FANTENBERG REDO FÖR COMEBACK: "FINNS INGA GENVÄGAR TILL ATT DET SKA VÄNDA"

Publicerad: 2023-10-05
Intervju
En tumskada har hållit Oscar Fantenberg borta från säsongsinledningen – men till kvällens match mot Malmö är LHC-kaptenen tillbaka. Här berättar han om hur det har varit att stå vid sidan av, vilken rehabövning han är mest less på samt ger sin syn på värvningen av Lance Bouma.

Sex matcher på schemat i kväll och det är flera profiler som är tillbaka på isen. I Rögle gör stjärnforwarden Dennis Everberg comeback efter skada. Olli Palola väntas debutera för sin nya klubb IK Oskarshamn, Växjö har plockat in Adam Brodecki och även Linköping får förstärkning i kväll. Lagkaptenen Oscar Fantenberg är nämligen redo igen efter tumskadan han ådrog sig på försäsongen.

– Skönt att spela igen för det är rätt segt att stå vid sidan. Att spela hockey är ju ändå det jag är här för att göra. Det ska bli jättekul, säger Fantenberg efter att ha genomfört onsdagens träning utan några bakslag.

"Försökt se det positivt"

För LHC-kaptenen är det andra säsongen i rad som han blir lite störd av skador. Förra säsongen missade han tio matcher och nu har han alltså fått följa östgötarnas sju första matcher från sidan.

– Klart man är less på det här, men samtidigt försöker jag att se det positivt, att det här inte hände i januari och att jag missade slutet av säsongen. Nu missade jag sju matcher, vilket inte är jättemycket. Men det är så klart ändå segt att vara skadad, särskilt när jag var det förra året också. Det är inte alla dagar man är jättesugen på att bara åka en massa skridskor och samtidigt missa alla matcher. Det är något jag har fått kämpa med vissa perioder, men överlag har det gått ganska bra på.

Vilken övning är du mest less på som du har kört under rehabperioden?
– Att bara åka skridskor. Det är jobbigt mentalt att veta att man bara ska åka en massa skridskor till det att man är helt slut, speciellt när man inte åker med någon puck eller är med på en vanlig träning. Nu skulle jag bara åka skridskor för att ha lite flås när jag kommer tillbaka. Men jag har fått intala mig att det är något som måste göras, säger han.

"Finns inga genvägar till att det ska vända"

Fantenberg har fått se sitt Linköping ta två segrar samt förlora fem matcher och med sina sju poäng är Linköping för tillfället tolva i tabellen.

– Att stå vid sidan är svårt för man vill så mycket, men man kan inte påverka någonting. Klart att jag har försökt att hjälpa till så mycket jag kan, men samtidigt kan man inte göra mer än att prata när man är skadad. 

Hur är stämningen i laget skulle du säga?
– Klart att det blir lite frustration. Många vill mycket, men det har inte gått som vi har velat. Det finns inga ursäkter eller genvägar till att det ska vända. Vi får prata ihop oss och fokusera på nästa match. Men klart att det finns lite frustration. Alla i laget vill att det ska gå bättre än var det har gjort. Förhoppningsvis vänder det redan nu mot Malmö, säger LHC-kaptenen.

Om du får plocka ut en grej du vill se att ni förbättrar mot Malmö, vad skulle det vara?
– Svårt att säga en grej, men gör vi lite fler skitmål tror jag att det kan vända snabbare. Jag tror att vi ska försöka få in lite fler folk på mål. Man får inga enkla mål om man åker runt i hörnen. Det är något jag skulle vilja se mer av. Får vi in lite enkla mål kan nog det lyfta spelet överlag.

CHRISTIAN ÖRNBERG / Bildbyrån

Gillar värvningen av Bouma

Med tanke på den tuffa starten på säsongen valde Linköping i veckan att förstärka laget med Lance Bouma, 33. Den 188 centimeter långe och 94 kilo tunge forwarden har spelat tre raka säsonger i SHL, för Oskarshamn och Malmö. På meritlistan finns även 357 NHL-matcher.

– En stor, stark forward, som bidrar med tyngd och fysik. En spelare som sätter sig i respekt i sarghörnen. Det är ingen man enkelt flyttar på. Det blir nog bra att få in lite attityd. Lite som jag var inne på tidigare har vi kanske inte drivit mot mål fullt ut och det är något han står för. Det ska bli kul och intressant att se honom hos oss, säger Fantenberg.

Bouma kommer dock inte till spel i kvällens match mot Malmö.

Här finns en längre intervju med Oscar Fantenberg, där han svarar på 20 frågor.

Fyra spelare som är tillbaka till kvällens omgång

Oscar Fantenberg
Position: Back
Klubb: Linköping HC
Kommentar: Lagkapten i Linköping som betyder väldigt mycket för laget. Ett bevis på det är att han förra säsongen snittade 24:17 minuters istid per match – mest i hela ligan.

Dennis Everberg
Position: Forward
Klubb: Rögle BK
Kommentar: En av Rögles viktigaste spelare. Är inne på sin femte raka säsong i klubben och under karriären har han gjort 155 poäng på 271 SHL-matcher.

Olli Palola
Position: Forward
Klubb: IK Oskarshamn
Kommentar: Tillbaka i svensk hockey igen. Har tidigare spelat i Växjö (2016/17), Rögle (2020/21) och förra säsongen avslutade han i Timrå. Har snittat 0.76 poäng/match i SHL. Har skrivit på ett korttidskontrakt med Oskarshamn.

Adam Brodecki
Position: Forward
Klubb: Växjö Lakers
Kommentar: Vann SM-guld med Växjö 2018. Har därefter spelat i Linköping, Brynäs, Malmö, Jyp (Finland) samt Rytiri Kladno (Tjeckien). Är nu tillbaka i Växjö, och även han har skrivit på ett korttidskontrakt. 

Här är kvällens sex matcher

Timrå IK-Färjestad BK
Linköping HC-Malmö Redhawks
Frölunda HC-Örebro Hockey
HV71-Växjö Lakers
IK Oskarshamn-Skellefteå AIK
Rögle BK-Luleå Hockey

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners