, och har kopplat ett ordentligt grepp om SM-semifinalen. Trots ett rejält skottövertag för hemmalaget var det Rögle som höll i den målmässiga taktpinnen matchen igenom, och till slut kunde vinna med 4-2.

Period 1

0-1 RBK 18:25 (EQ) 17 Simon Zether (1)
Assist: 22 Samuel Jonsson (1), 3 Michael Kapla (5)

Period 2

1-1 VLH 21:41 (EQ) 87 Robert Rosén (3)
Assist: 17 Gabriel Carlsson (1), 86 Joachim Blichfeld (1)

1-2 (EQ) RBK 22:53 27 Linus Sjödin (1)
Assist: 56 Adam Engström (3), 21 Henry Bowlby (1)

Period 3

1-3 RBK 41:09 (EQ) 15 Simon Ryfors (1)
Assist: 91 Adam Tambellini (1), 28 Anton Bengtsson (3)

2-3 VLH 41:37 (EQ) 86 Joachim Blichfeld (1)
Assist: 45 Noah Östlund (1), 21 Brian Cooper (3)

2-4 RBK 59:47 (EQ) 8 Linus Sandin (4)
Assist: 12 Brady Ferguson (3)

Efter en lite trevande start satte Växjö ett ordentligt tryck mot Rögle efter några minuters spel. Det var chanser, stolpskott och powerplay. Men lugnt och tryggt längst bak stod Christoffer Rifalk och räddade allt (med hjälp av stolpen). Rögle lyckades så småningom jämna ut spelet, och mittdelen av perioden präglades av gruff, utvisningar och svallande känslor. Mot slutet av perioden kom målet, och då var det gästerna som gjorde det. Simon Zether hittade en position framför kassen och lyckades styra in ett hårt inspel från sarghörnet över axeln på Emil Larmi.

Den andra perioden fick en sprakande start. Först styrde Robert Rosén skickligt in kvitteringen, men bara dryga minuten senare svarade Linus Sjödin för samma sak och vips var det 1-2. Efter det var det som om båda lagen bestämde sig för att täppa till bakåt, för det dröjde länge innan det dök upp fler högkaratiga chanser. När de kom var det bortalaget som skapade dem. Först bröt Anton Bengtsson ett uppspel och kom fri, sen var det Michael Kapla som fick ett jätteläge efter en retur, men båda gångerna kom Emil Larmi upp med stora räddningar för sitt Växjö. Hemmalaget hade svårt att skapa klara lägen, men när Joel Persson följde med upp blev det öppet på bortre sidan, men hans låga skott överlistade inte Christoffer Rifalk.

Den tredje perioden bjöd på en likadan - fast omvänd - öppning som den andra: Två snabba mål, ett av vardera lag. Men det var Rögle som slog till först den här gången. I en snabb spelvändning hittade Adam Tambellini över till Simon Ryfors som var klinisk i avslutet till 1-3. Mindre än halvminuten senare forcerade Joachim Blichfeld in den så viktiga reduceringen när han rakade in sin egen retur. Det hettade sedan till igen när mer än halva perioden var spelad. Robert Rosén fick ett jätteläge framför mål, varpå Växjö fick powerplay - och där var Rodrigo Abols millimeter från att styra in 2-4 men pucken gick i insidan av stolpen och ut. Växjö plockade målvakten på slutet och fick till ett visst tryck, men i stället för kvittering kunde Linus Sandin åka in med 2-4 i tom kasse.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Vi beter oss som förlorare i många situationer idag, vi är frustrerade. Det ger dem energi, vi måste bli proffsigare och fokusera på att spela hockey i stället, sa en besviken Joel Persson till TV4 efter matchen.

– Vi har så kul när vi spelar hockey just nu. Även om Växjö har förstaperioden har vi tålamodet, och till slut tappar de det och vi kan ta hem det. Man märker att de blir griniga och tappar tålamodet. Våra fans tar över helt, all eloge till de som åker hit och hejar fram oss till dagens vinst, sa en nöjd Simon Ryfors.

- Rögle tog sin elfte raka seger, varav de åtta senaste i SM-slutspelet.

- Växjö förlorade två raka hemmamatcher för första gången sedan november 2022.

- Simon Zether gjorde sitt första mål för Rögle.

- Linus Sjödin gjorde sitt första slutspelsmål i sin 30:e slutspelsmatch.

- Christoffer Rifalk har nu spelat 14 raka matcher där han släppt in två mål eller färre.

- Marcus Sylvegård har nu spelat tolv raka matcher utan att göra mål.