Experten: Så slutar åttondelsfinalerna

Publicerad: 2024-03-14
Slutspel
I kväll inleds slutspelet med åttondelsfinalerna Rögle-Timrå samt Örebro-Luleå. Här ger SVT:s expert Jonas Andersson sin syn på matchserierna, tippar utgången på åttondelarna samt berättar vilket av dessa fyra lag han tror har störst chans att gå långt i slutspelet.

Upplösningen på SHL:s grundserie blev minst sagt dramatiskt, i alla fall när det kom till kampen om den sista slutspelsplatsen. Till slut knep Örebro tiondeplatsen, vilket gör att de ställs mot Luleå och i den andra åttondelsfinalen möts Rögle och Timrå. Att både Timrå och Luleå hamnar i åttondelsfinal överraskar SVT:s expert Jonas Andersson. Inför säsongen hade han trott att båda klubbarna skulle hamna högre upp i tabellen.

– Det är två lag som har underpresterat sett till vilka trupper de har den här säsongen. Timrå har varit upp och ner, men deras forwardssida är exceptionellt bra, med Filip Hållander som verkligen kommit igång nu på slutet. Däremot tror jag att de är för tunna defensivt för att gå långt. Luleå var ett stolpskott från att slå ut Växjö förra säsongen och de har ett spel som passar slutspelshockey, med ett starkt försvarsspel. Sedan har de haft förtvivlat svårt att göra mål i fem mot fem och det gör att även om de släpper in få mål, så vinner de ändå inte matcher. Men får de till ett bra målvaktsspel och med Omarks spets räkna jag inte bort Luleå. Även om Luleå har förlorat alla matcher mot Örebro den här säsongen håller jag Luleå som favorit i den serien, säger Andersson.

Inte heller Örebro eller Rögle har lyckats motsvara förväntningarna många hade på dem inför säsongen, men nu har de lyckats ta sig till slutspel.

– De ska i ärlighetens namn vara glada att de slipper kvala. Med det sagt har de nu allt att vinna. Dessutom börjar de på hemmaplan och blir det en hemmavinst direkt, så ser det plötsligt ganska trevligt ut, säger Jonas Andersson.

Tror Luleå skulle ha chans att skaka Växjö

Även om Rögle har haft en tung säsong är det Ängelholmslaget som har bäst form av dessa fyra lag, med tre raka segrar. Samtidigt som åttondelsmotståndaren Timrå har förlorat sex av sina sju senaste matcher. Så frågan är om det kommer att spela någon roll när vi nu går in i slutspel, eller om det blir något av en omstart i slutspelet?

– Rent spelmässigt är det extremt sällan du ser en transformering, att ett lag går från att inte lyckas alls till att göra succé. Jag kan knappt komma på ett sådant exempel i modern tid. Så det är svårt att ändra lagmässigt. Däremot är det lättare på individnivå. Väl i ett slutspel kan du får bort ett ok från axlarna och nollställa på något sätt. Du vet att ett bra slutspel kan rädda säsongen lite för dig själv, säger Andersson.

Vilket av dessa lag tror har bäst chans att gå långt i slutspelet?
– Man ska ha med sig att vi historiskt måste backa till säsongen 2016/17 för att hitta ett lag som spelade åttondelsfinal och sedan tog sig förbi en kvartsfinal, när Malmö gjorde det. Det blir inte lätt för de här lagen att möta Färjestad eller Växjö, förutom om Luleå tar sig vidare. Då får de möta Växjö och Luleå har hittat ett recept på hur man ska spela mot Växjö. De var ett stolpskott från att slå ut Växjö i slutspelet förra året och har vunnit tre av fyra grundseriematcher mot Växjö den här säsongen. Därför anser jag att Luleå är det lag som har bäst chans att gå långt av åttondelsfinalslagen, säger Jonas Andersson.

Jonas Anderssons tippar åttondelsfinalerna

Örebro-Luleå 0-2
Kommentar: ”Till slut är det spetsen som avgör till Luleås favör. De har också spelat en slutspelshockey sedan dag ett, med en tajt defensiv. Av de här två lagbyggena gillar jag Luleås mycket mer. De har spelare som levererat i slutspel tidigare och det finns helt klart sparkapital där.”

Rögle-Timrå: 1-2
Kommentar: ”För mig är den här serien helt oviss. Det som talar för Rögle är att de trots allt har toppspelare som har underpresterat kraftigt. Nu kan de få en omstart och då bör spelare som till exempel Rodrigo Abols, Daniel Zaar och Adam Tambellini kunna kliva fram. Det som däremot talar för Timrå är att de har en topp sex-forwardssida som få, om ens något SHL lag kan mäta sig med. De är även bättre än Rögle i spel fem mot fem och det tillsammans med hemmaplansfördelen gör att de till slut vinner serien."

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners