VECKANS SHL – NYHETERNA FRÅN DEN GÅNGNA VECKAN

Publicerad: 2023-08-07
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Skellefteå värvat två spelare, Bobby Nardella har skrivit på för HV71 och Joakim Lindström har bestämt sig för att sluta med ishockey.

Joakim Lindström slutar

I fredags kom beskedet att Joakim Lindström väljer att lägga skridskorna på hyllan och han gör det som en av de poängstarkaste spelarna i SHL:s historia. Lindström har gjort 517 poäng i SHL – endast fem spelare har gjort fler. På meritlistan finns även två SM-guld, fem SM-silver och två gånger har han blivit SHL:s poängkung. Dessutom har Lindström tilldelats Guldhjälmen tre gånger.

 Jag är glad över den karriär som jag haft. Samtidigt är jag lycklig över möjligheten att få bestämma själv när jag ska sluta. Det var absolut inget enkelt beslut att ta, skriver Lindström i ett uttalande som publicerats på Skellefteå AIK:s hemsida.

Utöver sin tid i SHL har Lindström gjort 150 matcher i NHL samt två säsonger i KHL. Han har även spelat två VM samt ett OS med Tre Kronor

– De senaste 22 åren har jag fått leva min barndomsdröm, att vara professionell hockeyspelare. Jag är stolt över min karriär och otroligt tacksam för allt som hockeyn givit mig, skriver Lindström.

Lindberg och Dzierkals till Skellefteå

Skellefteå har värvat både Martins Dzierkals och Oscar Lindberg. För den sistnämnde innebär det en återkomst i klubben. Lindberg spelade i Skellefteå 2012/13. En säsong som Skellefteå vann SM-guld och Lindberg vann slutspelets poängliga och prisades med Stefan Liv Memorial Trophy (slutspelets MVP). Därefter har Lindberg gjort sex säsonger i Nordamerika (252 NHL-matcher), två säsonger i Schweiz samt två i KHL. På meritlistan finns även två VM-guld. Nu väntar spel i Skellefteå till 2027.

– Det kommer att bli magiskt, jag har saknat det otroligt mycket. Jag var på en slutspelsmatch förra säsongen och det är ett fantastiskt tryck i arenan. Jag har saknat det här familjära också, att man känner folk runtom och att det känns mer personligt, säger Lindberg till klubbens hemsida.

Martins Dzierkals är en 26-årig lettisk forward som närmast kommer från två raka säsonger i den tjeckska högstaligan. Han spelade även VM med Lettland i våras och gjorde då fem poäng på tio matcher. Dzierkals har spelat fyra VM samt ett OS för sitt Lettland. 

– En skridskostark spelare som kan användas i flera spelformer och är oerhört användbar i laguppställningen. Han har varit runt på många ställen och har bra erfarenhet och gjorde det väldigt bra senast i landslaget när de gick till semi och till slut tog VM-brons, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Kontraktet gäller över kommande säsong.

Nardella klar för HV71

Bobby Nardella spelade i Djurgården säsongen 2020/21 och gjorde då 33 poäng på 47 matcher. Nu är den amerikanske backen tillbaka i SHL. Han har nämligen skrivit på för ett år med HV71.

– I Bobby får vi en oerhört skicklig offensiv back men som också har en uppsida i defensiven. Han imponerade stort på mig under sitt år i Djurgården och kommer att förstärka vår backsida ytterligare, säger Kent Norberg till HV71:s hemsida.

Efter året i Djurgården har Nardella spelat två säsonger i AHL med Hershey Bears, som den gångna säsongen vann Calder Cup. Nardella spelade bara en slutspelsmatch, men i grundserien gjorde han 28 poäng.

Söderberg avslutar karriären

Precis som Joakim Lindström har Carl Söderberg meddelat att karriären är över. Söderberg kan se tillbaka på en karriär som innehållit nästan 600 matcher i NHL,  293 SHL-matcher, spel i World Cup och VM-guld.

– Jag kände egentligen inte något sug alls efter att spela, även om jag älskar hockey. Jag är väldigt bekväm med att ha fattat beslutet, säger Söderberg i en intervju med Expressen.

Söderberg hade sin poängmässigt bästa säsong i SHL 2012/13 när han gjorde 60 poäng i Linköping.

Johannes Salmonsson förlänger

IK Oskarshamn och Johannes Salmonsson är överens om en förlängning. Salmonsson har spelat de fyra senaste säsongerna i klubben och nu är det klart att det blir ytterligare en säsong för den 37-årige forwarden.

– "Salle" är en fin människa och hockeyspelare. Tung, viktig och stark när det kommer till att vinna dueller i sarghörnet. Han har varit en del av laget hela resan i SHL och vet vad som krävs i den här ligan. Vi är nöjda med att förlänga hans kontrakt med ytterligare ett år, säger Oskarshamns General Manager Thomas Fröberg.

Salmonsson har under karriären spelat 579 matcher i SHL.

Flera spelare lämnar SHL

Petteri Lindbohm spelade i Frölunda den gångna säsongen, men nu flyttar backen hem till Finland. Han är klar för spel i HIFK.

Elliot Ekmark byter Linköping mot Almtuna.

Oskar Hassel lämmar Rögle och kommer i stället att spela i Kristianstad. En klubb som han var utlånad till den gångna säsongen.

Taylor Matson byter HV71 mot Graz99ers.

Dessutom står det klart att Örebro lånar ut backtalangen Niklas Nilsson till Nybro Vikings.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners