LUNDQVIST INFÖR EXPERTDEBUTEN: "KÄRLEKEN TILL HOCKEYN FINNS KVAR"

Publicerad: 2023-10-06
Intervju
Joel Lundqvist är tillbaka i SHL-bubblan – men nu som expert i TV4. I morgon gör han sin första sändning. ”Kärleken till hockeyn finns kvar och det här är ett roligt sätt att fortsätta följa sporten på nära håll” säger Lundqvist i ett samtal om livet efter karriären, de största utmaningarna med sitt nya jobb och att tv-expertsdebuten infaller samma dag som Frölundas Roger Rönnberg gör sin 700:e SHL-match som huvudtränare.

I morgon inleds ett nytt kapitel i Joel Lundqvists 41-åriga liv. Då gör han nämligen sin första sändning som studioexpert i TV4:s SHL-sändningar.

– Självklart känns det kul. Jag är ny på jobbet och är lite spänd på vad det kan ge. Lite nervositet är det ändå nu när jag är på andra sidan, säger han.

Hur har förberedelserna sett ut?
– Jag har följt ligan lite allmänt och sett matcher. Som spelare var jag aldrig någon som pluggade in en massa spelare eller grottade ner mig i statistik. Jag kommer nog mer att se den stora bilden, hur man som lag presterar. Det är mer de bitarna jag kommer att trycka på och utgå från. Jag ska försöka sätta mig in i hur processerna ser ut i lagen, boroende på hur det går, säger Lundqvist, vars expertdebut har dröjt något eftersom han den senaste tiden varit och spelat in Mästarnas Mästare i SVT.

"Redo för nya utmaningar"

Förra säsongen blev Joel Lundqvists sista som aktiv hockeyspelare. Därmed är det här första hösten för honom på väldigt, väldigt länge där det inte har varit fokus att komma i så bra form så möjligt inför en seriepremiären och en lång säsong.

– Det har faktiskt känts bra. Jag har känt mig klar och redo för nya utmaningar i livet. Jag visste ändå inte hur det skulle kännas när det drog igång med tanke på att det har varit en så stor del av mitt liv. Men känslan att det här är rätt har bara förstärks hela vägen, från att de drog igång i augusti till där serien är nu. Jag känner att det är en ny tid. Det som har varit har varit. Det kommer nya rutiner framåt i livet, säger Lundqvist.

Var du orolig att du inte skulle känna att beslutet blev rätt?
– Orolig vet jag inte. Jag var trygg i mitt beslut, men samtidigt visste man inte om suget skulle komma efter sommaren, men det har det inte gjort. Det kommer säkert lite när de stora matcherna kommer och slutspelet börjar. Då får jag nog lite puls när jag går in i arenorna, säger Lundqvist.

Nya rutiner sa du, har du börjat ruta in livet eller håller du kalendern mer flytande? 
– Det är under inlärning höll jag på att säga. Det är mycket nytt. Jag har kört igång med lite föreläsningar (med fokus på ledarskap) i veckan och lite tv på det. Jag är hockeytränare för grabbens lag också. Det är många nya rutiner som ska sätta sig i det nya vardagslivet. Allt har kanske inte satt sig än, säger Lundqvist.

Hur gamla är killarna som du tränar?
– De är tolv år.

Då börjar det bli lite taktik då?
– Äh, det är bara in och köra, säger han och skrattar.

MICHAEL ERICHSEN / Bildbyrån

Joel Lundqvist tackade för sig som hockeyspelare efter den gångna säsongen.

Går in ödmjukt i den nya rollen

Joel Lundqvist kan se tillbaka på en karriär som innehöll fyra SM-guld, 134 NHL-matcher, tre VM-guld, fyra CHL-titlar och 915 SHL-matcher. Redan i början av februari 2023 meddelade Lundqvist att han skulle lägga skridskorna på hyllan efter säsongen. Den 30 augusti kom sedan pressmeddelandet från TV4 som hade rubriken: ”Legendaren Joel Lundqvist ny hockeyexpert på TV4”.

Hur lång betänketid behövde du när du fick frågan?
– Det var ett tag. För jag behövde landa i vad jag ville göra framåt på olika sätt. Det var inte bara att hoppa på. Det här blir en del av mitt liv. Det handlade om han få ihop en helhet. Det tog ett par månader innan jag landade i detta.

Vad var det som gjorde att du ville hoppa på expertjobbet?
– Först behövde jag distansera mig lite och fundera mig på vad jag ville. Det känns kul att kunna göra lite olika saker, men att hockeyn fortfarande är en viktig del. Kärleken till hockeyn finns kvar och det här är ett roligt sätt att fortsätta följa sporten på nära håll. Dessutom känns det kul att vara en del av TV4-teamet, bra medarbetare. Det känns inspirerande och roligt. Samtidigt som jag får tid att göra andra saker. Den kombinationen lockade.

Vilka ser du som de största utmaningarna med expertjobbet?
– Jag går in ödmjukt och ska lära mig allt höll jag på att säga, vad som funkar och inte funkar. Jag kan bara utgå från mig själv, vad jag hör och ser och sedan ska jag vara ärlig i det – oavsett vem det är eller vilket lag det handlar om. Jag har hela tiden fått frågan hur det blir att prata om och kritisera Frölunda. Frölunda kommer att vara som alla andra lag. Det är ändå en förutsättning när man tar ett sådant här jobb och det känner jag mig bekväm med. De ska få beröm när de gör något bra, men finns det något som de kan göra bättre kommer jag att stå för det. Det går åt båda hållen, säger Lundqvist som spelade samtliga 915 SHL-matcher i Frölunda.

De tio sista säsongerna där hade han Roger Rönnberg som huvudtränare och lördagen blir speciell även för honom. För medan Joel Lundqvist gör sin första sändning som tv-expert gör Rönnberg sin 700:e SHL-match som huvudtränare.

– Oj. Det är stort. Han har tuggat på. Han har skrikit sig hes många gånger, och kommer att göra det några gånger till, haha. Det är en fantastisk siffra. Och att han har varit kvar i en och samma klubb så länge är få förunnat. Han har gjort det väldigt bra, säger Lundqvist.

Vad ser du som den mäktigare milstolpen, din första expertsändning eller hans 700:e match?
– Haha, jag är ny på jobbet och han han jobbat över lång tid så han får den. 700 är stort. Jag får göra några år innan jag kan utmana, men jag glad att köra igång. Det ska bli väldigt kul, säger Lundqvist.

Matcherna som spelas under lördagen

Timrå IK-Linköping HC
Leksands IF-HV71
Rögle BK-IK Oskarshamn
Malmö Redhawks-Luleå Hockey
MoDo Hockey-Frölunda HC
Örebro Hockey-Färjestad BK
Växjö Lakers-Skellefteå AIK

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners