VECKANS SHL - NYHETERNA FRÅN DEN GÅNGNA VECKAN

Publicerad: 2023-10-30
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Anthony Greco skrivit på för Linköping och tre spelare har förlängt sina kontrakt.

Greco tillbaka i SHL – klar för Linköping

Anthony Greco, 30, spelade i Frölunda förra säsongen, men han har inte tillhört någon klubb i början av den här säsongen. Men nu är det klart att han återvänder till SHL. Den skridskostarke amerikanen har skrivit på för Linköping och avtalet räcker den här säsongen.

– Anthony är en vansinnigt snabb ishockeyspelare som gjorde det väldigt bra ifrån sig i Frölunda förra säsongen där han var målbäst sett över säsongen. Han är framförallt en spelare som kan skapa väldigt mycket chanser på egen hand, mycket tack vare sin skridskoåkning, säger LHC:s sportchef Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Greco noterades för 25 poäng, varav 13 mål, förra säsongen. Det följde han upp med åtta poäng på 13 slutspelsmatcher. Tidigare i karriären har han gjort 360 matcher i AHL samt två i NHL.

Oskarshamn plockar in en forward

Precis som Linköping har Oskarshamn stärkt forwardssidan. Smålänningarna har skrivit kontrakt med Austin Wagner. En 26-årig kanadensare, som förra säsongen spelade sju NHL-matcher med Chicago Blackhawks. Totalt har han gjort 178 matcher i världens bästa liga.

–  I Austin får vi en spelare som är snabb på skridskorna och hårt arbetande. Han kan spela både som center och på en kant och vi får se hur vi kan nyttja honom i vårt sätt att spela, säger Oskarshamns GM Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller resten av säsongen.

Näslund stannar i Frölunda – och Hasa skriver a-lagskontrakt

Frölunda och den assisterande tränaren Kristofer Näslund är överens om att förlänga samarbetet. Näslund hade ett kontrakt som gick ut efter den här säsongen, men nu står det klart att han stannar i tre säsonger till – till våren 2027.

– Det var det jag helst ville. Och en skön signal att få, det betyder ju att föreningen tycker att jag gör ett bra jobb, säger Kristofer Näslund till klubbens hemsida.

Näslund kom till Frölunda från BIK Karlskoga inför säsongen 2018/19 och gör nu alltså sin sjätte säsong i rad i Göteborgsklubben. Under sin tid i Frölunda har han varit med och vunnit ett SM-guld samt två CHL-titlar.

Mer Frölunda: Noah Hasa, 20, har haft ett rookiekontrakt med Frölunda, men nu har det gjorts om till ett seniorkontrakt – och det nya avtalet sträcker sig över ytterligare två säsonger.

– Noah är en kille från vår egen akademi som vi tror på framöver. Han har en stark karaktär och driv och tar steg varje dag, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

MICHAEL ERICHSEN / Bildbyrån

Noah Hasa stannar i Frölunda till 2026.

Tre spelare har förlängt sina avtal

Gustav Backström debuterade i Örebros a-lag säsongen 2013/14 – och där har han blivit kvar sedan dess. Backström står noterad för 357 SHL-matcher och fler kommer det att bli. För den 28-årige backen är klar för fyra nya år med Örebro. Det betyder att han stannar i Närkeklubben till 2027/28.

– Först och främst är vi väldigt glada över att kunna skriva ett längre avtal med Backis. För oss är det viktigt att fortsätta arbeta med kontinuitet och Backis är en spelare som har varit med på hela den här resan som vi har gjort som klubb. Vi gillar verkligen det vi har sett från Backis under inledningen av säsongen och med sitt pålitliga samt uppoffrande spel vet vi vad vi får från honom varje dag, säger Örebros sportchef Johan Hedberg.

JOHAN BERNSTRÖM / Bildbyrån

Gustav Backström blir kvar i Örebro till 2028.

Även Johan Södergran har förlängt sitt avtal, men med MoDo. Han var med och spelade upp klubben i SHL i våras och har inlett den här säsongen på ett bra sätt. Så bra att MoDo velat förlänga kontraktet med honom. Den 23-årige forwarden och MoDo är överens om ett nytt tvåårskontrakt. Det nya avtalet sträcker sig till 2026.

Thomas Berg-Paulsen har också skrivit på ett nytt kontrakt. Han har gjort fyra mål på de 14 första matcherna och redan nu ville alltså Malmö förlänga med norrmannen. Det nya kontraktet gäller till våren 2026.

– Thomas har redan på sin korta tid i föreningen satt avtryck både på och utanför isen. Thomas står för exakt de sakerna vi vill att en spelare ska stå för där han är ett föredöme på hur han sköter de dagliga vanorna. Han har en sökande attityd och vill ständigt bli bättre och jobbar stenhårt varje dag för att utvecklas som spelare och hjälpa laget till att vinna hockeymatcher, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

MoDo-duo lånas ut

Daniel Mannberg var med och spelade upp MoDo i SHL, men han har inte spelat en enda match i högstaligan den här säsongen. Nu står det klart att han lånas ut till Boden i HockeyEttan resten av säsongen.

MoDo lånade även ut Emil Wahlberg den gångna veckan. Han har spelat två matcher med AIK.

Notiser från den gångna veckan

- Mattias Sjögren fick tröjan hissad i Catena Arena i lördags, och han blev det sjunde spelaren i klubbens historia att få sin tröja hissad. Här kan ni se hur det såg ut.

- Det var celebert besök på vissa arenor i lördags. Eller vad säger ni om de tidigare storspelarna vi ser i detta klipp?

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners