"MED OSCAR LINDBERG FINNS EN ANNAN SPETS I LAGET"

Publicerad: 2023-08-29
Lagpresentation
Skellefteå AIK ska försöka förvandla silvret förra säsongen till guld den här. Nyckeln enligt Arvid Marklund, sportchef på Norran, blir att höja högstanivån när det närmar sig avgörandet. ”Skellefteå var lite trubbiga i finalserien förra säsongen, men med Oscar Lindberg finns det en annan spets i laget”, säger han.

Nio säsonger har gått sedan Skellefteå senast vann guld. Under åren som har gått sedan dess har klubben spelat tre SM-finaler – men förlorat samtliga. Förra säsongen var det Växjö som blev ett för svårt motstånd i finalen. Nu laddar västerbottningarna för revansch, och de gör det med till stor del samma trupp som förra säsongen.

– Precis som under de senaste åren är många spelare kvar. Stommen är väldigt bra och de kan bygga vidare där de slutade i fjol, säger Arvid Marklund.

Målvaktssidan är densamma som förra säsongen, det vill säga att Linus Söderström och Gustaf Lindvall bildar målvaktspar. Dessutom har de rutinerade David Rautio på korttidskontrakt till den 9 september.

– Eftersom Söderström blev utsedd till SHL:s bäste målvakt och spelade i landslaget förra säsongen samtidigt som Lindvall var borta på grund av skada är det Söderström som startar nummer ett. Sedan kommer de att få slåss om förstaspaden till slutspelet, men initialt är det Söderström som förstemålvakt, säger Marklund.

Joakim Lindström har avslutat karriären

På backsidan har Linus Högberg försvunnit till Frölunda, men ingen back har hämtats in. Där hoppas Skellefteå att talangerna Axel Sandin Pellikka och Elias Salomonsson ska kunna ta större roller den här säsongen. 

Framåt får Skellefteå klara sig utan Joakim Lindström, som har bestämt sig för att lägga av. Under karriären snittade Lindström 0.78 poäng per SHL-match och två gånger vann han SHL:s poängliga.

– Jag tror att tappet av Lindström betyder extra mycket med tanke på att Oscar Möller är sjukskriven (utmattningssyndrom) samtidigt. De två har stått längst fram i ledet och satt kulturen i Skellefteå AIK under lång tid. Alla kring laget har lyft fram hur viktiga Möller och Lindström har varit för att sätta standarden, med att träna extra och så vidare. Att ”Jocke” försvinner tror jag betyder mycket i den rollen. På isen var han lite på väg nedåt, även om han fortfarande kunde göra avtryck där med, säger Marklund.

Precis som han är inne på får Skellefteå AIK även klara sig utan Oscar Möller tills vidare och i hans frånvaro har Jonathan Pudas tagit över kaptensrollen.

– Det tycker jag är helt rätt. Med tanke på det som hände med Möller var det ett självklart val. Pudas har varit någon form av vice lagkapten de senaste åren. Han är en kulturbärare och är bra på att föra sig i media. Han känns som rätt val på alla plan, säger han.

Med Möller och Lindström borta sätter Arvid Marklund ett frågetecken kring Skellefteå AIK:s ytterforwardssida.

– Utöver Jocke Lindström och Oscar Möller skadade sig dessutom nyförvärvet Anton Heikkinen mot MoDo och det är osäkert hur länge han blir borta. Forwardssidan är inte alls dålig, men just nu är det där som luckorna finns. Klubben letar nyförvärv där och det blir viktigt att de hittar rätt, säger han.

Ett annat potentiellt frågetecken är hur laget hanterar uppståndelsen som blev kring värvningen och brytningen med Kenny Agostino.

– Det är någonting som kommer att leva med Skellefteå hela säsongen. Det kommer att påminnas från motståndarfansen och ledningen kommer säkert att få frågor om det då och då. Även om det säkert mattas av under säsongen. De gjorde ett misstag, och alla kan göra fel, men nu får Skellefteå AIK gå framåt och sedan får vi se hur fans och andra tar det vidare, säger Arvid Marklund.

"SHL:s kanske bästa centersida"

Om vi går över till utropstecken kring Skellefteå AIK:s trupp är centersidan en sådan. Kvar finns sedan förra året både Pär Lindholm och Jonathan Johnson, som båda spelade i Tre Kronor förra säsongen. Till det har klubben adderat Oscar Lindberg, som är tillbaka efter tio år utomlands. Han återvänder med en meritlista som bland annat innehåller två VM-guld samt över 250 NHL-matcher.

– Med Oscar Lindberg har Skellefteå SHL:s kanske bästa centersida. Kan man sätta Jonathan Johnson, Pär Lindholm eller Oscar Lindberg som tredjecenter förstår man hur väl rustat det är där.

Hur bra är Oscar Lindberg?
– Han ser ruggigt bra ut. Jag tror att han kan göra 50 poäng eller fler. Han ser sjukt sugen ut och det syns på honom att han har velat komma hem. Han kommer inte hem för att varva ner, utan han vill visa vilken toppspelare han är. Han är den som driver laget på isen skulle jag säga. Som jag ser det är det SHL:s bästa värvning tillsammans med Henrik Tömmernes, sett till ålder och kapacitet, säger Arvid Marklund.

Jörgen Bergkvist

Återvändaren Oscar Lindberg får en nyckelroll i Skellefteå den här säsongen.

Vad anser du Skellefteå behöver förbättra jämfört med förra säsongen för att nå hela vägen den här gången?
– Det är det sista lilla som behövs. Skellefteå har kanske haft den högsta lägstanivån de senaste åren, men när det väl brunnit till har de inte kunnat sätta in den sista pushen. Mot Växjö blev de neutraliserade. Det kanske behövs någon som går i bräschen, kanske kör över en spelare eller kan bryta mönster på något annat sätt. Skellefteå har kanske varit lite för trubbiga framåt i finalserien mot Lakers.

Finns det risk att det blir så igen med tanke på att du lyfte fram forwardssidan som frågetecknet?
– Absolut, men med Oscar Lindberg finns det en annan spets. Men de här sista forwardsvärvningarna som Skellefteå ska göra kan mycket väl avgöra om Skellefteå blir ett topplag eller ett guldlag. Det finns ett frågetecken absolut. Men jag tycker att man med säkerhet kan säga att Skellefteå blir ett topplag med tanke på stabiliteten de har, men för att de ska ta steget till guld behövs den sista pricken över i:et.

Arvid Marklund tippar Skellefteå AIK:s...

…poängkung: ”Oscar Lindberg.”

…assistkung: ”Jonathan Johnson.”

…målkung: ”Det skulle vara någon som inte har kommit in än, men jag säger Rickard Hugg.”

…största överraskning: ”Svår. Axel Sandin Pellikka är ingen överraskning om han gör det bra. Därför säger jag Simon Robertsson.”

…MVP: ”Oscar Lindberg tillsammans med nye lagkaptenen Jonathan Pudas.”

…bästa värvning: ”Oscar Lindberg. Svårt att säga något annat.”

…tabellposition: ”Tvåa.”

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners