Skellefteåtalangen närmar sig Jonssons målrekord: "Gudomlig spelare"

Publicerad: 2023-12-14
Rekordet
I 44 år har Tomas Jonsson haft rekordet som den juniorback som har gjort flest mål under en SHL-säsong. Nu är den förre storbackens notering på väg att slås av Skellefteås Axel Sandin Pellikka. ”Det är en gudomlig spelare. Jag hoppas att han slår rekordet”, säger Tomas Jonsson.

Säsongen 1977/78 smällde Tomas Jonsson, som då skulle fylla 18 år, in nio mål på 35 SHL-matcher för sitt MoDo. Säsongen därpå gjorde Falusonen hela elva mål från sin backplats, och det skulle visa sig bli en väldigt svårslagen notering för en juniorback.

För på de 44 år som har gått sedan dess har ingen lyckats överträffa den siffran. Nils Lundqvist har också gjort elva mål som junior, men han gjorde det på 45 matcher att jämföra med Jonssons 34.

Vid sidan om Jonsson och Lundqvist är Håkan Nordin, i Färjestad i början av 80-talet, de enda juniorbackarna som noterat tvåsiffrigt i målkolumnen under en säsong.

Blivande NHL-stjärnor som Rasmus Dahlin (9 mål), Nicklas Lidström (8 mål) och Victor Hedman (7 mål) nådde inte hela vägen fram.

Tomas Jonssons rekord blir än mer imponerande med tanke på att han gjorde sina elva mål som 18-åring, där han alltså hade ytterligare en säsong som junior framför sig

– Det är ett gammalt rekord. Jag visste inte om det förrän att jag läste det i någon tidning. Med tanke på hur många bra juniorer som vi har haft i den här ligan är det lite förvånande att ingen har slagit det tidigare, säger Jonsson.

Hyllningen: "Gudomlig spelare"

Nu tyder dock det mesta på att Jonsson inom en rätt snar framtid kommer att få se sig passerad där uppe i toppen. För Skellefteås succéback Axel Sandin Pellikka, 18, har gjort nio mål på 25 matcher.

– Jag har sett honom i några matcher och det är en gudomlig spelare. Väldigt duktig med puck. Jag hoppas att han tar rekordet. Det hoppas jag verkligen, säger Jonsson.

Du har sett honom live några gånger?
– Ja, jag har sett honom när Skellefteå har varit här i Leksand. Jag såg honom redan för något år sedan när han åkte runt i gallermask och man såg redan då att han hur mycket hockey han har i sig.

Vad är det du gillar med Sandin Pellikka?
– Han  vågar hålla i pucken, han vågar slå lite svårare passningar. Han har full koll på det han gör, säger Jonsson.

Bildbyrån

Jonsson, som har vunnit SM-guld, VM-guld, OS-guld samt två Stanley Cup, står noterad för 13 säsonger i SHL och faktum är att hans elva mål från 1979 är hans målbästa notering. Han tangerade den siffran 1989/90, men på fler spelade matcher.

Så vad var det som gjorde Jonsson så lyckosam 1978/79?

– Vi tränade otroligt bra i MoDo då och jag spelade i en bra femma (Ulf Ingvarsson, Lars Molin, Per Lundqvist samt Roger Lindström) .Så jag hade mycket hjälp. Ulf Ingvarsson var defensivt duktig vilket gjorde att jag fick härja rätt fritt i det offensiva spelet, säger Jonsson.

Hur länge han får ha kvar sitt målrekord för juniorbackar återstår att se. Men troligen kommer det inte att slås under 2023, för Sandin Pellikka ska spela JVM för Sverige. 

– Svårt att gissa hur många mål Sandin Pellikka kommer att göra, men jag tror i alla fall att han tar rekordet. Nu ska han visserligen spela junior-VM och ibland kan det var lite jobbigt när man kommer tillbaka därifrån. Men han kommer att ta rekordet. Det är jag helt övertygad om, säger Jonsson.

Vill du läsa mer om Tomas Jonsson? Här finns en längre intervju med den förra Tre Kronor-backen, som publicerades på SHL.se för några år sedan.

Flest mål av en juniorback under en SHL-säsong

1. Tomas Jonsson, MoDo 1978-79 34 matcher, 11 mål
2. Nils Lundkvist, Luleå 2019-20, 45 matcher, 11 mål
3. Håkan Nordin, Färjestad 1980-81, 36 matcher, 10 mål
4. Axel Sandin Pellikka, Skellefteå 2023-24, 25 matcher, 9 mål
5. Tommy Albelin, Djurgården 1983-84, 30 matcher, 9 mål
6. Ulf Samuelsson, Leksand 1982-83, 33 matcher, 9 mål
7. Tomas Jonsson, MoDo 1977-78, 35 matcher, 9 mål
8. Dick Tärnström, AIK 1994-95, 37 matcher, 8 mål
9. Nicklas Lidström, Västerås 1989-90, 39 matcher, 8 mål
10. Albert Johansson, Färjestad 2020-21, 44 matcher, 8 mål

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners